Palermos mumiekällare

Convento dei Cappucini

Många tycker nog den sicilianska traditionen att balsamera de döda och lämna dem liggandes (eller hängandes) framme, är lite anstötlig. Men du måste ta det för vad det är, det vill säga inte något som görs för att locka turister, utan ett tecken på den starka dödskulten i på ön. Det finns källare med dessa mumier på flera platser på Sicilien, men den i särklass största är här i Palermo, i Cappucin-klostret i den västra utkanten av staden.

Ut från staden, och så till höger

Cappucini-klostret med dess makabra dödssal i källaren, ligger något avsides i förhållande till centrum. Om du väljer att spendera en timme på att promenera hit från centrum, får du dessutom uppleva Palermos gatu- och kvartersliv för fulla muggar. Du arbetar dig ut ur staden i ett trafikalt inferno, och så svänger du lite till höger. När du har kommit fram, behöver du gå igenom klostret för att komma fram till källaren - och här är det ren affärsverksamhet! Turisterna lossas ner till massgraven i källaren, cirka 30 trappsteg ner. Men det är inte bara en massgrav, det är en välordnad dödsboning, alla kropparna har nummer, ett löpnummer och ett nummer för vilken sektion de tillhör. Det är tight om plats och kropparna står tätt, de flesta gravar är mycket små. Vanliga döda, som var över den sicilianska medellängden, hänger underligt ut med benen ut från sina platser. Andra ligger på hyllor - synliga men lite mer anonyma. Några få ligger i kistor. Det hela är mycket systematiskt: en avdelning med kvinnor, en med barn, en med män av specifika titlar - här finns t.ex. åtskilliga dottore och några kaptener från 1800-talet - med uniform och trekantiga hattar.

Välbevarade kläder

Kläderna är ofta mer välbevarade än kropparna, men som regel har de mist färgen. Några kvinnors klänningar är ännu blå eller röda. Vissa män hänger i deras randiga jackor och en man i en rutig jacka - en som dog i förtid... Den lilla flickan från 1924 med yviga hårlockar, som verkar ha gott på gatan så sent som igår, ger nog de flesta av oss en känsla av sorg. Hon verkar å ena sidan lite märklig, och å andra sidan lite stroppig och offensiv.

Lustslottet La Ziza

När du befinner dig i denna del av staden, bör du också besöka det graciösa lustslottet La Ziza från normandtiden omkring år 1100. Det är inspirerat både från Arabien och Grekland, men dessvärre finns inte längre vattenanläggningen som ursprungligen var installerad här.

Kvarteret utanför La Ziza...

...är en förort där det finns några större bostadshus, men det mesta är typisk Palermo. Två- och tre-våningshus, hektiska torg, massor av tvätt och graffiti. Ingen stadsplanering överhuvudtaget. Om du är hungrig och vill äta tillsammans med palermitanerna, och i övrigt inte har något emot skaldjur, ligger restaurangen Fernando III längst ner på via Zisa. Den är diskret från utsidan, men mycket stora inomhus. Det finns inga menyer, men du kan be om det mesta, om du kan avbryta de livliga konversationerna. Och om du inte säger ifrån, så har du plötsligt beställt en hel del saker som du faktiskt inte vill ha! Vid ett annat bord kan du se ett gäng män äta sig genom fat efter med musslor, bläckfisk, ännu mer skaldjur och en massa annat. Och sen kommer pastan...