Resor till Caltagirone

Siciliansk charm med speciell keramik

Du kommer att älska Caltagirone, vars historia går flera tusen år tillbaka, med synliga spår från arabernas, spanjorernas och normandernas styre här.

Caltagirone som ligger pittoreskt mellan Iblei-bergen på den ena sidan och Erei-bergen på den andra, är en levande stad med gyllene byggnader och ett överflöd av fasaddekorationer och krukor som gör staden helt unik.

Ett paradis för kermaikälskare

Caltagirone är känt för sina vackra keramikprodukter dekorerade på finaste vis. Hela staden präglas av keramik, allt från fasaderna på många av husen, till broar och vaser på terrasserna. Du får inte missa att ta turen upp för den fantastiskt dekorerade trappan som leder upp till Santa Maria del Monte.

Stadens keramikhistoria går hela vägen tillbaka till den gång då grekerna dominerade området, och har sedan dess utvecklats under de olika herradömena, bland annat av araberna och spanjorerna. Vill du göra dig ett bra köp av keramikkonst, kommer du därför ha stora möjligheter i staden. Caltagirone bär också prägel av normandernas storhetstid på Sicilien, primärt i kraft av stadens domkyrka.

Karta över Caltagirone

Genom att klicka på kartan över Caltagirone här nedan får du tillgång till mer information om området, och du kan också se var våra olika semesterlägenheter, hotell och villor ligger. Du hittar också avstånd till olika sevärdheter, andra städer i närheten, samt till olika städer i Skandinaven.Hotell, villa eller semesterlägenhet?

Är du på jakt efter den perfekta semesterbostaden i Caltagirone? I sökmaskinen här på sidan hittar du vårt urval av handplockade hotell, villor och semesterlägenheter i och omkring den populära semesterstaden.

Det finns generellt ett brett urval av hotell på Sicilien, och du kan t.ex. välja att bo på flera olika om du vill uppleva mer av ön, som inte är så liten inte...

Reser du som del i en större grupp, kan vi också rekommendera dig att överväga möjligheten att hyra en villa på Sicilien. En fördel om ni vill ha gott om plats, samt pool och trädgård för er själva.

Du behöver endast ange datum och antal personer, för att få en översikt över tillgängliga semesterbostäder under din valda period - sedan kan du boka din bostad direkt här på sidan.

Har du frågor, eller behöver hjälp med att hitta precis rätt bostad på Sicilien för dig, så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Transport

Vill du resa med flyg till Sicilien, är Catania flygplats - som också är öns mest nyttjade på grund av ett stort utbud rutter till Europeiska städer - den som ligger närmast Caltagirone.

Det finns ett stort järnvägsnät på Sicilien, och i Caltagirone ligger tågstationen i den södra, nyare delen, av staden. Härifrån har du förbindelse med bland annat Gela och Catania. Om du planerar att ta dig runt med offentlig transport ska du dock vara uppmärksam på att, framförallt de lokala tåglinjerna, tar lång tid.

Många av våra resenärer väljer därför att beställa en hyrbil till semestern. En bil gör det i de flesta fall inte bara lättare att komma fram till semesterbostaden, utan den ger också en större grad av frihet till att åka ut på utflykter i eget tempo, utan att vara beroende på offentlig transport.

Väldigt få väljer att köra hela vägen från Sverige till Sicilien på grund av det långa avståndet. Vill du ändå avverka den drygt 3000 km långa resan, kan du komma över med bilen till ön via Reggio Calabria eller Villa San Giovanni.

Restauranger och shopping

Du hittar ett rikt urval av restauranger i Caltagirone - framförallt i den gamla stadsdelen.

Det är inte endast keramik du kan köpa i Caltagirone. I stadens supermarcati hittar du allt till det dagliga behovet, om du vill laga dina egna måltider under semestern. Vi kan också rekommendera att besöka en av de lokala marknaderna i området, om du får chansen. Där hittar du inte bara vackra, goda råvaror, utan får också uppleva en del av det charmiga sicilianska vardagslivet.

Sevärdheter och utflykter

Trappan Scalinata di Santa Maria del Monte från 1609, är utan tvivel den mest kända sevärdheten i Caltagirone. Trappans 142 steg från Piazza Municipio upp till kyrkan, som är vackert utsmyckad med handmålade keramiska verk, används bland annat som en vacker backgrund för utsmyckningen vid blomsterfestivalen La Scala Infiorata i maj-juni. Här placeras då hundratals av krukväxter i ett snirkligt mönster på trappan - en fantastisk syn!

Lite senare på sommaren, när stadens skyddshelgon firas vid Festa di San Giacomo, är det däremot hundratals oljelampor som skapar ett vackert mönster på trappan.

Du har i Caltagirone också en bra utgångspunkt för att åka på utflykter till många andra charmiga städer och naturområden på den italienska medelhavsön. I närheten av Caltagirone ligger t.ex. den imponerande romerska villan med dess vackra mosaik i staden Piazza Armerina. Från Caltagirone har du också möjlihet att enkelt besöka barockstäderna Ragusa, Modica och Noto.

Vill du köpa utflykter på Sicilien redan hemifrån, kan du läsa mer om vår samarbetspartner Viator här.

Lokala länkar

Du kan läsa mer om sevärdheter i och omkring staden på den officiella hemsidan härResor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Caltagirone

Vad tycker gästerna om i Caltagirone?

8,5
Samlade gästomdömen
Baserat på 12 recensioner