Resor till Cefalù

Ett romantiskt äventyr. Spännande resor till vackra Cefalù med flyg från Sverige & Danmark.

Nu kan du resa från de största flygplatserna i Sverige och Danmark till Cefalù på Sicilien. Boka din resa via Escapeaways sökmotor, och få bästa pris på både flyg, semesterbostad och eventuell hyrbil, samtidigt som du täcks av resegaranti.

På Siciliens norra kust, hittar du denna lilla pärla till semesterort, där du får uppleva den sicilianska kulturen, härliga badstränder mitt i centrum och enkel tillgång till det vackra inlandet som naturparken Parco delle Madonie. Hos Escapeaway hittar du det bästa utbudet av hotell och semesterlägenheter om din resa går till Cefalù, oavsett om du åker ensam, som par, med barn - eller med hela tjocka släkten.

Cefalú är en mysig och pittoresk stad som ligger vackert intill havet i ett imponerande landskap. Stadens strand har ett härligt läge mitt i stan och under sommaren är denna tillsammans med strandpromenaden en naturlig samlingspunkt för både turister och de lokala.

Ett stämningsfullt centrum, precis som vi vill ha det

Cefalú är en mycket omtyckt liten stad som har många återkommande gäster. Populariteten beror delvis på det sköna läget intill vattnet, men även på stadens utformning med mysiga gränder och torg, och framför allt att du har en härlig sandstrand mitt i centrum. En del av stadens hus är charmigt "ruffiga" och tvätten hänger på linor mellan byggnaderna, vilket ökar bara den speciella atmosfär som råder. Den gamla fästningen och den normandiska domkyrkan i staden bidrar till att skapa stadens profil och atmosfär. Torget framför domkyrkan är dekorerat med palmer och traditionella caféer, där stadens besökare gärna slår sig ner för att dricka något svalkande om dagen eller en aperitif om kvällen.

Du har ett fint urval av restauranger och trattorior

På Sicilien äter du bra, maten är vällagad och smakrik och i Cefalù är det inte annorlunda. Här finns flera små trevliga restauranger och trattorior som bl. a. erbjuder utsökta fisk- och pastarätter som sina specialiteter. Även om du äter bra längs strandpromenaden kan det vara en fördel att dra sig lite längre in i staden där restaurangerna och pizzeriorna utmed de små mysiga gatorna månar mer om de sicilianska traditionerna och där den romantiska atmosfären stiger. Prova gärna på lite olika typer av delikatesser och viner så att du kan få helheten av det sicilianska köket, det är det väl värt. Efter maten kan du slå dig ner på ett av stadens caféer och uteserveringar där du kan njuta av kvällen, något gott att dricka och det glada folklivet.

Längs med stadens huvudgata ligger flera trevliga butiker där du bl.a. kan köpa keramik och andra specialiteter från området. Under de senare åren har även flera intressanta vinbutiker öppnat i centrum. ”La Corte dei Golosi” t ex är en mycket intressant enoteca som ligger på Piazza Duomo. Här finns ett mycket bra urval av kvalitets vin mestadels från Sicilien, men också från övriga regioner i Italien. Dessutom är det möjligt att få prova på en rad olika specialiteter, som du sedan kan köpa med dig hem, och på så sätt förlänga smaken av Sicilien.

Glöm inte bort att se Cefalù från ovan

Många som kommer till Sicilien väljer att ta en hyrbil, för att på så sätt kunna ta sig runt öns fascinerande landskap och spännande sevärdheter snabbt och smidigt. Men för dig som väljer en semester utan bil kan det vara bra att veta att det finns en tågstation i närheten av domkyrkan och centrum med förbindelse till Palermo och Messina. Och eftersom Cefalù har allt som krävs för en trivsam vistelse behöver du faktiskt inte ta dig så långt för att kunna koppla av, sola, bada, äta gott och bara njuta av livet.
Staden ligger upp på öns norra halva och du har de Eoliska öarna öster om dig. Känner du för att utforska naturen närmare och tycker om att vandra kan du bege dig till Parco dell 'Etna, som ligger ca 156 km bort eller exotiska naturreservatet Lo Zingaro på Siciliens västra spets. En stad du inte bör missa är vackra Taormina, som ligger ca 222 km från Cefalù och när du ändå är där kan du stanna till i Giardini Naxos, en klassisk badort med allt vad det innebär.

Önskas lite närmre utflyktsmål kan du besöka Madonnie bergen som ligger strax bakom Cefalù eller ta en tur upp på den berömda klippan La Rocca som stärker Cefalùs profil. Klippan är 270 meter hög och turen kräver god kondition, och att du stiger upp och avverkar turen innan det blir för varmt. På toppen av klippan ligger Dianas tempel som sägs vara byggt omkring 400 år f.Kr och härifrån har du en fin utsikt över Cefalù och havet, lite romantiskt är det allt, om du frågar oss!

