Resor till Panarea

Mitt mellan vulkanön Stromboli och den lite mindre dramatiska Lipari ligger en liten vacker plätt vid namn Panarea och bjuder på avskild fridfullhet - framför allt under lågsäsong. Boka din resa till Panarea med Escapeaway i dag!

Panarea är den minsta av De Eoliska öarna och har enbart några hundra fast bosatta invånare. Ön anses samtidigt att vara den vackraste av öarna i den lilla ögruppen utanför det nordöstra hörnet av Sicilien. Just på grund av sin skönhet mångdubblas antalet invånare varje sommar när semesterfirare kommer hit för att njuta av den avslappnade ö-idyllen. Den lilla hamnen är under denna årstid ofta fylld till randen av lyxiga lustyachter och huvudstaden på ön, San Pietro, sjuder av liv med dagsturister som har tagit flygbåten hit ut från de större öarna eller Sicilien.

En så liten ö som Panarea bjuder i sakens natur inte på så många aktivitetsmöjligheter och sevärdheter, men den är i gengäld det perfekta resmålet för dig som drömmer om att helt komma bort från vardagens stress och jäkt. Här på ön går du nästan automatiskt helt ner i varv när du sitter på en terrass med en drink och njuter av utsikten över det azurblåa havet. Panarea har i många år varit känt som en favorittillflyktsort för det internationella jetsetet, men trots det är stämningen på ön fortfarande mycket jordnära. Det är heller inte så svårt att förstå varför Panarea lockar så många nygifta par och andra som vill ha en romantisk par semester på ett äkta Hideaway.

Välkommen till Sicilien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Panarea och andra resmål på de Eoliska öarna där du bor på handplockade och noga utvalda hotell under din vistelse.

>> Läs även om resor till Lipari

Glöm inte badkläder och bra skor

Med det sagt så är Panarea även känt för att ha ett ganska livligt nattliv i huvudstaden mitt på sommaren. Vill du ha en semester med lugn och ro är det som regel bättre att resa hit i maj, juni eller september. Alternativt kan en vistelse i någon av byarna Ditella eller Drauto vara en möjlighet för att tillbringa en semester på Panarea lite på avstånd från högsommarens feststämning i San Pietro.

Vill du inte nöja dig med att ligga vid poolen eller på stranden så är den tidiga sommaren och sensommaren mer lämpad för att utnyttja sig av vandringslederna på ön. Utöver att bada och snorkla i det varma, klara havet så är en av de mest populära aktiviteterna på Panarea att vandra (eventuellt kombinerat med ett dopp i havet). Har du inget emot att anstränga dig lite extra så kan du till exempel gå från San Pietro upp till öns högsta punkt, Punta del Corvo (421 meter). Din ansträngning belönas med en fantastisk utsikt som sträcker sig över hela ögruppen.

Du kan även gå till de flesta av stränderna runt hela Panarea. På samma sätt som när du går mot öns topp bör du själv ta med dig förfriskningar och rikligt med dricksvatten eftersom det inte alltid finns möjlighet att köpa något i närheten av stranden. Går du söder ut från San Pietro, så når du efter ca en halvtimme den lilla badviken Cala Junco, som är känd för sitt kristallklara vatten som verkligen inbjuder till ett uppfriskande dopp. Särskilt den sista delen av denna vandringen lämpar sig inte för gångbesvärade, men det går även att ta en båttur hit. Du kan eventuellt välja att bara gå till Cala dei Zimmari, vilket är öns enda sandstrand (grov mörk sand). Mellan de två badvikarna kan du se ruinerna av en bronsåldersby.

Vill du utforska de små, ostörda vikarna längs kusten runt Panarea utan att behöva gå, så finns det i San Pietro vanligtvis goda möjligheter att boka in sig på en båttur runt ön. Här kan du också stoppa någon av de små elbilarna som kan köra dig en bit av vägen runt ön. 

Charmig hamnstad med utflyktsmöjligheter

San Pietro är ganska litet men du kan ändå tillbringa en timme eller två på att utforska de smala gatorna som har ett trevligt urval av små butiker. Det är även här du hittar de flesta av öns restauranger och caféer, där framför allt fisk och skaldjur spelar en betydande roll på menyerna tillsammans med pizza och andra traditionella rätter från det italienska medelhavsköket. 

Är du bekymrad över att Panarea kanske är för litet för en hel semester? Skulle du i så fall någon dag få lust att se något nytt så går det bra färjeförbindelser till resten av ögruppen. Under högsäsong erbjuds det även utflykter med mindre båtar. Det är till exempel spännande att besöka vulkanön Stromboli - Europas mest aktive vulkan - när kvällsmörkret sänker sig kan du uppleva naturens eget festfyrverkeri i form av rödglödgade lavastenar som regelbundet spottas ut. Är det enastående naturupplevelser du söker under din semester så är Panarea även känt som ett bra ställe att dyka på. De små klippöarna omkring Panarea ger vattnen mycket liv och för erfarna dykare finns det även möjlighet till vrakdykning.

Boka en resa till Panarea med Escapeaway

Med Escapeaway får du en problemfri och säker resa till Panarea med möjlighet till avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. Vår intelligenta sökmotor dammsuger nätet efter de bästa priserna på flygbiljetter med reguljärflyg och kombinerar dem med våra utvalda hotell i Panarea. Det hela sätts samman till en paketresa med Resegaranti så att du får det bästa från två världar. Lägg till hyrbil i paketet för att få bästa upplevelsen när du kommer fram. Trevlig resa!

>> Läs även om resor till Salina
>> Läs även om resor till Alicudi

Ett charmigt utflyktsmål är området omkring Basiluzzo, Dattilo och Lisca Bianca vid Panarea. Från början var detta en samlad ö vid namn Evonimus men en kraftig jordbävning delade upp ön i de nuvarande 3 små öarna.

På Panarea finns det ett intressant arkeologiskt område på Capo Milazzese i närheten av de branta klipporna vid Cala Junco. Här finns rester av en spännande och mycket gammal kultur som pågick mellan 1440 - 1270 f. Kr.

Ett annat charmigt utflyktsmål är området omkring Basiluzzo, Dattilo och Lisca Bianca vid Panarea. Från början var detta en samlad ö vid namn Evonimus men en kraftig jordbävning delade upp ön i de nuvarande 3 små öarna.

På Panarea finns det ett intressant arkeologiskt område på Capo Milazzese i närheten av de branta klipporna vid Cala Junco. Här finns det rester från en gammal kultur som gick från 1440 till 1270 f.Kr.

Ett annat charmerande utflyktsmål är området kring de tre klyftorna Basiluzzo, Dattilo och Lisca Bianca vid Panarea. Ursprungligen var det tal om en samlad ö vid namn Evonimus men ett jordskalv bröt upp dem till 3 nuvarande klyftor.

Det är en helt speciell upplevelse att se gurglande vattenbubblor som skapas från gaserna från de underjordiska kraterna. Man menar att det här i under forntiden varit en helgedom för Hefestus.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell på Panarea Ö