Resor till Lipari Ö

De Eoliska Öarnas samlingspunkt

Liparis livliga och färgrika hamn ligger vid foten av en hög klippa där det gamla centrum blivit byggt. Ön har alltid varit ö-gruppens centrala punkt och här finner man ett museum som är ett av de mest intressanta i Medelhavsområdet.

I Lipari stad, som är huvudstad för de Eoliska Öarna och den enda lite större staden i ö-gruppen, finns det ett livligt och färgstarkt liv. Här bor de flesta av öns 11.000 invånare och man finner restauranger, caféer, butiker av alla slag och mataffärer.

På en klippa ovanför staden ligger borgen ”Il Castello”. Från borgens ursprung, fyra hundra år innan vår tid, existerar ännu ett grekiskt torn men borgen påminner mest om en medeltidsborg med sina torn från 1100-talet och mur från 1500-talet. I själva borgen finner man hela fem kyrkor. Den äldsta som är stadens katedral grundades på 1200-talet men blev sedan ödelagd av pirater och återuppbyggd under 15-1600-talet. Fasaden och klocktornet är dock från 1861. Från kyrkans ursprung finns fortfarande det gamla klostret bevarat.

I borgen finner man även Liparis arkeologiska museum som är ett av de mest intressanta av sitt slag i hela Medelhavsregionen. På museets tre våningar kan man se de välbevarade fynden från stenåldern och fram. Miniatyrmodeller, datorer och fina montrar gör museet till en spännande upplevelse. På borgområdet finner man också arkeologiska utgrävningar och en amfiteater.

Lipari erbjuder mycket mer än bara Lipari stad. Ön är med sina 38 km² och mer än 9 kilometers längd är den största av de Eoliska Öarna. Det finns stränder, berg och mysiga små byar. Från öns centrum Monte S’Angelo har man på 594 meters höjd en fantastisk utsikt över Lipari, havet och de omkringliggande öarna. Man bör inte undvara en tur upp på vulkanen. Geologiskt intressant är att man på Lipari finner pimpsten som är så lätt att den flyter. Dessutom finner man den vackra, grönsvarta stenen obsidian som används till smycken.Mellan Canneto och Acquacalda som är två livliga hamnstäder i riktning mot Punta Castagna löper den långa stigen Rocche Rosse (de röda klipporna). På sluttningarna vid Pomiciazzo och Lami leder landskapet fram till Monte Chiricas utsläckta krater. Förbi kratern leder Campobiancos gröna sluttningar ner mot det kristallklara vattnet vid Porticello-stranden. Utsikten från höjderna vid Quattrocchi är imponerande mot de monumentala Perciato-klipporna som står högt och bildar en förgrund till Vulcanos gas och svavel utbrott.

Från hamnen i Lipari går det bussar runt omkring på ön. Se tider här:
- http://www.ursobus.com/Orario-Estivo-ita.htm

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell på Lipari Ö

Populära hotell på Lipari Ö

Italien, Syditalien, Sicilien, Lipari Ö
9,3
Fantastiskt
206 omdömen
  • Närmaste flygplats: 190 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Syditalien, Sicilien, Lipari Ö
9,9
Fantastiskt
111 omdömen
  • Närmaste flygplats: 198 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Syditalien, Sicilien, Lipari Ö
9,1
Fantastiskt
189 omdömen
  • Närmaste flygplats: 193 km
  • Närmaste strand: ca. 260 m
  • Internet/Wi-Fi