Resor till Oasi di Vendicari

Oas på södra Sicilien

Här hittar du vacker natur och lugna omgivningar, precis intill vattnet i ett relativt okänt hörn av Sicilien, som ligger ännu längre söderut än Tunis.

Naturreservatet som ligger söder om Syrakusa mellan Noto och Pachino, etablerades 1984. Idag är Vendicari synonymt med natur för väldigt många sicilianare - och trots att detta naturreservat inte nämns i många reseguider, är det ett perfekt resemål om du letar efter natursköna omgivningar nära havet och den äkta autentiska gästfrihet som du sällan hittar på de mer turisttäta orterna.

De vackra barokstäderna som finns omtalade i flera guideböcker ligger en kort bilresa härifrån: Noto (11 km), Siracusa (43 km), Modica (43 km), Scicli (49 km) och Ragusa (54 km).

Karta över Oasi di Vendicari

Klicka på kartan här nedan för att få en överblick över området, samt för att se vilka semesterbostäder vi tillhandahåller här.

Litet naturreservat perfekt för fågelskådning

Vill du besöka, eller spendera din semester i detta exotiska hörn av Sicilien, bör du komma hit med en bil. På helgerna kommer du inte vara ensam, då de lokala invånarna ofta kommer från storstäderna Catania och Syrakusa, medan du mitt i veckan framförallt kommer ha sällskap av alla de fågelarter som bor i reservatet, antingen hela året, eller när du migrerar från norra Europa med sikte på Afrika, som ligger "endast" 350 km härifrån.

På de 1512 hektarerna mark, som täcker Oasi di Vendicari finns det flera saltvattensjöar, de så kallade Pantani, som utgör en ideal miljö för fåglarna. Dessutom har den utrotningshotade sköldpaddan, Caretta Caretta, efter 20 års frånvaro återvänt hit för att lägga ägg, vilket vittnar om att etableringen av naturreservatet har haft en positiv effekt på djurlivet.

Vendicari inkluderar också en rad goda sandstränder, bland annat (från norr till söder) Eloro, Marianelli, Calamosche som har fått blå flagg och är korad till en av Italiens vackraste Vendicari, som ligger vid den gamla tonfiskfabriken, och till sist, San Lorenzo. Naturreservatets 13 km långa kustlinje är också känd för att vara bra för snorkling, framförallt Calamosche och klippdelen vid Marianelli ska ha ett mycket rikt liv under havsytan. Man kan spendera lång tid här, genom att med snorkel utforska de olika fiskarna och färgrika plantorna.

Utöver avslappning vid stränderna, bjuder området också in till kortare vandringsturer. Här finns 3 anlagda stigar, som var och en är på 4-6 km och som leder dig förbi några av reservatet mest intressanta sevärdheter.

Semesterbostäder och shopping

I reservatet finns spår av männsklig närvaro, från den tid då grekerna landade på Sicilien, men det finns inga direkta städer där man kan bo eller köpa mat. Det är dock möjligt att äta både lunch och middag på små restauranger eller agriturismi. Spenderar du semestern i reservatet, hittar du närmasta inköpsmöjligheter i fiskeläget Marzamemi, vars gamla centrum är en ren fröjd för ögat - och du kan äta eller njuta av en drink med havet som närmsta granne.

Om du gärna vill bo nära reservatet, är barockstaden Noto, som ligger cirka 10 km norrut, ett bra val och en chans att kombinera kultur- och naturupplevelser. Önskar du att spendera semestern hela vägen ut vid havet, och nära vackra stränder, är de små rustikta fiskestäderna Marzamemi och Portopalo di Capo Passero bra alternativ. 

Använd sökmotorn ovanför för att få en komplett överblick över tillgängliga semesterbostäder i och omkring naturreservatet. Har du frågor om de olika möjligheterna, är du välkommen att kontakta oss på telefon, mail eller via chatten. Våra resekonsulenter sitter redo att svara på dina frågor och hjälpa dig att sätta ihop helt rätt semester på Sicilien för dig.

Lokala länkar

Du hittar mer information om naturreservatet på den officiella hemsidan här.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Oasi di Vendicari

Vad tycker gästerna om i Oasi di Vendicari?

9,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 6 recensioner