Resor till Favignana

Upplev en av Italiens mest exotiska småöar som ligger utanför Siciliens östkust och erbjuder ett fantastiskt badvatten som inbjuder till snorkling och dykning i de små bukterna. Ett perfekt resmål för en aktiv semester. Boka din resa till Favignana med Escapeaway i dag!

Den lilla ön Favignana, som på grund av sin form även är känd som La Farfalla (fjärilen), är först och främst känd för sina små idylliska stränder, som till exempel den populära klippstranden Cala Rossa på den östra delen av ön. Centralt placerad på den norra kusten ligger öns huvudstad Favignana, där det trots staden beskedliga storlek finns både en levande hamn, gågator och två stämningsfulla torg, Piazza Madrice och Piazza Europa, på vilka det råder en härligt avslappnad atmosfär. Känner du för ett dopp så har staden sin egna 200 meter långa sandstrand.

Favignana är med sina inbjudande stränder och sitt kristallklara vatten perfekt för dig som drömmer om en avkopplande badsemester. Trots det korta avståndet och de bra färjeförbindelserna till Sicilien så är en resa till Favignana dessutom en möjlighet till att få uppleva ett mer autentiskt sicilianskt ö-liv än på mer kända semesteröar som t.ex. Capri. Du hittar trots det alla de faciliteter som du har behov av under din semester - inte minst ett bra utbud av restauranger som naturligtvis framför allt har många goda fiskrätter på sin meny. 

Välkommen till Sicilien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Favignana och andra resmål på ön där du bor på noga utvalda hotell på din resa. Knappa in dina semesterönskemål i sökmotorn så hittar du lätt en flexibel resa till Favignana som passar dig och dina planer. Välj mellan avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn flygplats - så söker vi efter billiga flygbiljetter exempelvis till Trapani flygplats med alla flygbolag och kombinerar dem med utvalda hotell i Favignana, bara de med fina recensioner. Du får en paketresa som är säkrad av Resegaranti och till nätets bästa pris.

>> Läs även om resor till Castellammare del Golfo
>> Läs om flexibla paketresor till Sicilien

Hotell på Favignana Ö

Information om Favignana

Jag har här sammanställt några få fakta och information om Favignana, så som öns geografi, befolkning, historia och klimat vilket kanske kan tjäna som inspiration till din semester. Vill du ha ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Favignana är den största ön i ögruppen De Egadiska Öarna som ligger väster om Sicilien. De två andra öarna i ögruppen är Levanzo och Marettimo, vilka tillsammans med Favignana utgör en kommun med ca 4 100 invånare varav ca 3 200 bor på Favignana. Den östra halvan av ön är i stort sett platt medan den västliga halvan domineras av en serie av kullar av vilka Monte Santa Caterina är den högsta med sina 314 meter.

Ön som har en yta på 19 km² har enbart en stad och den ligger mitt på öns norra kust där en bukt bildar en naturlig hamn. Du kan ta dig till ön med färja från Trapani på Sicilien. Det går även färjor till och från de två andra öarna i ögruppen.

Klimat och väder

Favignana har ett mediterrant klimat med varma somrar och milda vintrar vilket gör ön till ett perfekt semesterresmål hela året runt, framför allt för oss nordbor som har en så kall vinter. Genomsnittstemperaturen går aldrig under 11,6 grader på vintern, medan de varma somrarna svalkas och uppfriskas av havsbrisen. Under vissa perioder kan man uppleva de två kända vindarna Mistralen och Sciroccon.

Den varmaste månaden på året är augusti med 25,3 grader i genomsnitt, efterföljd av juli med 24,8 grader i genomsnitt och september med 23,1 grader i genomsnitt, medan februari med 11,6 grader i genomsnitt är den kallaste månaden på året, efterföljd av januari med 11,7 grader i genomsnitt och mars med genomsnittliga 13 grader.

Mest nederbörd faller det i december månad med 72 mm i genomsnitt, efterföljt av november med 66 mm i genomsnitt och oktober med 60 mm i genomsnitt, medan juli med 2 mm i genomsnitt är den månad som har minst nederbörd på året, efterföljd av juni med 7 mm i genomsnitt och augusti med 11 mm i genomsnitt.

Historia

Under antiken kallades Favignana för Aegusa, vilket betyder "get ön" på grekiska - det förmodas därför att grekerna, bland de första av Medelhavets stora civilisationer, åtminstone kände till ön.

Öns nuvarande namn stammar emellertid från ordet favonio, vilket på italienska är namnet på Föhn vinden. Man vet med säkerhet att fenicierna etablerade en utpost på ön som en del av deras handelsrutt över Medelhavet, fram tills de led nederlag mot romarna under det första puniska kriget.

Under den tidiga Medeltiden erövrades Favignana av morerna och användes därpå som utgångspunkt för morernas erövring av hela Sicilien. År 1081 erövrades ön av normanderna som ursprungligen huvudsakligen hade danska rötter (innan de slog sig ner i Normandie i nuvarande Frankrike och därifrån utvandrade till andra delar av Europa). Normanderna lät bygga flera befästningar på ön, häribland borgen på öns högsta punkt, Monte S. Caterina, som finns kvar än idag.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här