Domkyrkan i Cefalù

Domkyrkan blev grundad under 1130 av Roger den 2:e som enligt legenden hade avlagt löfte om att bygga en kyrka om han bara kom helskinnad genom ett oväder som hade slagit hårt mot hans flotte på väg från Palermo. De i sönderslagna delarna hade kastat upp honom på stranden vid Cefalú där kungen som han lovat lagt den första sten till denna imponerande byggnad. Det är utan tvivel en av de vackraste katedraler i världen, ett utmärkt exempel på den mediterranska, romerska stilen.

Fasaden domineras av de två tornen som byggdes under 1240 och som otroligt nog blivit byggda med dubbla fönster. Under 1472 byggdes den mellanbyggnad som förenar de båda tornen.

Utkiksrummet är skapat med två rader av marmorpelare där man byggt ett burspråk där sju bågar vilar. Mellanbyggnadens trätak är målat och är ett typiskt exempel på islamisk konst. Inredningen präglas av guldmosaiker vars huvudmotiv är en enastående Kristus Pantocrator (skaparen), ett storslaget exempel på byzantinsk konst hantverk. Detta är troligtvis den mest sublima framställningen av Kristus inom den kristina konsten . Under honom sitter Jungfru Maria, apostlarna och flera änglar.