Vilken flygplats är bäst att flyga till när resan ska gå till Cefalù?

Den flygplats som ligger närmast Cefalù är Aeroporto di Palermo,  cirka 100 km bort (1,5 timme i bil - lite längre med tåg), men det är också möjligt att flyga till Catania-Fontanarossa, som i och för sig ligger på andra sidan ön, men som kan nås på cirka 2 timmar i bil (180 km) vid goda vägförhållanden. Sista möjlighet är Trapani-Birgi, som ligger väster om Palermo. Också hit är det cirka 180 km, men med lite besvärligare vägförhållanden, bland annat via storstaden Palermo, så här få du beräkna lite längre tid om du ska resa till Cefalù.

Var ska du bo i Cefalù?

Reser du till Cefalù, är den gamla stadskärnan klart att föredra. Escapeaway har en lång rad charmiga semesterlägenheter i den gamla stadsdelen i Cefalù, vilka ligger nära den mysiga stranden och den vackra, naturliga hamnen. Bor du centralt i den gamla stadsdelen, har du dessutom en mängd goda restauranger att äta på, och butiker att göra inköp i - och så finns här många små, trevliga gator, som ger skugga på de varma sommardagarna.

Tycker du bättre om hotell, ligger de bästa möjligheterna i den nyare stadsdelen, i riktning mot Palermo. Här är du nära tågstationen och goda stränder, men däremot inte i ett lika historiskt och charmigt område.

Mer information inför din resa till Cefalù

Cefalù ligger vid det Tyrrenska Havet i Palermo-provinsen på den norra delen av semesterön Sicilien. Staden har runt14.000 invånare, men trots sin blygsamma storlek, är den en av de största turistattraktionerna på Sicilien, och lockar flera miljoner resenärer varje år. Tack vare turismen, finns det också väldigt många lokala som talar engelska, så även om din italienska kanske är lite rostig - eller icke-existerande - går det att göra sig förstådd här. 

Många känner kanske till den karaktäristiska hamnen i den gamla stadsdelen, från den Oscars-vinnande filmen "Cinema Paradiso" från 1988, och det är inte helt märkligt att regissören Giuseppe Tornatore valde just Cefalù som kuliss i till den charmiga filmen. Här möts kultur och natur på klassiskt sicilianskt vid; med en vacker, normandisk katedral, branta och smala gator, gyllene badstränder och en enorm klippa som häver sig ut över staden. Cefalù grundades av antikens greker, och har därför en lång historia - något du kan få ett smakprov på, på toppen av klippan La Rocca där resterna av den förhistoriska staden fortfarande är synliga (vilket de också är inne i den gamla stadsdelen). Här får du inte missa Duomo di Cefalù, och den antika romerska badet. 

Cefalù bjuder på en helt unik möjlighet att kombinera en badsemester med autentiska kulturupplevelser, då en av stadens fina sandstränder faktiskt ligger mitt i den gamla stadsdelen. Här kan du gå till stranden via de smala gatorna, där tvätten hänger på tork på linor mellan fönsterna, och sedan lapa sol i strandkanten, medan du beundrar de gamla husen och de vackra färgerna. Den idylliska, gamla stadsdelen bjuder på ett rikt handelsliv med butiker, vinbarer (enoteca), restauranger, caféer och glassbarer (gelateria) - så här kan du äta gott varje kväll, till ljudet av vågorna som slår emot de vulkansvarta klipporna på stadens norra sida. Cefalù har också en nyare stadsdel, som är mindre charmig, men som bjuder på modernare hotell och goda handelsmöjligheter.

Då stadens tågstation ligger med promenadavstånd från stadskärnan, kan du lätt åka iväg på spännande utflykter längs kusten, utan att behöva bil. Varför inte utforska den pulserande "huvudstaden" i regionen, Palermo, som ligger cirka 70 km bort? Du hittar också flera lokala leverantörer som erbjuder dagsturer med båt till De Eoliska Öarna, samt till andra destinationer längs den sicilianska kusten.

Vi rekommenderar dock att du har en hyrbil på din semester, här på Sicilien, för att få långt större frihet till att upptäcka den enorma ön i ditt eget tempo - oberoende av offentlig transport och tidtabeller. Med en hyrbil kan du också besöka de oförstörda landsorterna, där det verkar som att tiden stått still i årtionden, och där utsikten är fenomenal. 

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Cefalù

Populära hotell i Cefalù

Italien, Syditalien, Sicilien, Cefalù
8,6
Mycket bra
1839 omdömen
  • Närmaste flygplats: 101 km
  • Närmaste strand: ca. 100 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Syditalien, Sicilien, Cefalù
9,1
Fantastiskt
1098 omdömen
  • Närmaste flygplats: 99 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Syditalien, Sicilien, Cefalù
9,4
Fantastiskt
794 omdömen
  • Närmaste flygplats: 101 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang

Vad tycker gästerna om i Cefalù?

9,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 72 recensioner