Resor till Centuripe

Mitt på Sicilien - res i historien

Besöker du Centuripe i dag kommer du fascineras över den lilla grad staden är känd. Det är tydligt att staden har mer att berätta än vad som står i guideböckerna.

Härifrån är vulkanen Etna en helt annan karaktär än från Belvedere i Taormina, och servitörernas engelska knappt så flytande...

Var är vi?

Centuripe ligger mitt emellan Enna och Catania, söder om Etna som reser sig över landskapet som du kan beundra från stadens utsiktspunkt. Du är här om 730 meter över havet och du har också utsikt över Simeto-dalen och den bördiga slätten framför Catania, som levererar staden och närliggande städer med de bästa grönsaker och frukter.

Ståtlig placering

Staden ligger på en stjärnformad bergstopp och har utvecklats längs de fem linjer som tillför centrum sedan urminnes tider med de begränsningar som representeras av sluttningar som naturen skapat. Historien berättat att människor bott här från långt innan antiken när grekerna kom, var staden redan välutvecklad. Här har historien präglats av både goda och dåliga tider precis som i staden och dess invånare temperament och kultur. I likhet med andra, faktiskt många platser i Sicilien här är en mosaik av kultur, mänskliga figurer och avgång till ännu en erövra ära och makt kommer en dag komma och ordning.

Stadens utveckling

Den viktigaste ekonomiska utvecklingen noterades i staden i början av 1900-talet då svavelgruvorna i området medförde ekonomi, jobb och handel till staden som växte till 15.000 invånare. Under Andra Världskriget när Sicilien invaderades av amerikanska trupper samlades tyskarna här och staden blev kraftigt bombad och förstörd.

Centuripe ute i världen

Många museer runt om i världen, från Paris till Berlin från New York till London, men också på Sicilien i Siracusa och Catania, visar upp arkeologiska fynd från Centuripe och många har förmodligen blivit stulna eller förstörts genom tiderna på Sicilien. Det är inte här som du hittar Siciliens bäst bevarade arkeologiska fynd, trots att det fortfarande finns något att se i det regionala museum i staden, speciellt spår och fynd från romartiden. Du kommer smidigt till Siracusas grekiska teater och arkeologiska park och lika snabbt till den berömda Villa del Casale i Piazza Armerina.

Upplev det äkta Sicilien

Kom till Centuripe och upplev Siciliens mest genuina atmosfär; att få en känsla av att du är en resenär på upptäcktsfärd och inte en turist som följer massturismens spår. Här kommer säkert få en annan - och egen - vinkel på denna ö som har gett mycket och fortfarande kan ge européernas kultur.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Centuripe