Festa dei Giudei

Judarnas fest, Festa dei Giudei, tar plats runt påsk i staden San Fratello, som ligger på 675 meters höjd i Messina-provinsen uppe i bergen Nebrodi. Denna religiösa festival når sin höjdpunkt med processionen på långfredagen.

Den lokale dialekten

Det bor knappt 500 människor i denna kommun, vars rötter härstammar tillbaka till grekernas tid. Det, som gör San Fratello, rätt spännande rent språkmässigt, är den lokala dialekten. Staden befolkades under normandernas tid av longobardiska kolonier och soldater och idag talas fortfarande den dialekt som har rötter i den fransk-gaeliska dialekten som togs hit av de fösta invånarna. Den blev senare blandad med ord och vändningar från de norditalienska dialekterna, och resultatet blev, att inga andra sicilianare förstår vad som blir sagt i staden.

Själva namnet San Fratello är ett fint exempel på denna språkliga utveckling. San Frareau (Sankt Philadelfio) blev felaktigt översatt till San Fratello, för att orden frareau (Philadelfio), frea (bror på den lokala dialekt) och frèrè (bror på franska) lät för lika. De nya invånarna från norra Italien hade ju översatt det latinska namnet på staden, Castrum Philadelphi, korrekt men detta var inte tillfället då staden fick sitt italienska namn.

Festa dei Giudei

I veckan som leder fram till påsk sker det något i denna stad, som kastar ljus över de fördomar som drabbat folkslag och nationer i Europa under 1900-talet och århundradena dessförinnan. Några av stadens invånare är uppdelade i grupperingar, som hör till de olika kvarteren. De marscherar runt, utklädda till Giudei - judar på italienska - och representerar det folk som ursprungligen är det enda folk på jorden som blivit anklagade för deicide (gudsmord). De hånar de katolska symbolerna och går i procession på långfredagen. I våra dagar tar de sig runt i flotta röd-gula dräkter, som härstammar från 1800-talet. Det enda element som finns kvar än idag, som ett förnärmande mot den korsfästa Jesus, är ett kors som är tecknat på tungspetsen av deras masker. Av katolikerna i de närliggande städerna uppfattas det som en skandal, att biskopen tillåter att det skämtas med Jesus korsfästning, men de flesta har ingen inblick i, att de som verkligen anklagas för något är alla judar, oavsett om de är troende eller om de levde på Jesus tid.

Giudei vandrar halvberusade runt på stadens antika gator i en blandning av Karneval och Påskfirande, medan de spelar följt och trumpet mot den heliga statyn av Jesus på korset, som bärs runt i staden av de fromma katolikerna. Som barn i staden lockas man lära sig trumpet med målet att delta i festligheterna. De har faktiskt gjort att riktigt många unga från staden har blivit trumpetspelar, då de har avtjänat sin värnplikt. Värnplikten är inte längre obligatorisk i Italien, så denna tradition är på väg att försvinna. Det är dock inte våldsamt eller farligt längre: Giudei erbjuder gärna ett glas vin eller en lien kaka till em de möter - och de älskar att låta sig fotograferas med de få begeistrade gästerna som tagit sig hit. Men, det som verkligen är vackert och gripande är den musik som kommer från deras trumpeter: de tränar hela året och man hör kända och mindre kända melodier stiga i tonerna från den ena gatan till den andra. Oavsett festens bakgrund och historia är det en särskild upplevelse som inget annat upptåg i Italien kan mätas med.

Speciell hästras

Något helt annat, som staden är känd för, är den särskilda hästrasen, som kallas sanfratellano. Hästarna valdes ut här under århundraden, baserat på två kriterier: de skulle vara starka och de skulle vara billiga i drift (ungefär som många önskar sin bil vara idag). Det fördes hit på 1000-talet av Adelaide del Vastos riddare, och hästarna är idag mycket muskulösa och inte så stora (cirka 1,5 meter i mankhöjd) men väger cirka 500 kg. De är kända för att vara vänliga och fredliga.

Transport till San Fratello

Det finns några få offentliga bussar uppe från staden ner till Sant'Agata Militello vid kusten, där det finns en tågstation. Men de kör så sällan, att vi varmt rekommenderar att komma hit i bil. Den gamla stadskärnan är absolut värd en promenad och på huvudgatan kan du äta en riktigt god glass till nästan inga pengar alls. Det finns några få restauranger, vilka har en massa lokala specialiteter på menyn - och igen till otroligt låga priser. Det mesta av det som serveras är producerat av råvaror från backarna runt staden.