Kulturresor till Sicilien

Siciliens kulturhistoria är rik på betydelsefulla och storslagna händelser, och den sträcker sig många tusen år tillbaka i tiden. Idag kan du överallt hitta spår efter alla de olika kulturer och civilisationer som under tidernas gång har gjort sig gällande på ön.

På Sicilien, som på många andra platser, kommer kulturen, till uttryck genom byggnadsverk, konst och musik. Men på Sicilien har kulturen utöver detta också funnit en särskilt kraftig uttrycksform i maten. Siciliens matkultur är enastående. Och den mat du kan köpa direkt på gatan, till nästan ingen kostanad alls, är helt klart i en klass för sig. Den goda maten skylls inte minst på den gamla bondekulturen, som alltid har lyckats producera råvaror av hög kvalitet.

En kultursemester på Sicilien ger också möjlighet för att se relativt välbevarande ruiner - bland annat i form av tempel och gravstenar från den romerska perioden. Också öns huvdstad Palermo kan erbjuda kulturskatter från öns olika epoker.

>> Se hur du kan resa till Sicilien med Escapeaway

Sicilien är fyllt av intressanta sevärdheter som med fördel kan kombineras med ett uppehåll på ett av våra hotell på Sicilien, och som lätt kan nås på en eller flera dagsutflykter. Här är några av de sevärdheter jag rekommenderar att du besöker när du är på Sicilien.

Etna

Den 3 329 meter höga vulkanen som är Europas högsta aktiva vulkan, och det högsta berget i Italien söder om Alperna - och tillika en av världens mest kända vulkaner. Etna upptogs 2013 på UNESCOs världsarvslista.

Etna som ligger på den östra delen av ön nära städerna Messina och Catania är en av världens mest aktiva vulkaner och har haft många våldsamma utbrott under historiens gång. Ett av de största utbrotten i modern tid var 1669 då hela 10 småstäder ödelades och Catanias hamn fylldes igen av lavaströmmen. Trots sina många utbrott genom historien har enbart 77 dödsfall registrerats som en följd av Etnas lavaströmmar.

Den vanligaste vägen till vulkanen är via Sapienza Refuge som har både parkeringsplats, hotell, barer och en dalstation för linbanan som tar dig upp till 2 500 meters höjd.

Valle dei Templi (Tempeldalen)

Valle dei Templi som utsågs till världsarv av UNESCO 1997 är en av Siciliens mest kända sevärdheter och ett nationalmonument i Italien. Det arkeologiska området rymmer resterna av 7 tempel i dorisk stil och utgör ett av de finaste exemplen på Magna Graecias arkitektur och konst.

En stor del av templen i Valle dei Templi som ligger utanför staden Agrigento (namnet kommer av det grekiska namnet Akragas) blev utgrävda och restaurerade av den italienske arkeologen, författaren och arkitekten Domenico Antonio Lo Faso Pietrasanta som var hertig i Serradifalco från 1809 till 1812.

Necropoli di Pantalica

Necropoli di Pantalica som utsågs till världsarv av UNESCO  2005 är ett klippområde på ca 400 meters höjd som rymmer omkring 4 000 gravar som är inhuggna i klipporna mellan floderna Anapo och Cavagrande ca 23 kilometer i nordvästlig riktning från staden Siracusa.

Området beboddes från ca 1300 före Kristus till 700 före Kristus då kustbefolkningen flyttade upp hit efter att ha förträngts av utifrån kommande folkgrupper.
I förlängningen av området ligger naturreservatet Riserva Naturale Orientata Pantalica med sin rika flora och fauna samt sina naturliga grottor.

De Eoliska öarna

De Eoliska öarna som även kallas de Lipariska öarna är en ögrupp bestående av sju vulkanöar som ligger i det Tyrrenska havet utanför Siciliens norra kust.

De vackra öarna som år 2000 upptogs på UNESCOs världsarvslista koloniserades av grekerna 580 före Kristus och uppkallades därmed efter den grekiska guden Aiolos, guden för alla vindar. På grund av den rikliga tillgången av den vulkaniska bergarten obsidian blev öarna en framgångsrik och populär handelsplats i Medelhavet redan före bildandet av Romarriket.

Förutom sitt fantastiska landskap och sitt behagliga klimat har öarna idag omkring 15 000 invånare varav huvuddelen på ungefär 11 000 invånare bor på ön Lipari.

>> Läs mer om kulturresor

Karta över Sicilien

Populära hotell på Sicilien

Italien, Syditalien, Sicilien, Fanusa
8,6
Mycket bra
256 omdömen
  • Närmaste flygplats: 67 km
  • Närmaste strand: ca. 3 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Syditalien, Sicilien, San Vito Lo Capo
9,1
Fantastiskt
151 omdömen
  • Närmaste flygplats: 56 km
  • Närmaste strand: ca. 2.4 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Syditalien, Sicilien, Castelmola
8,7
Mycket bra
536 omdömen
  • Närmaste flygplats: 67 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi