Resor till Naso

I Naso kan man idag beundra dess tidigare storhetstid i en atmosvär av förfallenhet. Byn har 13 kyrkor.

Den lilla byn Naso ligger bara 10 km från kusten och är en gammal medeltidsby. Byn var ett sommarresidens för adliga familjer från Palermo fram till slutet på 1800-talet då ett kraftigt jordskalv raserade mer än 80 hus från bergstoppen ner i dalen. Idag bor det knappt 1000 invånare i byn vars primära sysselsättning är lantbruk.

I Naso kan man idag beundra dess tidigare storhetstid i en atmosvär av förfallenhet. Byn har 13 kyrkor och de smala gatorna utgör en trevlig labyrint runt centrum, bland byggningar och palats, som härstammar bak till den arabiska tiden, då de dominerade ön. Man kan även se Etna och Eoliska Öarna.

Nsao är en idealisk utflyktsby mitt på dagen eller på kvällen, när den får sin särskilda charm i traditionellt gult sken vid solnedgången. Det finns flera butiker, där man kan smaka på byns specialiteter. På det smala, långa stortorget, som också används till parkeringsplatser, ligger det en bar där de serverar is eller "granita" och man kan sitta och njuta med utsikten av Nebrodi-bergen och Etna.

Om man anstränger sig och tar en kort promenad från stortorget in på en gågata, finner man en liten stig på höger sida, där det ligger ett konditori. Vid första anblicken verkar det som ett garage, men när man går innanför dörren, så finner man åtskiliga små godsaker; fyllda croissanter, cannoli med ricotta-ost och alla möjliga andra läckerheter från Messina-provinsen. Man får alltid ett smakprov på deras produkter och priserna är bra, sa man kan snabbt fylla kylskåpet med små läkra desserter.

Inne i centrum ligger "Osteria delle Palme", där det serveras den traditionella maten från Nebrodi (hemmalagade korvar, provola-ost och rökt ricotta-ost, små förätter), hemlagade pastor och det lokala köttet och naturligtvis pizza. Gästerna kan sitta och äta i trädgården och på terrassen - under palmerna - eller inne i det gamla palatset. Maten är mycket autentisk och rustisk, priserna rimliga och så är utsikten obetalbar. Ett gott ställe, som de flesta turister uppskattar efter en promenad runt byns spännande gator.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Naso