Resor till Marsala

I Marsala möts Europa och Afrika. Förutom ett gott dessertvin får dina smaklökar en upplevelse för livet i denna spännande sicilianska stad. Njut i fulla drag av den lokala gastronomin och de fina stränderna - en fantastisk kombination. Boka din resa till Marsala med Escapeaway i dag!

Vinentusiaster kommer känna igen Marsala som namnet på Siciliens mest kända vin. Det kraftiga, mörka starkvinet vilket lokalt ofta serveras som en aperitif eller som dessertvin, har djupa historiska rötter här. Man har producerat vin i området omkring Marsala i minst ett par tusen år. I dag är det emellertid inte enbart på grund av vinet som Marasala på västra Sicilien är ett intressant resmål.

Av oklara grunder har Marsala som resmål alltid stått i skuggan av mera kända städer som Palermo, Catania och Messina. Kanske beror detta på placeringen ända ute på den västra spetsen av Sicilien. Men frågar du lokalbefolkningen så är det just på denna del av ön som du upplever det äkta Sicilien. I denna charmiga hamnstad som ligger inom kort räckhåll från Trapani flygplats kan du också lätt fördriva tiden med att bara flanera runt i den gamla stadskärnans labyrintiska gator och gränder. Här hittar du massor av butiker, där du bland annat kan provsmaka de lokala vinerna om du inte hellre skulle vilja slå dig ner på en av Piazza della Repubblica's trottoarcaféér och njuta av ett glas tillsammans med en god bit mat.

På en resa till Marsala får du utöver spännande historiska sevärdheter och ett bra urval av restauranger även en perfekt utgångspunkt till att utforska några av områdets många härliga badstränder vilka ligger inom kort köravstånd. Andra utflyktsmål är det närliggande Trapani och ett pärlband av småöar som ligger utanför Marsala.

Välkommen till Italien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Marsala och andra destinationer på Sicilien där du bor på noga utvalda hotell på din resa. Du bokar lätt din resa online med både flyg, hotell och eventuell hyrbil eller transfer. Om du själv vill arrangera din resa till Sicilien kan du naturligtvis nöja dig med att enbart boka ditt hotell eller din semesterlägenhet genom Escapeaway.

>> Läs även om resor till Favignana
>> Läs även om vingårdssemester på Sicilien här

Hotell i Marsala

Sevärdheter

Jag har här valt ut några få av de sevärdheter som du har möjlighet att se och uppleva under din semester i Marsala. Beskrivningarna är enbart tänkta som inspiration till din resa och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du har lust att läsa mer om andra sevärdheter så rekommenderar jag att du besöker vår blogg om resor, där kan du läsa intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Religiösa monument

Marsala har en hel rad gamla vackra kyrkor bland vilka Marsalas katedral från 1600-talet är den mest kända. Katedralen som är tillägnad helgonet Sankt Thomas Becket av Canterbury, är byggd på ett normandiskt fundament som har daterats ända tillbaka till 1176. Inne i katedralen finns bland annat en orgel med 4 317 pipor.

Utöver katedralen så finns det en rad mindre kyrkor i staden så som Purgatorio-kyrkan, Addolorata-kyrkan, Itriella-kyrkan, Carmine-kyrkan (som även är ett kloster) samt kyrkan/klostret Sankt Peter.

Palats och teatern

Marsala har även en rad historiska palats av vilka de viktigaste är VII April-palatset från 15- och 1600-talet, Fici-palatset och Spanò-Burgio-palatset. 

Där utöver har stan en teater som är byggd på 1800-talet och återinvigd 1994. Teatern som är tillägnad Eliodoro Sollima, har 300 platser och utgör ett av stadens center för kulturella aktiviteter.

Mozia

Den kanske största historiska sevärdheten i området omkring Marsala ligger på ön Mozia (även kallad San Pantaleo), som kan nås med färja som avgår lite norr om Marsala.

