Resor till Nebrodibergen

Siciliens grönaste område precis vid havet

Sicilien är en ö som bjuder på flera kontraster och naturscenarier. De flesta resenärer föreställer sig ett torrt landskap och hög varme, till de kommer till Nebrodi bergen, och inser att Sicilien också kan vara grönt och skönt.

Bergskedjan är en del av de sicilianska Appeninnerna som sträcker sig omkring 70 km längs med öns nordkust. Området är känt för sin mångsidiga växtlighet, vatten och sjöar som är viktiga för regionens ekologiska tillväxt. Bland sjöarna utmärker sig Lago Biviere, Lago Cesaró och Lago Tréarie. Andra utflyktsmål är Crasto klipporna, Mistretta skogen och bergen Monti Pomiere, San Fratello och Mangalaviti.

Frodiga och natursköna omgivningar

Naturreservatet kan delas upp i 3 delar. Det lägsta som går upp till 1.000 meters höjd är dels dominerat av olika ekträd men även korkek. Mellan 1.000 och 1.400 meters höjd börjar skogen som fortsätter till Monte Soros högsta topp på 1847 meters höjd. Det finns också andra trädslag som te.x. ask.

Du kommer på få kilometer få uppleva att du kan köra från de härliga stränderna vid nordkusten till bergen som når helt upp till 1800 meters höjd (Monte Soro) eller bergmassivet Rocche del Crasto vid Alcara li Fusi, där örnarna svävar runt i luften.

I skogarna är det inte omöjligt att stöta på rävar, vildsvin, hästar och svarta grisar (helt speciell ras som lever i Nebrodi och som är ytterst välsmakande) och rådjur - faktiskt härstammar namnet Nebrodi från det grekiska ordet nebros, som betyder just rådjur.

Behagligt klimat även om sommaren

Besöker du området om sommaren kommer du upptäcka att det behagliga klimatet för att aircondition inte är nödvändigt, framför allt om du väljer att bo på sluttningarna som vänder mot havet. Tänka sig att det i Nebrodi skogarna finns granskog som lever kvar helt sen istiden (granskog finns annars mest i Skandinavien). Beroende på årstiden kan de ske att på samma plats som du plockar kastanjer om hösten, kan finna bananer eller avocado runt Påsk. Dessutom finns det flera olika grönsaker genom hela sommaren.

Många små städer av mycket olika ursprung

I Nebrodi bergen finns inga storstäder - de största städer som t.ex. Capo d' Orlando och Patti har vardera en befolkning på ca. 15.000 invånare... Det är ju ingenting jämfört med de stora städerna Palermo och Catania. Men det finns en mycket varierad arkitektur i städerna på bergstopparna bakom kusten där adelsfamiljer från Palermo i sin tid ttog skydd från den värsta sommarvärmen då luftkonditioneringen inte fanns och italienarna löd under kungen. Upplevelsen av städer som Naso och San Piero Patti som har ett arabiskt ursprung är helt annorlunda från medeltida Ficarra eller den franska kolonin San Fratello där det än i dag talas fornfranska. Är du intresserad av antiken hittar du en fin grekisk teater och ruinerna av en romersk basilika vid Tindari (det finns även några mindre romerska villor, men vad vi har sett är de inte längre värda ett besök, så länge man inte har en stor passion för denna typ av historia).

Utflyktsmål

Tycker du om att vara aktiv under semestern finns det fina möjligheter till vandringar i naturen och få några fantastiska utsikter till de Eoliska öarna, som stiger från havet i horisonten - och du kan också besöka dem då man smidigt seglar från staden Milazzo. Andra utflykter som du lätt kan nå när du bor i Nebrodi berger är vulkanen Etna och den svarta staden Randazzo mot Catania samt den medeltida kuststaden Cefalù mot Palermo.

Nog Siciliens minst besökta område

Sist men inte minst, måste det sägas att detta förmodligen är Siciliens minst kända område. Möjligen därför att de flesta turisters resvägar på Sicilien är lagda i fotspåren av de adliga familjernas grand tour i Syditalien, eftersom de rika familjerna sedan 1400-talet skickade sina unga iväg för att beundra Italiens skönheter, eller för att du här bor långt bort från Siciliens flygplatser. Du kan komma hit med tåg eftersom det finns tågbana längs kusten, men i själva verket kommer du att uppleva det bästa av området med bil. På de flesta platser kommer du inte att betraktas som en turist, utan som en resenär eller gäst. Det finns inte stora semesterkomplex eller hotell, vilket gör att du lättare kommer i kontakt med den lokala kulturen.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Nebrodibergen