Resor till Chiaramonte Gulfi

Chiaramonte Gulfi är en charmerande liten stad på toppen av en kulle och är dessutom en perfekt utgångspunkt för att utforska södra Sicilien som erbjuder ett pärlband av måleriska barockstäder, vacker natur och oemotståndliga badstränder. Boka din resa till Chiaramonte Gulfi med Escapeaway i dag!

Chiaramonte Gulfi är en liten klassisk stad på toppen av en kulle, med ett myller av smala stenbelagda gator och vackra, ljusa hus. Staden ligger på södra Sicilien i ett område som är ett av de mest intressanta på ön. Enbart 15 kilometer söder om Chiaramonte Gulfi ligger en av områdets mest kända barockstäder, Ragusa, och rakt åt väster, inom behändigt räckhåll, ligger den stämningsfulla hamnstaden Syrakusa, som grundades av grekerna för 2 700 år sedan.

Upplevelserik resa till södra Sicilien

En resa till Chiaramonte Gulfi på Sicilien ger dig med andra ord en närmast perfekt utgångspunkt från vilken du kan uppleva en rad av den italienska Medelhavsöns mest intressanta städer och historiska sevärdheter. I detta bergiga inland på den södra delen av Sicilien är det dock inte enbart de berömda barockstädernas vackra arkitektur och historiska sevärdheter som du kan använda din semester till att utforska. Det är även här du har Siciliens vinland, där det efter tusenåriga traditioner produceras en rad välkända viner.

Sist, men inte minst kan du från Chiaramonte Gulfi trots stadens läge inne på ön, njuta av några av Siciliens bästa stränder. Södra Sicilien är ett av de mest nederbördsfattiga områdena i Europa och med milda temperaturer, vilket medför att de gyllene stränderna lockar med sitt kristallklara vatten långt ut på sensommaren. Om du hyr bil på din semester, vilket starkt rekommenderas, har du åtskilliga valmöjligheter om du vill tillbringa en dag vid vattnet. Det är alltid värt åkturen.

Siciliens balkong

Även om Chiaramonte Gulfi inte är berömt ute i vida världen för sina historiska sevärdheter eller sin arkitektur på samma sätt som de närliggande barockstäderna Noto, Ragusa och Modica, så utgör staden ändå en charmig bekantskap. På grund av sitt läge högt uppe på en kulle med vacker utsikt åt alla håll, har staden fått smeknamnet Il Balcone della Sicilia (Siciliens balkong). Precis som barockstäderna blev Chiaramonte Gulfi nästan helt ödelagd av den stora jordbävningen 1693 och blev därpå återuppbyggd igen. Detta var emellertid inte den enda dramatiska omvälvningen i stadens långa historia. Sedan grekiska kolonister grundlade Chiaramonte Gulfi 700 år före Kristus (då under namnet Akrillai) har herradömet över staden skiftat många gånger. Efter grekerna följde kartagerna, romarna och araberna. Det var emellertid först under adelsmannen Manfredi Chiaramonte's styre, som Chiaramonte Gulfi på allvar blomstrade upp och till sist växte ut förbi sin stadsmur.  

Vill du lära dig lite mer om staden och områdets historia så har staden trots sin beskedliga storlek flera museer du kan besöka. På Museo dell'Olio i Palazzo Montesano kan du bland annat lära allt om olivproduktionen som har långa traditioner i staden. Är du intresserad av historia kan du få mycket tid att gå på museet for religiös konst eller på museet, som behandlar Italiens militära historia under de två senaste århundradena.

Trots stadens fantastiska läge och fascinerande historia är Chiaramonte Gulfi på Sicilien minst lika känt för sina gastronomiska attraktioner, av vilka framför allt den lokala olivoljan och diverse köttdelikatesser är särskilt populära. Du bör till exempel prova stadens charkuterier (salami), som vanligtvis är gjord på vildsvinskött. Det kommer du få många tillfällen att göra på flera av stadens restauranger, även om utbudet av matställen inte är så överväldigande i en stad av Chiaramonte Gulfis storlek, men tillräckligt att välja mellan för en semester. Du kommer dessutom snabbt att upptäcka att de större grannstäderna som till exempel Ragusa har ett rikt restaurangliv.

Boka din resa till Chiaramonte Gulfi online

Du kan tryggt och lätt boka din resa till Chiaramonte Gulfi online. Vill du själv arrangera din resa till Sicilien kan du välja att enbart boka ditt hotell på Sicilien genom Escapeaway. Men om du vill ha en paketresa som inkluderar flyg, hotell, hyrbil eller transfer, så erbjuder vi avresa från alla flygplatser. Vi hjälper även gärna till med att sätta ihop en bilrundresa åt dig, en kör-själv semester där du bor på flera hotell under din resa.

>> Läs även om semesterbostäder på Sicilien här
>> Läs om resor till Syditalien här

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Chiaramonte Gulfi