Vandring på vulkanen Etna

Vi vill här presentera lite förslag på olika vandringsturer runt vulkanen Etna. Området med dess krater är en otrolig upplevelse på nära håll, men du ska kanske inte gå hela vägen upp till toppen ensam utan vi rekommenderar att du använder dig av guidade turer. Du kan mot betalning boka in dig på guidade turer via flera lokala byråer eller förhöra sig hos närmaste turistkontor. Vulkanen är en upplevelse för både barn och vuxna.

En av de saker många förknippar Sicilien med, är vulkanen Etna. Och detta inte helt utan orsak. Etna är Europas största aktiva vulkan på 3.323 meter (mot Vesuvios 1.281 meter) och är en av världens mest aktiva av sin sort. Etna har därför en lång historia av utbrott av både våldsam och mild karaktär. Ett av dess största utbrott var 1669, då lavaströmmarna varade i upp till 122 dagar! Så sent som 1992 nådde det Italienska luftvapnet precis att stoppa en lavaström genom att släppa ner stora isblock så att den lilla byn Zafferana Etnea lyckligtvis blev räddad.

Vandringsstigen Natura Gurrida: Denna stig passar alla (även de med vissa gångbesvär) och är en härlig tur där du kan uppleva Etnas skiftande natur. Den ligger i nordväst om Etna i parken ”Parco d’ Etna”. Då lavan ger en extra frodig jord så kan du här finna ett rikt växtliv samt ett rikt djurliv, både på land och i vatten. Här ligger nämligen sjön Gurrida som är en vatten-ansamling,  som kommer ner från vulkanen. Men sjön är baserad på årstider, den blir nämligen nästan helt tömd på vatten under sommarmånaderna.

I parken finns även över 200 grottor var lavan rinner igenom, dessa grottor användes förr i tiden som helgedomar och begravningsplatser, eller en plats var man samlade snö och is på vintern för att sen kunna använda som frys under sommaren. Bland de mest kända är grottorna ”dei Lamponi”, ” dei Tre Livelli”, ”del Gelo” och ”Palombe”. Stigen Natura Gurrida är som sagt anpassad även för dem som har lite gångsvårigheter och det finns på området en handikappanpassad toalett och man har lagt mycket vikt vid att alla verkligen ska kunna företa denna promenad.

Stigen börjar inne på ett privat område vid byn Randazzo och du måste gå igenom en grind för att påbörja din vandring som är ca. 1,5 km, det finns en signal som talar om då grinden är öppen för att passera och när det är stängt (tyvärr finns ingen information om det är på fasta dagar). Vi rekommenderar att kontakta den lokala turistinformationen för närmare information om öppettider.

Vandringsstigen Piano dell’ Acqua- Monte Calanna: Denna stig ligger på den östra sidan av Etna ca. 1 km från Piano dell’ Acqua. Man finner hit från Zafferana Etnea genom att följa indikationerna till starten av lavaströmmen som kom till vid vulkanutbrottet 1991- 93. Här präglas området av lavamassorna kombinerat med den fauna som fanns där redan innan utbrottet. Stigen är ca. 1,1 km lång och är medelsvår. Då det här bor mycket speciella fågelarter så kan vi rekommenderar dig att ta med kikaren om du är intresserad av att se dem närmare.

Du ska dock uppmärksamma att dessa fåglar inte bör störas så du ombeds vara så tyst som möjligt, du ska även följa stigen och inte ge dig av utanför den då detta är ett skyddat/fredat område.

Monte Zoccolaro: Denna stig ligger på den östra sidan av Etna och ger en god möjlighet till att studera den geologiska evolutionen i området. Stigen går brant uppåt tills man kommer upp på toppen av Monte Zoccolaro var man har en otroligt vacker panorama utsikt över dalen ”Valle del Bove”. Landskapet skiftar konstant längst vägen och man kan betrakta den lokala vegetationen. Denna stig är av en svår svårhetsgrad och är ca. 1 km men tar ca. 2,5 timmar att gå. Du ombeds även här att vara så tyst som möjligt, du ska även följa stigen och inte ge dig av utanför den då detta är ett skyddat/fredat område.

För dem som däremot önskar beskåda vulkanen Etna på avstånd kan med fördel åka med den lilla tågbanan Circumetnea (www.circumetnea.it) som kör runt om berget var vulkanen finns. Här finns det möjlighet för att gå av i de mindre byarna som ligger på bergets sluttningar. Du kan också köra runt mellan byarna i egen bil.