Hideaways och boutique-hotell på Sicilien

Sicilien - min nya, urgamla kärlek ...

Kan man ha så stora känslor för en ö, att man kan kalla det kärlek? Ett stort och dyrbart ord, men jag tillåter mig att använda substantivet i detta sammanhang. Och så var det till och med kärlek vid första ögonkastet – eller nästan i alla fall. Här får du en bild av mitt första möte med Medelhavsområdet's okrönta "kungarike".

Redan under inflygningen över Catania från flera kilometers höjd, var det inget att ta miste på - tour de Sicilien nalkades. Från 3320 meters höjd pulserade en gigantisk fyr som dominerade utsikten från flygplansfönstret. Denna fyr heter Etna och är både varmblodig och orädd. En fascinerande syn och jag var mer än någonsin redo att inta stövellandets antika "fotboll".

Unesco har också varit här

Sicilien är en väl bevarad historiebok och utan tvekan en av Medelhavets mest intressanta öar. Den framstå å ena sidan originell och oförstörd, men å andra sidan modern och mångkulturell. Man kan verkligen förstå att de gamla grekerna och de normandiska folkslagen lockades av den sicilianska, omedelbara skönheten. Med läge mitt i hjärtat av det omgivande Medelhavet, och med en kuststräcka på över 1000 km, har Sicilien alltid spelat en viktig historisk roll. Det är därför naturligt att ön kan skryta med att ha nämnts flera gånger på Unescos prestigefyllda lista. Som minimum bör du definitivt besöka den gamla staden Catania, Agrigentos tempeldal och barockstaden Noto, som alla har gjort djupa intryck på mig.

Flytande vulkan-honung , välrenommerad vinproduktion och sagolik espresso

Jag måste erkänna något: Innan mitt första möte med Sicilien hade jag, tyvärr, inte haft möjlighet att studera detta okrönta rike. Lite respektlöst, måste jag ärligt erkänna, men jag försäkrar att denna respektlöshet snabbt ersattes av ren vördnad. För det går inte mer än högst några timmar efter ankomsten, innan jag går i de gamla grekerna's fotspår och överlämnar mig till Siciliens öppna famn.

Det verkar som om någon har kastat magiskt pulver över det sicilianska landskapet som på ett mystiskt vis växlar mellan frodiga berg, vita sandstränder till vulkankratrar, vilka titt som tätt bryts av, av olivlundar, fruktträdgårdar, vingårdar och hav - hav, så långt ögat kan se.

En av de största upplevelserna är och förblir den konformade vulkanen Etna. Den tronar majestätisk även på långt avstånd, och det finns inte den minsta tvekan om huruvida det fortfarande finns liv i den gamla vulkanen - en fin rökridå vilar nämligen på toppen. Som en souvenir köpte jag en liten burk vulkanisk honung för att ta med hem till familjen, något som visade sig vara otroligt välsmakande.

På tal om "välsmakande" ... På Sivilien kan du se fram emot medelhavsmaten, som det sicilianska folket lägger stor stolthet i att laga, alltid med färska ingredienser. Kanske är det ren inbillning, men maten smakar ännu bättre när ingredienserna kommer från närområdet. Som pricken över det berömda i:et, så är priserna på menyerna absolut på den attraktiva sidan, om man väljer att sätta sig till bords där lokalbefolkningen äter. Mitt tips: avsluta middagen med en tiramisu fatto in casa, följt av en äkta italiensk espresso!

Gillar du choklad?

Ju mer du rör dig runt på ön desto mer blir du en del av Sicilien och dess välkomnande befolkning. Ön döljer många anmärkningsvärda guldkorn, som vanligtvis inte får så mycket publicitet i resemagasinen.

Jag föll till exempel pladask för chokladstaden Modica, som med sina stolta traditioner tillverkar den finaste choklad i alla möjliga smaker, Cioccolato Modicano. Mitt tips: besök familjen Bonajuto i deras butik, anno 1880, men gör det endast om du kan motstå frestelser, för det kommer att bli en lång löptur om du skall "återställas" efter en chokladprovning.

