Resor till Madonie Naturreservat

Berg, medeltida landsorter och unik natur

Söder om den charmiga semesterstaden Cefalù ligger det frodiga naturreservatet Parco delle Madonie, som har fått sitt namn efter bergmassivet Le Madonie.

Vill du har omväxling från strandlivet, har du en perfekt möjlighet att åka upp i bergen för att njuta av de vackra landskapen och den fridfulla naturen i det 400 km2 stora naturreservatet. Är du på Sicilien på våren, har du här chans attnjuta av den spektakulära synen av bergssluttningar fulla med vilda blommor, och på vintern kan du spänna på skidorna och spendera en dag på pisterna i området.

Naturreservatet, som upprätades 1989, rymmer också ett levande samhälle med charmiga medeltida städer, som Castelbuono, Petralia Soprana och Gibilmanna, vilket innebär att du kan avsluta en aktiv, upplevelserik dag, med en god måltid på en trevlig restaurang. 

Karta över Madonie Naturreservatet

Klicka på kartan här nedan för att få en överblick över områdets geografi, samt för att se vilka semesterbostäder vi kan erbjuda här.

Rikt växt- och djurliv

Här är terrängen klipp- och bergrik med många spännande växter och träd - området rymmer faktiskt mer än hälften av alla växtarter som finns i Italien! Det är bland annat också här i området, som man kan hitta några av de sista sällsynta exemplaren av ädelgranen, Abeis Nebrodensis.

Även djurlivet är rikt, med bl.a. sköldpaddor, rävar, ormar (!), fjärilar - ja, till och med nässelfjärilen som vi känner till hemifrån - och många andra.

Vandringsturer och picknick

För dig som tycker om att vandra i natursköna omgivningar finns det stora möjligheter här. Reservatet har flera stigar och rutter att välja emellan, så här finns något för både för vana trekkare och de som bara önskar spatsera lite omkring.

Framförallt mitt på sommaren är det också populärt att packa en picknick-korg och ta en tur till centralt belägna Piano Zucchi. Här etablerade myndigheterna för några få år sedan Area Attezzata Piano Zucchi, som är ett område med många bord och bänkar, grillplatser och andra faciliteter som kan användas till en måltid ute i det fria - allt utan extra kostnad.

Det är inte bara i Madonie som det finns offentliga picknick-områden, även om dessa tillhör de bästa.

Pilgrimsmål

Det ligger flera intressanta kloster, kyrkor och andra heliga platser i Madonie-området. Bland dessa kan Santuario Madonna dell'Alto från 1200-talet, som ligger i de södra delen av naturreservatet, framhävas. Det består av en liten kyrka, en sakristia och är dessutom utrustat med rum där pilgrimer kan sova.

Beläget på en av de högsta topparna i Madonie, är detta således en populär attraktion för pilgrimer som kommer hit flera gånger årligen från de närliggande städerna. Utöver den religiösa aspekten finns här också fantastiska utsikter, vilket också är en anledning att ta sig hit upp, då den ansträngande vandringen upp på höjden belönas med en vacker utsikt över stora delar av Sicilien.

Lokala produkter

Det finns flera restauranger i byarna som ligger i reservatet, där du kan smaka på goda rätter med lokala produkter som pasta, bröd, olivolja, de berömda svamparna från området, ost och naturligtvis även områdets eget vin.

Transport

Kommer du i bil från Palermo på motorvägen A19 mellan Palermo och Catania väljer du avfarten: Buonfornello. Scillato. Tremonzelli. Du kan också ankomma med buss – se mer via länken här nedan. Från Messina kommer du på motorvägen A20 mellan Messina och Palermo och väljer avfarten Castelbuono.

För mer information om parken, klicka på länken här nedan (tyvärr endast på italienska): www.parcodellemadonie.it

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Madonie Naturreservat