Resor till Ficarra

Semester i siciliansk medeltidsstad

Ficarra är en njutfull medeltidsstad som ligger i Nebrodi-bergen, ca. 5 km från Brolo där man finner närmaste strand.

Staden framstår som mycket presentabel och skiljer sig från många andra bergsbyar i området: kommunen har investerat i decennier över 60 % av stadens budget i "kultur" som har inneburit att de viktigaste palatsen, fästningen över staden och de gamla vägarna har renoverats och fräschats upp.

Ficarra blev från en början grundad av araberna under 900-talet som gav orten namnet "Al Fakhar" som kan översättas till "strålande". Andra menar dock att namnet kommer från det sicilianska "Ficara" som en hänvisning till ett imponerande antal fikonträd i området. Bland ortens mest häpnadsveckande, välbevarade historiska byggnadsverk är klostret och kyrkan från 1500-talet samt vakttornet Fortezza carceraria, varifrån man har en magnifik utsikt över De Eoliska Öarna. Idag används den gamla byggnaden ofta till kulturella arrangemang och utställningar.

Dessutom är Ficarra hem för en folkgrupp som tagit Nebrodi Bergens musikaliska traditioner världen runt.Hotell, villa eller semesterlägenhet?

Hos Escapeaway kan du välja mellan fler än 1.500 semesterboende i Italien - häribland ett stort urval av handplockade semesterlägenheter, villor och hotell på Sicilien

Fyll endast i Ficarra och datum i sökmaskinen här på sidan för att få en översikt över de bästa boende i och omkring staden.
 
Ska du på semester med en större grupp kan vi också rekommendera möjligheten att hyra en villa på Sicilien. Så får ni pool, trädgård osv helt för er själva. Drömmer du om lantlig idyll? Så är det kanske en agriturismo du ska överväga.

Har du frågor om de olika typer av semesterboende eller önskar du hjälp med att välja rätt är du välkommen att ringa till oss för tips och råd om vad du ska välja och varför.

Vill du gärna uppleva olika delar av Sicilien kan du naturligtvis också välja en rundresa och bo på flera ställe under resans gång. På så vis får du uppleva men av ön än man annars hinner, kom ihåg att Sicilien är en större ö än många tror.

Transport

Söker du en flygresa till Sicilien ligger Palermos flygplats närmast Ficarra. Avståndet är dock nästan det samma till öns mest använda flygplats, nämligen den vid staden Catania

Det finns ett ett visst tågnät på Sicilien, men dock inga linjer som går direkt till Ficarra. Det är möjligt att komma med tåg till några av de närliggande städerna, men härifrån ska du så vidare med buss eller taxi sista biten. Var uppmärksam på att framför allt de mindre, lokala tåglinjerna på Sicilien har tyvärr rykte om sig att vara långsamma. 

På grund av de begränsade möjligheterna för offentlig transport väljer våra gäster ofta att boka en hyrbil till semestern - inte minst då bilhyra på Sicilien inte är så dyrt som här hemma. En bil gör det inte bara enklare att komma till och från flygplatsen, utan gör vistelsen bättre då det är lättare och trevligare att komma runt till öns sevärdheter och spännande städer. 

Det är ytterst få som väljer att bila hela vägen till Sicilien i egen bil på grund av avståndet. Det finns heller ingen bro mellan det italienska fastlandet och Sicilien, vilket betyder att man ska ta färjan från Genova i norra Italien, eller helt nere från exempelvis Villa San Giovanni i Kalabrien till Messina på Sicilien.

Restauranger

Nära stadens centrala torg finner man två restauranger och en butik samt flera caféer där lokalbefolkningen får sin espresso eller ett glas vin under tiden man umgås med vänner. På Ristorante La Badia är maten rustik och robust till rimliga pengar, som framförallt kötträtter och charchuterier och ost från området. På den andra restaurangen - Il Barone - har vi inte haft möjlighet (än) att prova maten då den var stängd på grund av semestrar, men vi har fått höra att den är mer raffinerad och erbjuder välsmakande fiskrätter.

Utflykter från Ficarra

Placeringen vid Nebrodi-bergen gör Ficarra till en fin utgångspunkt för en aktiv semester på Sicilien. Vandringsturen fram till Grotta del Lauro ovanför landsbyn Alcara Li Fusi bjuder till exempel på både motion och fantastiska utsikter. 

I tillägg til den vackra naturen på denna sida av ön har du här också goda möjligheter för att ta på utflykter till talrika små sevärda städer där du finner genuin siciliansk stämning. Det kunde vara ett besök i den närliggande San Marco d'Alunzio, som är berömd i hela Italien för sin fantasiska röda marmor. Ta också en tur till Naso, där du ut över vackra byggnader och palats har fina möjligheter att stifta bekantskap med den lokala gastronomi.

Vill du inte missa något på dina utflykter kan du med fördel välja en tur i sällskap av en lokalt känd och certificerad guide. Vår samarbetspartner Viator erbjuder flera spännande turer som du med fördel kan boka online hemifrån. Läs mer om möjligheterna och boka dina utflykter på Sicilien.Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Ficarra