Resor till Noto

Vill du gärna besöka en sevärd stad med historia, vackra byggnader med arkitektur i världsklass under din semester? Då bör resan gå till Noto på Sicilien. Stadens centrum kan närmast liknas vid ett levande museum och är bara det hela resan värd. Boka din resa till Noto med Escapeaway i dag!

Det är inte utan grund, som i stort sätt alla guideböcker om Sicilien har ett avsnitt om Noto. Staden är världsberömd för alla sina vackra byggnader i vacker siciliansk barockstil - il barocco siciliano - som uppstod på ön på 1600-talet.

Det var tack vare jordskalvet år 1693 som Noto blev en av Siciliens mest berömda städer. Jordskalvet ödelade således nästan fullständigt ursprungliga Noto, som idag kallas Noto Antica, och man beslutade i efterhand att återbygga staden cirka nio kilometer därifrån. Det är inte en överdrift att kalla stadskärnan i "nya" Noto, för en av de vackraste och mest imponerande du kan uppleva på Sicilien. Den mest populära aktiviteten bland stadens besökare, är också att strosa runt bland de betagande barockpalatsen och -kyrkorna, vars gyllene sandsten är vacker under den varma medelhavssolen.

Med Escapeaway kan du lätt boka en bekymmersfri och säker resa till Noto med möjlighet till avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. Den intelligenta sökmotorn dammsuger hela tiden nätet efter de bästa priserna på flygbiljetter med reguljärflyg till Catania flygplats och kombinerar dem med våra utvalda hotell i Noto och på resten av Sicilien. Vi sätter samman det hela till en paketresa med Resegaranti, på så sätt får du det bästa av två världar. Lägg till en hyrbil i paketet för att få den bästa upplevelsen när du kommer fram. Trevlig resa!

>> Läs även om resor till Lido di Noto
>> Läs om noga utvalda hotell på Sicilien

Hotell i Noto

Inspiration och fakta

Noto är en stad med en lång historia, som sträcker sig hela vägen tillbaka till järnåldern. Staden kallades ursprungligen för Neas, och det var först efter morernas erövring år 866 som den fick sitt nuvarande namn. Notos historia har dock inte endast formats av alla de olika folkslag och kulturer som har ockuperat Sicilien genom tiderna, utan också i hög grad av moder natur. Ett stort jordskalv ödelade år 1693 större delen av staden, något som också drabbade många andra städer på sydöstra Sicilien.

Redan innan det ödeläggande jordskalvet, var Noto en anmärkningsvärd stad, som hade ett rikt kulturliv och lockade många av dåtidens mest framträdande personligheter. Idag, i den återuppbyggda staden, råder fortfarande en närmast majestätisk atmosfär som ger intryck av en mycket större stad. Det finns inte många minnen för förr kvar i den återuppbyggda staden. Men i gengäld är det svårt att inte imponeras över den nästan trotsiga återuppbyggnaden som man med hjälp av Rom satte i verket.

Noto är, tillsammans med sju andra barockstäder i Val di Noto, upptagen på UNESCOs lista över världsarv. Du kan också enkelt spendera timmar på att utforska stadens alla vackra barockbyggnader, såsom San Nicolò-katedralen, som för få år sedan fick genomgå ytterligare en återuppbyggnad efter ett mindre jordskalv. Men avsätt också god tid till att uppleva den mindre kända delen av Noto, där det finns färre överdådigt utsmyckade byggnader, men också färre turister och därför bättre möjlighet för att uppleva ett mer autentiskt sicilianskt vardagsliv. Här finns också små sidogator där du hittar restauranger och barer som inte alls är så turistiga.

Kan du inte få nog av barocken? Noto är en bra utgångspunkt för att också besöka andra välbevarade barockstäder i sydöstra Sicilien. Vi kan framförallt rekommendera att köra en tur till bergsorten Ragusa (cirka 1 timme), som är uppdelad i två stadsdelar; Ragusa Ibla och Ragusa Superiore, där den förstnämnda har mycket barocco siciliano att erbjuda.

Du kan dessutom enkelt kombinera sightseeing i Noto och de andra barockstäderna med avslappning vid det ljumna, azurblå Medelhavet. Du har några av Siciliens bästa stränder inom kort räckvidd, t.ex. Spiaggia di Eloro (ca 20 minuter).

Restauranger och shopping

Sydöstra Sicilien är känt för sin gastronomi, och i Noto finns också en bra blandning av fina restauranger som tolkar klassiska recept, till enklare trattorior som satsar på det traditionella köket. Prova både typer av restauranger för att få med dig så många bra matupplevelser du kan från din semester. Det största urvalet restauranger hittar du i den gamla stadskärnan runt huvudgatan Corso Vittorio Emanuele. Oavsett om det är en romantisk middag för två, eller kvalitetstid med familjen över en god pizza, hittar du det här. Vill du avsluta med något sött, eller om du bara vill koppla av på slutet av dagen, bör du ta vägen förbi en av stadens gelaterior, som enligt kännare bjuder på öns bästa glass.

Utöver staden mini-butiker, där du kan handla de flesta livsmedel du kan tänkas behöva på din semester, kan du också besöka grönsaksmarknaderna som tar plats varje vecka på fredagseftermiddagen. Även om du inte själv ska stå i köket, är det intressant att ta en tur längs bodarna, för att se alla produkter från lokalområdet.

Transport

Flyger du till Catania flygplats, som är den mest nyttjade flygplatsen på Sicilien, är det möjligt att komma vidare till Noto med buss. Det går också flera dagliga bussar och tåg mellan Noto, Syrakusa och Ragusa, men generellt har kollektivtrafiken inte det bästa ryktet på Sicilien. Det finns flera fördelar med att hyra en bil, då den inte bara ger möjlighet att utforska sevärdheterna i Val di Noto i ditt eget tempo, utan också ger mer frihet för att t.ex. köra till stranden. Som regel är det mest praktiskt att du bokar din hyrbil redan hemifrån, med avhämtning på flygplatsen.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Vad tycker gästerna om i Noto?

8,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 7 recensioner