Grotta del Lauro

Där örnarna flyger

Placering

Grotta del Lauro är byn Alcara Li Fusi och naturparken Nebrodi Bergen. Den är placerad mellan två bergväggar och den väg som leder det visar en fantastisk vy delas mellan de gröna kullarna och det blå havet i fjärran. De mest engagerade kan förutom grottan, bege sig till Rocche del Crasto som ligger i samma område.

Turen till grottan

Även om vandringsleden till grottan är ganska enkel, rekommenderar vi starkt att man slår följe med en guide under utflykten. Faktum är att vissa av delarna är ganska svåra, som t.ex. ingången till själva grottan. Utflykten börjar med en rundvandring kring nedre delen av berget som är ca. 4 km lång. Stigarna är förhållande vis enkla till en början men bliver brantare ju längre upp man kommer. Längs vägen kan man självklart ta fler pauser där möjligheterna till att njuta av den vackra utsikten och det sköna lugn som naturen bjuder på är fina. Även djurlivet bidrar till en trevlig upplevelse. Man möter mestadels de lugnt betande kor och getter upp bergen. Uppe på toppen står den spektakulära Rocca Calanna, en imponerande klippvägg i kalksten där Kungsörnen häckar.

Grottan

För att få tillgång till grottan, måste man klättra uppför en liten brant kulle med hjälp av en lina. Inne i grottan möter man omedelbart mörkret. När man först utrustas med nödvändig utrustning såsom hjälmar och lampor är man klar till att fortsätta inåt. På ca. en och halv timme kan man beundra stalaktiter, stalagmiter och andra klippformationer som är fördelade inom de olika underjordiska rummen. Idag fortsätter bildandet av stalaktiter med en hastighet av ca. 1 cm var 14 år. Det har även bildats naturliga trappor som man kan använda för att smidigt ta sig runt, men som kräver lite uppmärksamhet och skicklighet på foten.

Rekommendationer

Vandringsleden på tillbakavägen är samma som på vägen upp. Vi rekommenderar att man använder bra, solida vandringskängor / skor, att man är van till vandringsturer i bergig miljö, medtager en flaska vatten (det finns en fontän med dricksvatten på väg upp) och en kikare för att se örnarna vid sina bon.

När man har avslutat denna fantastiska resa kan man njuta av en god måltid på en lokal trattoria trattoria. Den lokal guide som innehar nycklarna till grottan talar endast italienska. Men om man skickar en förfrågan via mejl på engelska i förväg kan han svara: patroniti.roberto@tiscali.it. Bilder Plus d'informations sur son Site Internet: http://www.videonature.it