Resor till Enna

Enna som ligger precis mitt på Sicilien är Italiens högst belägna provinshuvudstad. Uppe från den äldsta delen av staden, Enna Alta, på nästan 1 000 meters höjd över havet har man en betagande panoramautsikt ner över Dittaino-dalens dramatiska landskap och mot de omkringliggande små backtoppsstäderna. På grund av den unika placeringen högt upphöjt över landskapet kallade romarna staden för "Urbs Inexpugnabilis." När man står och tittar upp mot den gamla stadsdelen på toppen av kullen kan man förstå varför man på den tiden tyckte staden verkade ointaglig.

Utöver den vackra utsikten är en resa till Enna i öns hjärta en möjlighet att uppleva ett mer autentiskt Sicilien som i motsats till de populära kuststräckorna fortfarande är oberört av massturismen. Staden har under många århundraden varit ett viktigt centrum för lantbruket på Sicilien och områdets spannmålsproduktion är fortfarande grunden till en stor del av den pasta som serveras i resten av Italien.

Historia och stolta traditioner

Det är ett sant nöje att gå på upptäcktsfärd i labyrinten av charmerande gamla gator i Enna. På din väg runt i staden kommer du kunna se många spår av dess rika historia, särskilt längs Via Roma finns det åtskilliga sevärdheter som det är värt att lägga lite extra tid på. Här hittar du till exempel den imponerande katedralen från 1300-talet. Katedralen renoverades och återuppbyggdes efter en stor brand år 1446. Arbetet höll på i 200 år och resulterade därför i ett fascinerande sammansatt byggnadsverk i många stilarter.

Fortsätter du öster ut till slutet av Via Roma står du till sist vid Castello di Lombardia, en av Siciliens största borganläggningar. Även om bara sex av de ursprungligen 20 tornen på murarna finns kvar idag så utgör borgen ändå en ståtlig syn. Från det högsta av tornen, Torre Pisano, har man en fantastisk utsikt som vid klart väder sträcker sig ända till vulkanen Etna i nordöst. Från det närliggande Rocca di Cerere har du också en vacker vy ut över landskapet och tillbaka mot borgen.

Känslan av att befinna sig i en stad med djupa historiska rötter är påtaglig över allt i Enna Alt, dessutom värnar befolkningen stolt de gamla traditionerna vilket du kan uppleva nästan oavsett vilken tid på året som du reser till Sicilien. I samband med påsken är det till exempel en oförglömlig syn när tusentals av stadens män klädda i kåpor går i stilla procession genom staden till katedralen. En annan stor händelse som äger rum i augusti i samband med Palio dei Normanni och skapar en alldeles speciell stämning är när stadens fyra distrikt tävlar mot varandra i en spännande hästkapplöpning.

En central placering

Den mycket centrala placeringen mitt på Sicilien innebär att det inte finns så många allmänna transportförbindelser som vid de mer kända resmålen ute vid kusten. Reser du till Enna så behöver du ändå inte vara rädd för att bli strandad där. Har du inte bil så finns åtskilliga dagliga förbindelser till Palermo og Catania. Vid den sistnämnda staden ligger den närmsta flygplatsen med bra förbindelser till resten av Europa. Det går även bussar till de närliggande grannstäderna dock inte lika ofta. De flesta avgångarna är nere från bussterminalen i den nya stadsdelen, Enna Bassa.

Inom själva Enna går det stadsbussar som du både kan använda för sightseeing i den gamla stadsdelen och för resor mellan Enna Alta och Enna Bassa. De flesta av de intressanta sevärdheterna och trevliga torgen ligger dock inom ett relativt begränsat område som mycket väl kan utforskas till fots. Behöver du vila fötterna lite under dagens lopp är det sällan långt till närmsta trottoarcafé. Det är inte många besökare som försöker ta sig runt med bil inne i staden men i gengäld kan det vara en fördel att ha en hyrbil till förfogande om du vill göra utflykter till andra delar av ön.

Vi ser fram emot att hälsa dig välkommen till Escapeaway Resor som gäst på ett av de handplockade hotellen i Enna som du hittar i vårt program.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Enna