Resor till Palermo

Pulsen, atmosfären och befolkningen är tre goda skäl för att besöka Palermo. Den fantastiska staden på norra Sicilien bjuder på sevärdheter från berömda filmscener till spännande stadsdelar med marknader och restauranger. Boka din resa till Palermo med Escapeaway i dag!

Palermo är Siciliens huvudstad och öns kulturella centrum. Här kan du uppleva en mångfald som inte finns i så många andra italienska städer. Palermo är å ena sidan mycket siciliansk, men andra folkslag som har slagit sig ner här genom tiderna har satt massor av färg på stadsbilden. Du kommer även snabbt att upptäcka att även om Palermo är en modern metropol så är det en stad med mänger av karaktär och en stad som ångar av historia. Runt omkring på Palermos gator hittar du många spår av kulturer och epoker som har satt sin prägel på staden ända sedan fenicierna grundade den för omkring 2 600 år sedan. 

I stora delar av det centrala Palermo kan du fortfarande uppleva den rustika charmen (vissa skulle kalla det förfall) som till stor del är en följd av många årtionden då pengar till upprustning och förnyelse istället har hamnat i maffians fickor. Även om kampen mot Cosa Nostra ännu inte är vunnen är det trots allt tydligt att tiderna har förändrats och att staden på senare år genomgått en förvandling. En del av de stora resemagasinen menar till och med att det är nu du ska resa till Palermo för att uppleva stadens unika atmosfär innan staden blir allt för polerad och turistisk. 

Du kan se fram emot att få gå på upptäckt bland Palermos gatumarknader som har sitt ursprung från tiden under arabiskt herradöme, eller på de många torgen från den efterföljande normander-tiden. Utnyttja även det faktum att det framför allt är på restauranger och gatuserveringar som Palermos kulturella mångfald kommer till uttryck. Här finns något för allas smaker med både klassiska italienska rätter och starkt kryddad mat som kan få dig att undra över vilken kontinent du befinner dig på.

Så bokar du en billig resa till Palermo

Använd dig av sökmotorn högst upp på sidan och välj först om du vill resa till Palermo från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn - så hittar vår intelligenta sökmotor de bästa priserna på flygbiljetter antingen till Palermo eller Trapani flygplats åt dig. Välj därefter ett hotell i Palermo som fått bra recensioner och som passar dig och dina planer så sätter vi samman en paketresa som är säkrad av resegaranti och till ett pris som du inte hittar bättre någon annan stans. Komplettera din bokning med en hyrbil för optimal frihet och flexibilitet på resan.

>> Läs även om resor till Cefalù
>> Se alla lyxhotell på Sicilien här

Hotell i Palermo

Populära hotell i Palermo

Italien, Syditalien, Sicilien, Palermo
9,7
Fantastiskt
662 omdömen
  • Närmaste flygplats: 30 km
  • Närmaste strand: ca. 1.3 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Syditalien, Sicilien, Palermo
9,0
Fantastiskt
5308 omdömen
  • Närmaste flygplats: 32 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Syditalien, Sicilien, Palermo
8,9
Mycket bra
951 omdömen
  • Närmaste flygplats: 32 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi

Mat och dryck i Palermo

Palermo är känt för sin street food, som enligt kännare hör till den bästa i världen. "Gatumaten" ger en välsmakande bild av stadens multikulturella historia med afrikanska och arabiska influenser och om du skulle vilja så kan gatuköken helt klart täcka en hel semesters matbehov. Gör som lokalbefolkningen och ta vägen förbi någon av de populära marknaderna som till exempel Vucciria, Ballarò, Capo eller Borgo Vecchio för att få någon snabb snack eller en större måltid från någon av de många matbodarna där. Här väntar många oförglömliga matupplevelser på dig som är lite äventyrslysten och redo att smaka något nytt. Rätter som är typiska för Palermos gatukök inkluderar bland annat panino con la milza (ett hamburgerbröd med stekt kalvmjälte), panelle (friterade kikärter), polpo bollito (kokt bläckfisk med citronsaft) eller ett spett med stigghiola (lammtarmar lindade runt purjolök och grillade över träkol).

Du kan naturligtvis även välja att slå dig ner på en av stadens stämningsfulla trattorior för att njuta av färsk grillad fisk och skaldjur eller en läcker pizza. Under en semester i Palermo är det nästan även obligatoriskt att dricka en god, stark espresso, så som lokalbefolkningen dricker den. Kan du inte klara dig utan en dos koffein på morgonen är det vanligtvis cappuccino eller latte macchiato, som serveras tillsammans med din croissant. Speciellt i området bakom Palermos centralstation finns det, inte särskilt överraskande, många ställen att få sig dagens första kopp, kanske stående vid bardisken, om du nu inte föredrar att sätta dig ner och njuta av det faktum att du själv inte behöver hasta iväg till jobbet.

