Resor till Eoliska Öarna

De Eoliska öarna är små vulkanöar som ligger precis utanför Siciliens nordkust. Öarna är ett vackert naturparadis som är präglat av över 5.000 år av kulturhistoria. Greker, romare, araber och nordmän har alla satt sin prägel på öarna. Öarnas våldsamma skapelse i detta annars så lugna hörn av Medelhavet ger besökaren en något ovanlig syn; lodrätta klippor, svarta stränder, djupa hav och rykande vulkaner. Vulkanerans starka färger mot det klara blå havet gör solnedgången till en otrolig synupplevelse.

De Eoliska öarna (också kända som de Lipariska öarna) är små vulkanöar som ligger precis utanför Siciliens nordkust. Öarna är ett vackert naturparadis som är präglat av över 5.000 år av kulturhistoria. Greker, romare, araber och nordmän har alla satt sin prägel på öarna.

Öarnas våldsamma skapelse i detta annars så lugna hörn av Medelhavet ger besökaren en något ovanlig syn; lodrätta klippor, svarta stränder, djupa hav och rykande vulkaner. Vulkanerans starka färger mot det klara blå havet gör solnedgången till en otrolig synupplevelse.

Öarna är inte bara natur och historiska fornminnen. De har också livliga gamla stadscentrum och en blomstrande ö-kultur. Små mysiga hus med vackra fasader som gör att man får intryck av att gator och torg fungerar som teaterplatser.

Aktiv semester


Från Milazzo på norra Sicilien avgår båtarna till de Eoliska öarna och här börjar den aktiva semestern. Den består av sju bildsköna vulkanöar mitt ute i Medelhavet - var och en med sin egen karaktär. Stromboli, som sticker upp ur havet som en kägla och har utbrott var 18:e minut, kan bestigas med lokal guide och Vulcano, där det finns möjlighet för svavelhaltiga bad, kan bestigas på egen hand.

Salina är den grönskande ön med två slocknade vulkaner på nästan 1000 meters höjd, varifrån resten av de Eoliska öarna visuellt ligger för dina fötter. Bestig antingen Fossa delle Felci med gigantiska ormbunkar nere i kratrarna eller Monte dei Porri, som i botten av kratern gömmer Italiens mest pittoreska lokalitet Pollara. De Eoliska öarna är lika med aktiv semester.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell på de Eoliska öarna

Populära hotell på de Eoliska öarna

Italien, Syditalien, Sicilien, Lipari Ö
9,2
Fantastiskt
206 omdömen
  • Närmaste flygplats: 193 km
  • Närmaste strand: ca. 260 m
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Syditalien, Sicilien, Malfa
8,5
Mycket bra
226 omdömen
  • Närmaste flygplats: 213 km
  • Avstånd till havet: ca. 500 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Syditalien, Sicilien, Panarea Ö
8,8
Mycket bra
230 omdömen
  • Närmaste flygplats: 212 km
  • Närmaste strand: ca. 1.4 km
  • Internet/Wi-Fi

De Eoliska öarna har något för varje smak: skugghöljda trädgårdar som doftar jasmin och basilika, eller solrika terrasser med havsutsikt där gästfrihet och matkonst har sina egna speciella traditioner.

Sol och strand

Man hittar alltså inte långa vita sandstränder här, så som vi känner till dem från semestrar med sol och strand på Adriatiska kusten, men istället hittar man asksvarta stränder, välbevarade laguner och massor av konstnärliga klippformationer som man kan dyka ifrån.

De bästa möjligheterna att ligga på stranden finns på huvudön Lipari, där det finns annat än svart vulkanstränder. På Alicudi, Filicudi och Salina finns få eller inga stränder och den aktiva Vulcano är bättre lämpad för vulkanvandring. Däremot har Panarea små fina vikar och slutligen är Stromboli badvänligt med sina vackra, svarta stränder som man finner på den nordöstliga delen av ön - det vill säga motsatt sida från La Sciara som är den oframkomliga vulkansidan där lavan strömmar ner när Stromboli spottar och fräser.

Man reser enklast hit genom att flyga till Rom, ta tåget till Napoli eller Milazzo följt av en tur med färja för att nå hit. Eller kan man flyga till Catania, ta en taxi till Milazzo och segla vidare med färja därifrån. Turen mellan Catania och Milazzo kostar ca. 700 kr. Beroende på sällskapet (Escapeaway kan hjälpa till att arrangera din transfer som betalas på plats).

Vid boende på öarna är det en självklarhet att hyra en liten båt och själv segla runt bland de olika öarna om man inte vill använda de olika turerna och allmänna färgeförbindelser som finns mellan öarna.

Öarnas baksida är också värt ett besök. Här är det möjligt att hyra cyklar eller mopeder/väspor för på så sätt ta sig runt och se och upptäcka landskapet.