Resor till Carlentini

Livlig stad mellan Catania och Syrakusa

Staden Carlentini ligger i Syrakusa-provinsen på östra Sicilien. Härifrån har du en bra utgångspunkt för utflykter till pärlorna på den östra och södra delen av Sicilien.

Carlentini (eller Carruntini på sicilianska) är en liten stad med drygt 17 000 invånare, som ligger på en liten kulle omgiven av ett torrt, men grönt, landskap och har utsikt till vulkanen Etna. Stadens namn är kopplat till närheten till staden Lentini. Historiskt grundade Giovanni De Vega år 1551 en ny stad för att hedra kejsaren Karl V, vilket tillsammans blir "Lentini Carlo", därav Carlentini. 

Karta över Carlentini

Klicka på kartan här nedan för att se en överblick över de semesterbostäder vi tillhandahåller i området, samt för att se avstånd till flygplatser och andra städer i Europa.

Blodapelsinerna 

Lokalbefolkningen livnär sig på att odla citrusfrukter och grönsaker av olika slag på den torra lantbruksjorden, framför allt odlas saftiga blodapelsiner och citroner. I själva verket är staden och dess omrkingliggande marker en av de tre städerna i den så kallade guld-triangeln på Sicilien, tillsammans med städerna Lentini och Francofonte. Guld-trekanten har uppnått garantistämpeln I.G.P. (som betyder att de fått en beskyddande geografisk stämpel) för sin produktion av blodapelsiner av högsta kvalitet. Sorterna som man odlar heter Moro, Sanguinello och Tarocco. 

Gastronomin 

Området har en varierad gastronomisk tradition, som använder sig av allt från chutney av fikon till en specialiet kallad "cudduruni" (en panering med grösaksfyllning, ost och korv) till "cavateddi co sucu" (alltså hemmalagad pasta med grisköttsragu) - och sist men inte minst cannoli med ricotta (pastarör). 

Utflykter 

Carlentini och dess vackra omgivningar utgör en fin utgångspunkt för utflykter till pärlorna på Siciliens östkust, såsom Etna, Catania, Syrakusa och barokstäderna Noto, Ragusa, Scicli och Modica.Hotell, semesterlägenhet eller villa?

Escapeaway erbjuder dig fler än 1800 semesterbostäder i Italien, vilket inkluderar ett brett urval handplockade hotell, semesterlägenhet och villor på Sicilien.

En semesterlägenhet kan vara ideal, om du vill laga dina egna måltider och slippa leta upp restauranger till middagarna. Det är också en bra möjlighet om din semesterbudget är något lägre. Många familjer väljer dessutom en lägenhet för att lättare kunna njuta av varandras sällskap, istället för att vara fördelade på två olika hotellrum.

Åker du på semester för att koppla av helt och hållet, och för att slippa alla vardagens plikter som t.ex. städning, är ett hotell det rätta valet. Har tas allt om hand om, och du behöver inte bekymra dig om inköp eller tillagning av middagar, utan kan bara sätta dig till rätta i restaurangen - och du slipper disken!

I sökmaskinen här ovan kan du snabbt och lätt få en överblick över tillgängliga semesterbostäder i och omkring Carlentini. Har du redan en klar idé om vilken typ av bostad du söker, kan du med fördel använda filterfunktionen i sökmaskinen.

Hotell och semesterlägenheter är dock inte de enda inkvarteringsmöjligheterna som du kan välja emellan på Sicilien. Planerar du att åka iväg med hela tjocka släkten, eller med en stor grupp vänner? I så fall kan vi varmt rekommendera att hyra en hel villa på Sicilien. Här har ni massor av plats, och behöver inte dela ställets faciliteter med andra gäster.

Har du frågor om de olika möjlighetena på denna vackra medelhavsö, är du varmt välkommen att ringa oss. Våra resekonsulenter sitter redo med tips och råd, anpassade efter dina önskningar. 

Flygplatser och lokal transport

Ska du spendera semestern i Carlentini, ligger Catania flygplats endast 30 km bort. Detta är den mest nyttjade flygplatsen på Sicilien, som betjänas av flera olika flygbolag, vilket i skrivande stund även inkluderar lågprisbolagen Ryanair och easyJet.

Urvalet av flygbolag och rutter ändras löpande. Därför rekommenderar vi att du söker efter aktuell information om flygförbindelser till Italien i sökmaskinen här på Escapeaways hemsida. Där kan du också jämföra priser mellan alla flygbolag, som flyger till Italien.

Närmaste tågstation ligger cirka 5 km norrut, vid grannstaden Lentini, och därifrån har du bland annat tågförbindelse till Catania flygplats, Siracusa och Palermo. Den sista biten till Carlentini får man ta med taxi. Vill du inte vara beroende av offentlig trasnport, kan du med fördel boka en hyrbil på Catania flygplats, vilket du kan göra redan hemifrån. En hyrbil är inte endast ett enkelt sätt att komma fram och tillbaka till semesterbostaden, men också den trasnportform som ger mest flexiilitet och frihet när du vill utforska öns sevärdheter.

Restauranger och shopping

Det finns en handfull restauranger i staden, och du behöver inte köra långt för att hitta ännu fler i t.ex. grannstaden Lentini. Det finns därför goda möjligheter att äta ute, och krydda semesterna med spännande kulinariska upplevelser.

Har du ett eget kök, kan du köpa in ingredienser till kvällens måltider i stadens minimarknader, eller eventuellt i en av de störra supermarknaderna i området. De flesta större städer på Sicilien har dessutom en veckovis återkommande utomhusmarknad där du kan hitta färska råvaror. Du kan t.ex. lägga vägen förbi marknaden A fera o' luni i Catania, som är ett sant mekka för gourmander. 

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Carlentini

Vad tycker gästerna om i Carlentini?

7,9
Samlade gästomdömen
Baserat på 15 recensioner