Utöver kaffebarerna bör du även besöka en pasticceria (bagare). På samma sätt som det är en daglig rutin bland lokalbefolkningen att ta sig en espresso, så är det nästan också ett dagligt nöje att njuta av en cannolo – ett mördegsrör fyllt med söt ricotta och kanderade frukter.

Inspiration och fakta

Palermo ligger omgivet av berg vid det Tyrrenska havet på den nordvästra delen av Sicilien. Staden har ca 680 000 invånare. Räknar man även med de omkringliggande förstäderna kommer siffran upp på 1,2 miljoner, detta gör Palermo till öns största stad och regionens huvudstad. Även om det var fenicierna som grundlade Palermo på 700-talet f.Kr. då under namnet Ziz, så var det först under arabernas herradöme på Sicilien från 800 till 1000-talet som staden på allvar kom att blomstra. Under denna period var Sicilien inte enbart den viktigaste arabiska kolonin i Europa, utan huvudstad men Palermo utvecklade sig också till att bli en av de rikaste städerna runt Medelhavet. 

Efter att normandernas kung Robert Guiscardo återerövrade staden 1072 och därefter resten av Sicilien så ödelades de flesta av Palermos palats och moskéer. I gengäld satte de nya härskarna igång en byggboom där arkitekter från ett stort antal kulturer engagerades och man gav plats åt en ny sammansmältning av arabisk och nomadisk estetik. Detta är anledningen till att du idag kan se en enastående arkitekturstil i Palermo, vilken har element från både bysantinsk och arabisk arkitektur i bland annat kyrkan La Martorana och Palazzo Reale med det berömda kapellet Cappella Palatina. Besök även La Cuba, det fyrkantiga jaktslottet uppfört av William II år 1180, som är ett karakteristiskt exempel på fusionen mellan arabisk och normandisk stil.

Det var dock inte enbart under Medeltiden som anmärkningsvärda byggnader sköt upp i Palermo. År 1897 öppnade till exempel Teatro Massimo och var från starten ett av de ledande operahusen i Europa och är än idag Italiens mest prestigefyllda och största teater. Utifrån sett liknar Teatro Massimo mest av allt ett romerskt tempel och det råder ingen tvekan om att det är byggt för att imponera. Teatro Massimo lockar fortfarande till sig en del av världens största operasångare, orkestrar och teaterskådespelare som uppträder här från september till juni. 

Det är inte bara arkitekturen som idag fortfarande vittnar om Palermos intressanta historia. I katakomberna under stadens kapucinerkloster, Catacombe dei Cappuccini, finns till exempel en annan lite mer hårresande historisk sevärdhet. Här, dit du nog grundligt bör överväga om barnen ska följa med eller inte, kan du se en bisarr samling av balsamerade kroppar av adliga och präster från 1600-talet och 300 år fram i tiden. Vågar du dig dit ner så får du garanterat en oförglömlig upplevelse och en unik inblick i en annan kulturs förhållande till döden, men det är självklart inget för känsliga själar.

Väder och klimat

Tycker du om sol och värme så utgör Palermo det perfekta resmålet. Faktisk hör Palermo till en av Europas varmaste storstäder - särskilt på grund av de varma nätterna. Somrarna är torra och solrika och särskilt de varma kvällarna är underbara när man är på semester och gärna vill sitta utomhus till långt efter att stjärnorna tittat fram. Vädret på vintern är vanligtvis mer ostabilt och nederbördsrikt. Även under vintermånaderna är det på grund av det geografiska läget varmare i Palermo än på de södra delarna av ön. Vill du gärna tillbringa din semester med fysiska aktiviteter eller aktiv sightseeing så är våren och hösten också bra tidpunkter att besöka staden på. Det faller dock mer nederbörd under hösten. 

Transport

Palermos internationella flygplats som ligger omkring 32 kilometer väster om staden har många förbindelser med italienska fastlandet och övriga Europa - häribland Sverige. Det går shuttle-bussar varje halvtimme från flygplatsen in till centrum. Alternativt kan du ta tåget eller hyra en bil. 

Inne i Palermo kan du ta dig runt till de flesta kända sevärdheterna till fots, det går emellertid även gott om bussförbindelser runt i staden, men var uppmärksam på att bussarna ofta är överfulla. Du kan få en karta över de olika busslinjerna på turistkontoret. Tar du en taxi bör du försäkra dig om att det är en av de officiella bilarna som har taxameter. Det hör inte till vanligheten att stoppa en taxi på gatan utan istället hittar du taxibilarna på fasta hållplatser runt omkring i stan, som till exempel vid järnvägsstationen, Piazza Politeama, Teatro Massimo och Piazza Independenza.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här