Resor till Lo Zingaro

Naturreservat på nordvästra Sicilien

Vill du vara omgiven av vacker natur och vackra kulturstäder, samt kunna bada och snorkla i ett klarblått hav? Då ska du spendera semestern i Lo Zingaro, på nordvästra delen av Sicilien.

Lo Zingaro är ett vackert naturreservat som ligger mellan landsorten Scopello och badorten San Vito lo Capo på nordvästra Sicilien. Naturreservatet etablerades år 1981, som det första i sitt slag på ön.

Karta över Lo Zingaro

Klicka på kartan här nedan för att få en överblick över naturreservatet, samt för att se vilka semesterbostäder vi tillhandshåller i närheten.

Till lands

Naturreservatet bjuder på en mängd imponernade grottor på höjderna bakom kusten, som en gång i tiden användes till att förvara smuggelgods. Sett från avstånd, kan landskapet verkar lite kargt, men när du kommer närmre inpå, kommer du upptäcka att området är rikt på den typiska vegetationen för Medelhavet, maki, med gröna buskar och små träd, samt ett hav av spännande örter. Tack vare mikroklimatet vid kusten, kan du således hitta runt 650 olika växtarter, varav många är sällsynta. På våren är området extra vackert, då vilda blommor i alla möjliga färger pryder landskapet.

Det är dock inte bara växtlivet som är inressant. Naturreservatet är också känt bland ornitologer, som kommer hit för att uppleva alla de olika rov- och havsfåglarna. Nere på jorden kan du ha tur och möta djur som rävar, vildsvin och ödlor.

Till havs

Sommaren är härlig då du kan kombinera en utflykt till reservatet med ett härligt dopp i havet. Sol och bad är också den största orsaken till att många besöker Lo Zingaro -havet omkring Lo Zingaro är nämligen kristallklart och fullt av upplevelser. Om du är intresserad av dykning och snorkling kan du få fina upplevelser vid ett besök till Lo Zingaro.

Den strand som är mest tillgänglig är Punta della Capreria, som därför under högsäsongen ofta fylls med badgäster. Det kan därför ofta löna sig, att gå till längre för att komma fram till en av de mer öde strändera.

Kom ihåg solkrämen

Stränderna består till största del av småsten och klippformationer och du ska komma ihåg att ta med solkräm, för här finns nästan ingen skugga och stenarna på stranden alstrar och avger också en del värme.

Små museum

uU kan också få en fin upplevelse genom att besöka det lilla tonfiskmuseet på området, som bland annat visar områdets historiska betydelse för fiskeriet.Semesterbostäder vid Lo Zingaro

Det finns bara begränsade möjligheter att bo inne i själva naturområdet, men i gengäld kan du hitta många semesterbostäder i de närliggande städerna. San Vito lo Capo är ett exempel på en populär semesterort med många hotell, restauranger och ett rikt handelliv. Du ska vara beredd på en del trängsel här, under de månader som italienarna själva håller semester (framförallt augusti), så om du vill ha mer lugn och ro, kan du eventuellt överväga att hyra en villa på Sicilien. Reser du som del i en större grupp, är det oftast inte dyrare per person, än en vanlig hotellövernattning.

Du kan använda sökmotorn här ovan för att få en överblick över alla möjligheter för inkvartering på denna del av Sicilien. Har du behov av hjälp, är du alltid välkommen att kontakta oss på telefon, via mail, eller på chatten. Våra resekonslenter sitter redo med en massa tips och råd till dig.

Transport

Det är nödvändigt att ha en (hyr)bil för att komma hit. Det finns två ingångar till reservatet - den södra ingången som ligger vid slutet av kustvägen lite utanför Scopello, är den som nyttjas mest. Den mindre nyttjade norra ingången, ligger närmre San Vito lo Capo. Det finns parkeringsplatser och en liten info-point vid båda ingångar.

Lokala länkar

Du kan hittar mer information om naturreservatet på den officiella hemsidan här.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Lo Zingaro