Resor till Menfi

Semester nära en av Siciliens bästa stränder

Menfi ligger på Sicilien mellan Sciacca och Selinunte, lite tillbakadraget från kusten. Landskapet i detta området är verkligen betagande.

Här finns stora områden med gräs- och kornmarker, men även vinmarker täcker stora områden, och ger staden dess mest erkända produkt - vinet! Längs kusten hittar man många små och större stränder med fin gyllene sand - den mest berömda är stranden Lido dei Fiori vid fiskebyn Porto Palo.

Karta över Menfi

Klicka på kartan här nedan för att se vilka semesterbostäder vi tillhandahåller i staden, samt för att se avstånd till andra italienska städer samt flygplatser.

Erkända vinproducenter

I Menfis kommun ligger många av de mest erkända vinproducenterna på Sicilien: Planeta och Mandrarossa tillhör de vinkällare som har banat vägen för sicilianskt vin internationellt. 

Stadsfester

I själva staden finns inte så många sevärdheter att titta på, förutom all kyrkorna som härstammar från 1700- och 1800-talen. Av det gamla slottet, som byggdes av Fredrik II, finns tyvärr inte mycket kvar - endast ruinerna av ett vakttorn.

I staden arrangeras dock två evenemang som är värda resan:

- mellan den sista helgen i juni och den första i juli arrangeras en vinfestival (Inycon - vino.mare.menfi) där du kan smaka på den lokala vinproduktionen, men även lyssna på musik. Inycon är stadens gamla namn från sikanernas tid, alltså innan Sicilien blev upptäckt av grekerna och fenicierna.

- Sankt Josefs byfest (festa di San Giuseppe på italienska) går av stapeln andra helgen i augusti. I denna period har italienarna semester och många av stadens emigranter kommer tillbaka på sommarbesök. Denna religiösa händelse är sammanflätad med hedniska traditioner. Det hålls bl.a. en hästkapplöpning genom byns gator och sista dagen går en parad genom staden - och det hela avslutas vanligen med fyrverkeri på natten.Hotell, villa eller semesterlägenhet?

Är du på jakt efter den perfekta semesterbostaden i Menfi? I sökmaskinen här på sidan hittar du vårt urval av 1800 handplockade hotell, villor och semesterlägenheter i Italien - många på Sicilien och i och omkring staden.

Det finns generellt ett brett urval av hotell på Sicilien, och du kan t.ex. välja att bo på flera olika om du vill uppleva mer av ön, som inte är så liten inte... Reser du som del i en större grupp, kan vi också rekommendera dig att överväga möjligheten att hyra en villa på Sicilien. En fördel om ni vill ha gott om plats, samt pool och trädgård för er själva. Du behöver endast ange datum och antal personer, för att få en översikt över tillgängliga semesterbostäder under din valda period - sedan kan du boka din bostad direkt här på sidan.

Har du frågor, eller behöver hjälp med att hitta precis rätt bostad på Sicilien för dig, så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Transport

Sicilien har flera internationella flygplatser. Ska du på semester till Menfi, är det ungefär lika långt till Trapani och Palermo flygplatser. Du har därför ett brett urval av flygbolag att välja emellan - både lågprisbolag och traditionella flygbolag - när du ska hitta resan till Sicilien, t.ex. Ryanair, easyJet, Norwegian och SAS.

Om du vill få uppdaterad information om flygförbindelser och priser, kan du lätt göra det i sökmaskinen här på Escapeaway.

Det går en buss till Menfi från bland annat Palermo, vilket är en tur på två och en halv timme. Därutöver ligger staden nära huvudvägen SS115, vilket gör det enkelt att komma runt på resten av ön. Vill du gäna ta dig lättare runt till sevärdheter och andra städer under semestern, rekommenderar vi att du har en hyrbil till ditt förfogande. Du kan t.ex. beställa en hyrbil på Palermo flygplats redan hemifrån, så väntar den på dig när du anländer.

Restauranger och shopping

Det finns ett ganska bra urval av restauranger i Menfi, där närheten till havet ofta avspeglar sig på menyerna med frestande fisk- och skaldjursrätter. Stadens pizzor är också goda, både den klassiska versionen, eller de lokala utgåvorna, sfincione (tjock botten) och tabisca (avlång form).

Det finns ett par minimarknaderna i staden, där du kan hitta det mesta till det dagliga behovet.

Utflykter

Den närliggande stranden vid Porto Palo kommer nog vara semesterns mest populära utflyktsmål. Den är berömd för sin fina sand och kristallklara vatten, samt inte minst för att vara mycket barnvänlig med långgrunt vatten.

Sicilien är dock också full med intressanta, kulturhistoriska sevärdheter och vacker natur, om du inte vill spendera hela dagarna på stranden. Få kilometer från Menfi ligger till exempel Selinunte, som är känd för sin imponerande arkeologiska park med välbevarande ruiner från grekernas tid på Sicilien. Inom förhållandevis kort räckvidd ligger också en av Siciliens mest kända landsorter i modern tid: Corleone, känd från Gudfadern-filmerna. Staden är egentligen som vilken annan siciliansk landsort, men det ligger också många vackra naturreservat i området.

Vill du utforska öns sevärdheter i sällskap med en lokal, certifierad guide, erbjuder vår samarbetsartner en värld av intressanta utflykter på Sicilien, som du med fördel kan boka redan hemifrån. 

Lokala länkar

Staden egen hemsida hittar du här

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Menfi