Resor till Catania

En resa till Catania är en möjlighet att få uppleva det äkta Sicilien, där nytt och gammalt blandas på ett oemotståndligt sätt. Samtidig har du en rad av öns mest kända sevärdheter inom räckhåll. Boka din resa till Catania med Escapeaway i dag!

Cantania är bokstavligen talat en lavastad. Siciliens näst största stad ligger vid foten av vulkanen Etna, från vilken det av och till flyter rödglödande lava eller stiger upp stora askmoln mot himlen. Europas mest aktiva vulkan har även flera gånger under tidens lopp satt Cantania's invånare på svåra prov. Efter ett ödeläggande jordskalv 1693 återuppbyggde man staden i den vackra barockstil som Sicilien är så känd för. En särskild detalj gällande just Catania är att de flesta av byggnaderna här har en mörkgrå färg eftersom de är byggda av lavasten.

Det är emellertid inte bara det spektakulära läget mellan Etna och det Joniska havet som gör Catania till ett av Siciliens mest intressanta resmål. Traditionellt sett har många turister huvudsakligen använt staden som utgångspunkt för utflykter till den majestätiska vulkanen och den omkringliggande nationalparken. Under senare år har dock fler och fler fått upp ögonen för att Catania med sin rustika charm i sig själv också har mycket att bjuda på.

Trots sin storlek är staden ändå ganska överskådlig, även för en förstagångsbesökare. I den gamla stadsdelen som med all rätt står upptagen på UNESCO: s världsarvslista ligger sevärdheterna till exempel lagom tätt för att du ska kunna utforska dem till fots. Ett bra ställe att starta på är den livliga Piazza del Duomo, där du utöver katedralen även hittar den leende Fontana dell' Elefantef från 1736, som dessutom är något av ett varumärke för staden.

Titta även inom i den vackra katedralen innan du beger dig vidare runt på de stämningsfulla gatorna. Här hittar du utöver historiska sevärdheter ett pulserande stadsliv, bland annat på de många caféerna och restaurangerna där du till exempel kan prova på den lokala huvudrätten pasta alla Norma. Styr även stegen förbi den berömda fiskmarknaden La Pescheria som oavsett om du tycker om skaldjur och fisk eller inte, alltid är en oförglömlig upplevelse.

Välkommen till Sicilien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Catania och andra resmål på ön där du bor på charmiga hotell som alla är noga utvalda och handplockade. Boka din resa till Catania som en paketresa som inkluderar flyg + hotell och eventuell transport tur/retur från flygplatsen. Vill du hellre själv arrangera din resa till Catania kan du naturligtvis nöja dig med att enbart boka ditt smultronställe genom oss.

>> Läs även om resor till Cefalu
>> Se våra utvalda hotell på Sicilien

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Catania

Sevärdheter

Jag har här valt ut några få av de sevärdheter som du har möjlighet att se och uppleva under din semester i Catania. Informationen är enbart tänkt som inspiration till din resa och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du har lust att läsa mer om andra sevärdheter så rekommenderar jag att du besöker vår blogg med inspiration, där hittar du intressanta artiklar om våra andra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Catania katedral

Catania har på grund av sina många historiska byggnader utsetts till världsarv av UNESCO - inte minst på grund av stadens fantastiska exempel på barock-arkitektur. Catanias halvt normandiska och halvt barocka katedral är ett av dem.

Katedralen, som fram till 1859 var säte för Siciliens biskopsdöme och sedan dess har varit säte för Catanias biskopsdöme, har ödelagt och återuppbyggts flera gånger på grund av jordskalv och utbrott från vulkanen Etna. Katedralen byggdes ursprungligen mellan åren 1078-1093 ovanpå ruinerna efter antika romerska bad, på order av den normandiske greven Roger I av Sicilien, som hade erövrat staden från morerna. På den tiden var katedralen inget annat än en befäst kyrka.

År 1169 ödelades katedralen nästan totalt av en jordbävning som bara lämnade apsid-området intakt. Som om detta inte var nog så härjades katedralen samma år av en brand; men den mest katastrofala händelsen inträffade 1693, då ett nytt jordskalv lämnade det mesta av katedralen i ruiner. 

Katedralen blev efterföljande uppbyggd i barock stil vilket har bidragit till att säkra den berömmelse eftersom den samtidigt med att vara en ursprunglig normandisk byggnad även innehåller unika barock inslag.

Castelo Ursino

Castelo Ursino - även kallat Casteddu Ursinu och Castello Svevo di Catania - byggdes på 1200-talet som säte för konungariket Sicilien, men blev senare mest känd för sin roll i den sicilianska vespern (ett uppror år 1282 mot den angevinska kung Karl l av Neapel och Sicilien), då det blev säte för det sicilianska parlamentet. Slottet är idag i gott skick och är öppet för allmänheten i form av ett museum.

Antika monument

Catania rymmer en rad antika monument från romersk och grekisk tid, häribland den grekisk-romerska teatern från 100-talet; den romerska amfiteatern, även den från 100-talet; den romerska akvedukten; det romerska roman forum; de romerska kolonnaderna och arkaderna; de tidiga kristna basilikorna; de romerska baden samt diverse katakomber.

Etna

Det kan sägas att Catanias största sevärdhet är vulkanen Etna, även om den i sakens natur inte utgör en del av staden. Faktum är att mång av Catanias turister kommer till staden av den huvudsakliga anledningen att få se och uppleva den berömda vulkanen som bara ligger ca 34 kilometer från stan.

Etna är den högsta aktiva vulkanen i Europa utanför Kaukasus, med en höjd av hela 3 329 meter, även om höjden faktiskt varierar i takt med de regelbundna små utbrotten vid vulkanens topp. Vulkanen är samtidigt den högsta bergstoppen i Italien söder om Alperna och med god marginal den största av de tre aktiva vulkanerna i Italien. Etnas är två och en halv gång så hög som den näst högsta italienska vulkanen, berget Vesuvius, och överträffas i Europa bara av berget Teide på Teneriffa.

Etna utnämndes till världsarv av UNESCO 2013.

Vad tycker gästerna om i Catania?

8,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 6 recensioner