Resor till Marettimo

Marettimo är tillsammans med bland andra Favignana en av de Egadiska öarna väster om Sicilien. Här kan du uppleva en exotisk ö med vacker natur och ett kristallklart vatten. Boka din resa till Marettimo med Escapeaway i dag!

Utanför Siciliens västkust ligger de Egadiska öarna. Den västligaste av öarna i den lilla ögruppen är Marettimo, som utgör ett äkta hideaway. Ön som bara är 12 kvadratkilometer stor, är fortfarande oberörd av massturismen och därför det perfekta resmålet för par och andra som drömmer om en semester på en fridfull ö idyll. Dagarna kan tillbringas med att bada eller snorkla längs öns vackra kust i det kristallklara havet eller på att utforska ön och de många vandringsstigarna.

Nere i den ena av öns två hamnar (Porto Vecchio) kan du fortfarande se många, små, traditionella fiskebåtar ligga och vagga på vågorna eller uppdragna på sanden. Även om menyerna på restaurangerna domineras av läckra fiskrätter så har fiskets betydelse för öns ekonomi minskat betydligt på senare år. Idag drygar en del av fiskarna ut sin inkomst genom att segla besökare runt längs öns kust som har otaliga imponerande grottor att besöka. Det görs ofta stopp under båtturen vid flera bra badstränder, så kom ihåg badkläder och eventuell snorkel!

På motsvarande sätt har det på senare år blivit ett större urval av semesterbostäder på Marettimo, men absolut inga stora hotell, så det känns ännu inte turistiskt här. Även under högsäsongen så råder här en mer tillbakalutad atmosfär i jämförelse med de två andra öarna i ögruppen, Favignana och Levanzo. Kanske beror det på att dessa två öar ligger en halvtimmes båtfärd närmare Sicilien. 

Välkommen till Sicilien med Escapeaway, vi är specialister på resor till området omkring Marettimo och andra resmål i Italien där du bor på handplockade hotell under din semester.

>> Läs även om resor till Favignana här

Avkopplande ö-liv på italienskt sätt

Har du inget emot  färjeturen på ca 1 timme och 15 minuter hit ut från Trapani (Sicilien), så väntar dig en unik semesterupplevelse på Marettimo. Det finns snabbare båtar som tar max ca 60 minuter. Den lilla klippön kan visserligen inte erbjuda några breda sandstränder men i gengäld hittar du här ett mer genuint ö-liv än på många andra motsvarande ö-resmål i Medelhavet. En viss tillväxt av turismen på senare år har medfört ett större utbud av matställen och barer i staden Marettimo, så här finns även liv efter solnedgången. Detta är emellertid fortfarande en ö som huvudsakligast vänder sig till dig som vill gå helt ner i varv och värdesätter lokal färg framför modernare nöjen. 

Vid första ögonkastet när man ankommer med färjan till hamnen i Marettimo, kan man nästan börja undra om de ljusa, fyrkantiga byggnaderna med sina blå fönsterluckor är italienska. Ön ligger faktiskt också närmare det tunisiska fastlandet än det italienska. Men så fort du börjar röra dig upp längs de smala gatorna kommer de små katolska helgedomarna på gatuhörnen och lokalbefolkningens hälsningar undanröja alla tvivel.

Perfekt för vandringsturer och dykning

Marettimo är så gott som bilfritt och är därför ett perfekt resmål om du tycker om att utforska dina omgivningar till fots. Från staden går det väl utmärkta leder ut i nästan alla riktningar, så du behöver inte gå särskilt långt innan du är omgiven av vacker och ofördärvad natur. Njut av doften från Medelhavet och den så karakteristiska maki vegetationen och tallskogarna. Längs din vandring kan du göra paus vid någon av de många utsiktspunkterna och njuta av vyn över kusten.

På lite drygt en timme kan du till exempel gå upp till Castello di Punta Troia på öns nordöstra del. Den spanska fästningen från 1600-talet som har byggts på resterna av ett ännu äldre arabiskt vattentorn och har dessutom nyligen renoverats och är på goda skäl en av öns mest populära utflyktsmål. Ett annat utflyktsmål är öns högsta punkt, Monte Falcone (686 meter). Dina ansträngningar för att nå dit upp belönas med en fantastisk 360 graders utsikt över ön och havet.

Det är inte enbart på land som naturen är ofördärvad. Det kristallklara havet runt Marettimo är också känt för att rymma ett rikt och ofördärvat liv som inbjuder till snorkling och dykturer. Det finns många dykföretag på ön som erbjuder undervisning och guidade turer till de bästa ställena.

Boka din resa till Marettimo med Escapeaway

Använd sökmotorn högst upp på sidan för att söka bland handplockade och noga utvalda hotell i Marettimo som fått bra omdömen. Kombinera hotellet med en billig flygbiljett med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, komplettera eventuellt med en hyrbil och få det hela samlat i en paketresa som är säkrad av Resegaranti. Enkelt och flexibelt - så fungerar en semester med Escapeaway.

Från mars fram till mitten av juni och från mitten av september till slutet av december går båtarna från Trapani till Marettimo kl. 08:20, 12:25, 15:10 och 17:30. Med retur kl. 06:20, 09:45, 14:00, och 16:30. Från mitten av juni till mitten av september går båtarna från Trapani till Marettimo kl. 08:20, 09:20, 12:25, 15:10, 16:30, 17:30 och 19:00. Med retur kl. 06:20, 09:45, 10:55, 14:00,16:30 och 19:00. Med reservation för ev. ändringar i tidtabellen.  Resan tar 1 timme och 15 minuter per väg. 

Från flygplatsen i Palermo tar det ca en timme att ta sig till Trapani. Det går bussar, autobus di linea Segesta, ca varannan timme och till ett ganska lågt pris. Eller så bokar du transfer via ditt bokade hotell. Landar du i Trapani kan du enkelt ta buss ner till hamnen. Även här kan du boka transfer via ditt bokade hotell.

>> Läs även om resor till de Eoliska öarna
>> Läs även om paketresor till Italien

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Marettimo