Resor till Messina

Messina, som ligger på Siciliens nordöstra spets, är öns tredje största stad, och provinsen med samma namn är den mest besökta på hela Sicilien, mycket tack vare de vackra områdena och städerna den inkluderar - framförallt Taormina, Milazzo och de Eoliska öarna som bjuder på flera fantastiska stränder, vackra landskap och beundransvärd arkitektur, vilket gör området perfekt till en semester som går i både avslappningens och kulturens tecken.

En modern stad med lång historia

Staden Messina kallas också för Porta della Sicilien – Siciliens port – på grund av sin placering: Messina är den stad på Sicilien, som ligger närmast det italienska fastlandet och har därmed, i flera hundra år, varit en av öns största kommersiella knutpunkter. På grund av detta attraktiva läge, har Messina många gånger också invaderats av olika folkslag. Staden grundades av grekerna, men erövrades sedermera av romare, byzantiner, araber och slutligen av normander.

Idag framstår Messina som en modern stad – på gott och ont. Mycket av den gamla staden förstördes under en fruktansvärd jordbävning år 1908, och därefter av bombningarna under Andra Världskriget. När man byggde upp staden igen, byggde man stora, breda gator och låga hus och byggnader, som bättre skulle kunna stå emot eventuella nya jordbävningar i framtiden.

Kulinariska upplevelser i Messina

Precis som på övriga Sicilien, är ett besök i Messina ett tillfälle att få prova på en mängd lokala rätter. Den sicilianska maten anses av många – även italienarna själva – vara landets bästa, mycket på grund av de fantastiska råvarorna och den hängivenhet och kärlek som läggs ner för att skapa de olika rätterna.

I Messina kan du bland annat prova de för staden typiska rätterna pasta 'ncasciata (en typ av pastagratäng), focaccia messinese (som till skillnad från den liguriska focaccian toppas med tomat och ansjovis och serveras i små rektangelformade bitar) och en mängd olika fiskrätter (testa framförallt dem med svärdfisk eller dem med musslor). Som avslutning på din måltid får du inte missa cannoli fyllda med ricotta, la cassata siciliana eller ett glas granita – efterrätter som för övrigt inte bara är typiska för Messina, utan för hela Sicilien.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Messina