Resor till Donnalucata

Donnalucata är en liten fiskeby på södra Sicilien som tack vare sina två långa stränder, Ponente och Micenci, med tiden har blivit ett populärt resmål. Historiskt sett har staden dock först och främst haft betydelse som naturhamn för den större grannstaden Scicli som ligger omkring 8 kilometer in i landet. Av samma anledning var Donnalucata under den arabiska perioden känd under namnet Marsa Sikla som betyder Scicli-hamnen.

Det har naturligtvis hänt mycket sedan Donnalucata grundades på 1000-talet. Framför allt ute längs kusten har det poppat upp nya semesterbostäder men du kan fortfarande märka av stadens långa historia. Nere vid den lilla hamnen kan du också fortfarande se fiskebåtarna som vittnar om att staden inte enbart lever av turismen. Även om du inte har behov av att köpa något så är det intressant att se utbudet hos de små fiskhandlarna som har sina tillfälliga bodar här.

Familjevänliga sandstränder

Stränderna vid Donnalucata består av fin gyllene sand. Vattnet är långgrunt så på de flesta ställena måste du gå en bit ut för att doppa dig. Har du barn med på resan till Donnalucata så kan ni därför se fram mot ett tryggt och avkopplande strandliv tillsammans. De familjevänliga stränderna är välorganiserade med duschar och uthyrning av solsängar om du inte bara vill breda ut din badhandduk på sanden. Det blåser ofta en frisk bris vid denna kust så här är fina förhållanden för att prova på kite- eller windsurfing.

Både nere längs vattnet och längre upp i staden hittar du ett fint urval av restauranger på vilka framför allt fiskrätterna kan rekommenderas. Här ligger även barer som ofta serverar smårätter eller frukost. Har du varit tidigt uppe för att gå en tur längs strandkanten och se fiskarna komma in med sin fångst till bodarna vid hamnen så kan du till exempel slå dig ner på en bar och få en "colazione italiana" (italiensk frukost) bestående av en cappuccino med en nybakad cornetto (en sorts croissant). Donnalucata är dessutom stort nog för att ha tillräckligt med supermarkets och andra butiker för att täcka resans dagliga inköpsbehov. 

Nära Siciliens berömda barockstäder

Det avslappnade strandlivet som du kan njuta av på en resa till Donnalucata är mycket tilltalande. Det hade emellertid varit synd att inte utforska lite mer av området när du tillbringar din semester här. Den närliggande staden Scicli har till exempel tidigare korats som en av de mest romantiska städerna i Italien. Detta är verkligen en stämningsfull stad vars gågator präglas av gamla byggnader i barockstil från slutet av 1600-talet som denna del av Sicilien är berömd för. Det är även som gjort för att ägna några dagar åt att uppleva områdets övriga barockstäder så som Noto, Ragusa och Modica.

Dessa närliggande sevärdheter gör att du även kan boka en resa till Donnalucata utanför de mest populära sommarmånaderna. Tack vare det milda, soliga medelhavsklimatet kan du dessutom njuta av varma bad i det kristallklara havet långt ut på sensommaren.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Donnalucata