Resor till Niscemi

Niscemi ligger på en höjdslätt på södra Sicilien. Det är en stad med knappt 27.000 invånare som har rötter långt tillbaka i tiden. Den nuvarande staden grundades dock av araberna på 800-talet, då de fördrev bysantinerna från ön. Senare erövrade normanderna, som bestämt härstammade från Skandinavien, området. De flesta gamla byggnader som du idag kan se i Centro Storico, byggdes dock på 1700-talet. 

När du utforskar det täta nätverket av smala gator i den gamla stadsdelen, kan det lätt kännas som att du befinner dig i en annan tidsepok. På flera platser öppnar gatorna upp till små trevliga torg där du kan slå dig ner på en bänk eller kyrktrappa för att vila fötterna. Eller varför inte slå dig ner på en uteservering och njuta av en kaffe eller annat läskande att dricka. Packa ner ett par sköna skor när du reser till Niscemi, då staden är kompakt och endast 1,5 kors och tvärs, upplevs den bäst till fots - inte minst för att det krävs lokalkännedom för att köra bil på de smala gatorna. 

I jämförelse med Siciliens berömda barockstäder som ligger i sydöst, är Niscemi ett förhållandevis okänt resmål för de flesta. Vill du uppleva en del av det äkta Sicilien, där du bor en bit bortom de större turistströmmarna, kan det därför vara idealt att resa till Niscemi. Utöver restauranger med goda traditionella rätter på menyn, har staden också allt du kan tänkas behöva vad gäller inköpsmöjligheter.

Utflykter och aktiviteter i och nära Niscemi

Oavsett om du är intresserad av historia, kultur, mat eller natur har Niscemi något för dig, och du kan åka på flera olika utflykter i stadens närområden.

För dig som älskar historia och kultur är Niscemi en guldgruva. Börja din resa med ett besök till det imponerande slottet Castello di Niscemi som dominerar stadens horisont. Här kan du utforska de gamla murarna, tornen och gångvägarna som berättar en historia om stadens förgångna. Fortsätt sedan till den vackra katedralen Chiesa Madre, som är känd för sina eleganta barockdetaljer och imponerande arkitektur.

Niscemi erbjuder också fantastiska naturupplevelser. Ta en promenad i stadens omgivningar och upptäck de vackra landskapen som omger staden. Om du är äventyrslysten kan du hyra en cykel och utforska de omgivande kullarna och landsbygden. För dig som älskar vandring finns flera vandringsleder i närheten, där du kan njuta av den friska luften och de spektakulära vyerna över Siciliens kustlinje.

För en djupare inblick i områdets historia och kultur kan du besöka de närliggande historiska platserna och städerna. Ett besök till de grekiska ruinerna i Agrigento eller den antika staden Syrakusa kommer att ge dig en djupare förståelse för Siciliens rika historia och inflytande. Även städer som Ragusa, Modica och Noto kan rekommenderas.

Avsluta din dag med att utforska Niscemis charmiga gator och torg, slå dig ner på en uteservering och njut av en espresso medan du iakttar det livliga folklivet. Ett besök på en lokal marknad är ett måste för att uppleva den livliga atmosfären och prova färska ostar, olivolja och andra lokala produkter.

Mat och dryck i Niscemi

Mat och dryck spelar en central roll i den lokala kulturen, och Niscemi kommer inte att göra dig och dina smaklökar besviken. Siciliansk mat är känd för sin autentiska och robusta karaktär, och Niscemi är inget undantag.

Börja din dag med en traditionell siciliansk frukost som inkluderar ett urval av färskt bakverk och sötsaker, som den berömda cannoli, en krämig ricottafyllning insvept i krispig deg. För den som föredrar en hjärtlig start på dagen, erbjuder de lokala kaféerna också espressodrycker av hög kvalitet.

När det är dags för lunch och middag kommer du att vara bortskämd med valmöjligheter. Siciliansk mat är känd för sina starka smaker och användningen av färska råvaror. Prova en rik Pasta alla Norma, som inkluderar aubergine, tomat och ricotta salata (en lokal ost). Fisk och skaldjur är en annan höjdpunkt på den sicilianska menyn. Njut av färskt fångad fisk och skaldjur tillagade med traditionella recept som framhäver Medelhavets smaker.

Vinälskare kommer att uppskatta det breda urvalet av sicilianska viner som Niscemi har att erbjuda. Sicilien är känt för sina vingårdar och producerar en mängd olika vinstilar, från friska vita viner till kraftfulla röda viner. Passa på att njuta av lokala viner som passar perfekt till den sicilianska maten och berikar din matupplevelse.

Efter en läcker måltid kan du avrunda din kulinariska upplevelse med en sötsak. Prova en granita, en frusen dessert gjord av frukt och socker, eller njut av en siciliansk mandelsött, såsom cassata eller frutta martorana. 

Så reser du till Niscemi från Sverige

Du tar dig enklast till Niscemi från Sverige genom att flyga till en av Siciliens större flygplaster i Palermo eller Catania. Det avgår direktflyg till dessa flygplatser från flera av flygplatserna i  Sverige och Danmark.

Om du vill ha maximal frihet och flexibilitet under din resa kan du överväga att hyra en bil direkt på flygplatsen. Med en hyrbil kan du utforska öns vackra landskap på egen hand och ta in de underbara vyerna längs vägen. För den som föredrar kollektivtrafik finns det också alternativ. Både från Palermo och Catania går tåg och bussar mot Niscemi. 

Hos oss på Escapeaway hittar du flera olika typer av boenden i och nära Niscemi. Du hittar dem enklast genom att söka på dina valda semesterdatum i vår sökmotor. Du kan välja att bara boka boende via oss, eller att kombinera ditt valda boende med en flygresa och eventuell hyrbil i en paketresa som täcks av resegaranti.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Niscemi