Kom nu iväg…

Kort sagt...Sicilien har allt! Om du tycker det låter lite klichéartat, så är det förmodligen för att du fortfarande har ett besök tillgodo. I alla fall, allt jag kan säga är: Sicilien, jag kommer snart och besöker dig igen!

Resor till Sicilien med Escapeaway

Vi som arbetar på Escapeaway älskar Sicilien - inte minst det hårda arbetet att välja ut spännande och unika hotell som ryms inom våra snäva ramar för vad som är ett hideaway.

Paketresor till Sicilien med prisgaranti

På våra paketresor till Sicilien använder vi flyglinjer från Sverige och Danmark till Palermo och Catania. De vanligaste flygbolagen som trafikerar någon av dessa flygplatser är SAS, Air Berlin och Norwegian. Din uppgift är att välja den rutt som passar dig, din plånbok och dina semesterplaner bäst.

Vi rekommenderar dig att läsa mer om våra bilrundresor på Sicilien, där vi satt ihop resor med vistelser på två eller flera utvalda Escapeaway, utifrån våra egna erfarenheter och från våra otaliga resor runt om i regionen. Dessa utvalda gömställen har alla ett centralt läge i förhållande till våra programförslag, vilket innebär att du skall tillbringa minsta möjligt tid i bilen. Vi vill istället att du ska uppleva de många tusentals sevärdheter som Sicilien har att erbjuda. OBS, på Escapeaway ger vi prisgaranti på alla paketresor som inkluderar flyg och hotell.

Mer information om resor till Sicilien och personlig service

Vi önskar dig mycket inspiration inför din nästa resa, här på vår hemsida Escapeaway.se. Behöver du ett bra resetips eller personlig service för att hitta rätt resa till Sicilien, eller Italien i allmänhet, så sitter vi redo vid telefonen.

Vill du veta mer om de olika möjligheterna att resa till Sicilien med Escapeaway, så hittar du information om prisgaranti på paketresor, flygplatser, flygbolag, biluthyrning, etc. under ”Hur du kan resa”.

Hideaways på Sicilien

 • Gästrecensioner 9,1
  Ragusa
  5 hotell
  Ragusa är en av Siciliens berömda barokstäder. Den är uppdelad i en övre och en nedre stadsdel, som är ett resultat av ett stort jordskalv år 1693. Båda delarna har mycket att bjuda på, men framför allt den övre, äldsta stadsdelen som heter ... Ragusa Ibla är känd för sin arkitektur. Läs mer
 • Ispica
  3 hotell
  Ispica ligger lite tillbakadraget från Siciliens sydkust och är den minst kända av barockstäderna. I Ispica slipper du därför de värsta turistströmmarna men har ändå både strand och talrika spännande sevärdheter inom kort köravstånd.
 • Gästrecensioner 8,2
  San Vito Lo Capo
  3 hotell
  San Vito Lo Capo ligger vackert beläget vid det turkosblå havet vid foten av en hög klippa. Sandstranden här är mycket barnvänlig och perfekt för en avkopplande badsemester med hela familjen. Behöver ni en paus från strandlivet så finns det ... även många intressanta utflyktsmål. Läs mer
 • Gästrecensioner 9,0
  Taormina
  3 hotell
  Drömmer du om att leva La Dolce Vita på Sicilien? Så finns det flera anledningar till att besöka Taormina på din nästa semester till Sicilien. Staden ligger med en majestätisk utsikt över havet och bjuder på ett inbjudande centrum med liv och rörelse.
 • Gästrecensioner 7,8
  Giarre
  2 hotell
  Trots den trevliga stadskärnan, det korta avståndet till många sevärdheter och ett spännande inland som sträcker sig upp längs vulkanen Etna är Giarre väldigt lite präglat av turismen. Här bor du på lite avstånd från de turistpräglade städerna ... men kan lätt ta dig runt och besöka dem. Läs mer
 • Lido di Noto
  2 hotell
  Lido di Noto är en bra utgångspunkt för äventyr framför allt på den södra delen av Sicilien, inklusive de berömda barockstäderna. Detta förutsätter naturligtvis att du kan slita dig från den lilla semesterortens härliga sandstrand och avslappnade ... medelhavsatmosfär. Läs mer