Mozia ligger i ett lagunområde tillsammans med tre andra obebodda öar och rymmer ett spännande arkeologiskt område som bär på betydelsefulla spår efter en fenicisk koloni. Spåren består av såväl murar, hamn och en lågvattenväg som anlades omkring 700 år f.Kr. Den feniciska kolonin var en av Medelhavets viktigaste och ådrog sig genom historien stor uppmärksamhet från de olika makthavarna i området, inte minst den mäktige grekiske despoten Dionysios av Sirakusa som år 397 f.Kr. angrep ön och la den i ruiner.

Ett museum på ön, Museo Giuseppe Whitaker, rymmer flera intressanta spår från den feniciska bosättningen på ön, häribland den berömda marmorstatyn, Giovane di Mozia, från klassisk tid. Statyn hittades utan armar och fundament och kan möjligtvis ha skadats under Dionysios´ belägring av staden 397 f.Kr. efter att ha förvarats i stadens tempel.

Information om Marsala

Jag har här sammanställt några få fakta och information om Marsala, så som stadens geografi, befolkning, historia och klimat, vilket kanske kan tjäna som inspiration till din semester. Vill du ha ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du intressanta artikler om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Marsala ligger på den västra delen av Sicilien, varifrån du har utsikt mot de Egadiska öarna och Stagnone Lagunen, som är ett naturreservat som bland annat rymmer den kända ön Mozia. Med sina omkring 84 000 invånare är Marsala den femte mest befolkade staden på Sicilien.

Marsala-området är klassificerat som en seismisk zon 2 (vilket motsvarar nivån "medium"). På de senaste 200 åren har det registrerats tre jordskalv av medelhög intensitet.

Kilmat och väder

Marsala har ett behagligt medelhavsklimat som är lika med det man har i de flesta kuststäder på Sicilien, med varma och torra somrar samt milda och moderat fuktiga vintrar. Tack vare de milda vintrarna är Marsala ett perfekt resmål året runt.

På sommaren händer det att staden utsätts för den berömda Sirocco-vinden som för med sig sand och damm från Sahara. Snöfall förekommer mycket sällan senast det föll snö i staden var i december 2014. 

Den varmaste månaden på året är augusti med 25,2 grader i genomsnitt, efterföljd av juli med 24,6 grader i genomsnitt och september med genomsnittliga 23,1 grader, medan januari och februari med 11,7 grader i genomsnitt är de kallaste månaderna på året efterföljda av mars med 12,8 grader i genomsnitt och december med 12,9 grader i genomsnitt.

Störst risk för regn är det i december med 70 m.m. i genomsnitt, efterföljt av november med 66 m.m. i genomsnitt medan juli med enbart 2 m.m. i genomsnittlig nederbörd är den torraste månaden på året, efterföljd av juni med 6 m.m. i genomsnitt och augusti med 11 m.m.

Historia

Marsalas historia kan spåras tillbaka till fenicisk tid. År 397 f.Kr. blev den feniciska kolonin vid Motya på Siciliens sydvästra kust invaderad och ödelagd av tyrannen Dionysius I av Syrakusa. De överlevande från denna koloni grundlade därefter en stad i närheten, platsen där nutidens Marsala ligger, som på puniska betydde "Staden som blickar mot Libyen", men som på grekiska fick namnet Lilýbaion och på latin Lilybaeum.

Det var i Lilybaeum/Lilýbaion (d.v.s. Marsalas föregångare) som det första puniska kriget startade när den puniska hären landsteg 265-264 f.Kr. och fortsatte mot Messina på den andra sidan av ön där det första slaget mot romarna utkämpades.

Lilybaeums fästningar intogs aldrig även om staden var belägrad flera gånger bland annat av Pyrrhus och romarna. År 241 f.Kr. gavs staden åt romarna som en del av ett fredsavtal vilket avslutade det första puniska kriget. Staden blomstrade under romerskt herradöme och blev snabbt en av de viktigaste städerna på Sicilien. Staden smyckades med praktfulla romerska palats och offentliga byggnader och blev kallad "Splendidissima Urbs" av Cicero, som tjänstgjorde som kvestor i området mellan 76 och 75 f.Kr.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Vad tycker gästerna om i Marsala?

8,8
Samlade gästomdömen
Baserat på 8 recensioner