Resor till Mirto

En semester i bergen med utsikt över havet

Mirto är en siciliansk bergsby som grundades av saracenerna och har varit glömd i århundrade om man bortser från de katolska byggnader och kyrkor som präglar de flesta städer och byar i bergen.

Mirto betyder myrten på italienska, och det är från denna planta som byn fått sitt namn. Första veckan i augusti arrangeras en byfest för myrtenplantan och de produkter som framställs av dem. Musik och rustika bergsrätter präglar gatorna med lokala vin som hjälper till att skapa en festlig stämning.

Byn ligger högt i Nebrodibergen, ca. 12 km från nordkustens stränder. Den blev grundad av saracenarna och har levt i glömska i flera århundraden, om man bortser från de katolska byggnader och kyrkorna som annars präglar de flesta städer och byarna i reservatet.

Mirto blev ödelagd av den stadsplanering som fattades och här kan man få bekräftat många historier om byggnadsspekulationer och dåligt underhåll. Vi erbjuder därför inget boende i själva byn, men dock nedanför klipporna med utsikt över havet och de alltid lika fantastikska Eoliska öarna där det är något helt annat...

Karta över Mirto

Klickar du på kartan nedanför kan du se hotell och andra semesterboende i byn samt en översikt över avstånd till flygplatser och städer i Nordeuropa.Hotell, villa eller semesterlägenhet?

Hos Escapeaway kan du välja mellan mer än 1.500 hotell och semesterboende i Italien - här ibland ett brett urval av handplockade hotell, villor och semesterlägenheter på Sicilien

Söker du ett boende i närheten av Mirto? Sätt in Mirto i sökfunktionen här på sidan och få snabbt en översikt över våra lediga boende i området runt byn. 

Har du frågor eller gärna vill få hjälp med att hitta rätt är du välkommen att ringa eller mejla till oss för tips och råd enligt dina önskemål och krav. Vi sätter pris på att hålla en dialog med våra kunder innan dem bokar.

Det finns generellt ett stort urval av boende på Sicilien, vilket kan vara en möjlighet för att bo på olika ställe likt en rundresa. På så vis får man uppleva mer av ön och slipper köra fram och tillbaka.

Transport

Vill du resa med flyg till Sicilien är Palermos flygplats den som ligger närmast Mirto. Det är heller inte långt till Catanias flygplats, som också har många goda flygförbindelser till resten av Europa - bland annat Sverige.

Det är bergigt runt Mirto, så inte överraskande finns det inte några tågförbindelser hit. De flesta av våra gäster följer därför vår rekommendation och hyr en bil när dem vistas på Sicilien, inte minst i bergen och på landet.

Bilhyra på Sicilien är dessutom inte så dyrt som i Sverige. Det är en upplagd möjlighet för att njuta av semestern på bästa möjliga vis där du också kan få flera extra upplevelser med hem i bagaget.

Trots fördelarna med att resa runt Sicilien i bil väljer inte många att köra hela vägen ner i egen bil då det är för långt. Vill du ta den drygt 4.000 km långa turen är det dock möjligt att ta färjan från Genova i Ligurien, eller helt nere från Reggio Calabria eller Villa San Giovanni i Kalabrien på fastlandet.

Restauranger och butiker

Byn är inte så stor och du finner därför inga restauranger i Mitro. Du ska dock inte köra långt för att finna flera restauranger och matställen i grannbyarna - framför allt nere vid kusten.

Du ska även räkna med att göra inköp i någon av de större städerna i området och om du vill shoppa i spännande butiker.

Utflykter från Mitro

Nebrodibergen gömmer flera medeltidsstäder, exempelvis Ficarra som har bevarat sin gamla charm och gjort en insats för att renovera stadens vackra gamla byggnader.  

I närheten ligger också Grotta del Lauro där man på en guidade tur får stora möjligheter att njuta av den vackra utsikten och lugnet i bergen innan man når till grottans fina sevärdheter och klippformationer.

Du bor i det hela taget bra om du önskar en aktiv semester på Sicilien med vandring i en enastående natur.  Alla kan till exempel klara turen upp till Catafurco vattenfall. Har du mod till ett svalkande dopp är vattenfallet ganska friskt efter en vandringstur.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Mirto