Resor till Palma di Montechiaro

På sluttningen av en kulle nära Siciliens sydvästra kust ligger Palma di Montechiaro. Detta är en medelstor stad med omkring 23 000 invånare som har packat ihop sig på kullen. På den längsta ledden är staden bara ett par kilometer lång. Du kan därför lätt utforska staden till fots. Det är nog under alla omständigheter det mest praktiska då det krävs en hel del lokalkunskap för att köra bil på de smala och branta gatorna.

Res till Palma di Montechiaro om du vill uppleva det äkta Sicilien och omgivningar som sjuder av fridfull lantlig idyll. Här möter du en stad som är charmigt opolerad och opåverkad av massturismen. I stället kan du här möta sicilianarna i deras vardag och få en mer autentisk inblick i de lokala traditionerna och sederna än om du bor i en turistig badort.

Staden fick namnet Palma av hertigen Carlo De Caro, som grundlade den år 1637. Namnet var till ära av familjens emblem som visar en palm. Först 1863 lades Montechiaro till i namnet till ära av familjen Chiaramonte, vars fästning från 1300-talet ligger nära staden. Ett annat iögonfallande historiskt byggnadsverk i Palma di Montechiaro är Duomo Maria SS. del Rosario. Denna kyrka från 1666 räknas bland de viktigaste exemplen på barockarkitektur på Sicilien.

Nära till stränder

Det är nog delvis på grund av det lite tillbakadragna läget från kusten som de största turistströmmarna ännu inte har hittat vägen hit till Palma di Montechiaro. Reser du hit kan du emellertid ändå njuta av det avkopplande strandlivet under semestern. Det är nämligen bara omkring 5 kilometer ner till Marina di Palma, där du kan ta ett dopp i det klara havet eller prova någon av restaurangerna längs kustvägen.

Även om du inte har användning för någon bil inne i själva staden så är det en fördel att ha tillgång till bil på en resa till Palma di Montechiaro. Det går bussar men om du gärna vill utforska en av de mindre regionerna på den italienska Medelhavsön i ditt eget tempo så är bilhyra på Sicilien det bästa valet. Både ute längs kusten och i inlandet finns det många stränder, städer och sevärdheter att besöka. Det kan till exempel rekommenderas att köra de 26 kilometerna västerut till det kända arkeologiska området Valle dei Templi. Detta område står upptaget på UNESCO: s världsarvslista tack vare sina väl bevarade grekiska lämningar och monument.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Palma di Montechiaro