Resor till Calatabiano

Det är en fantastisk utsikt uppe från den stora borgruinen som tronar högt över Calatabiano. Där uppe på 220 meters höjd över havet kan du blicka ut över stadens röda tak bort mot det glittrande Medelhavet samt se toppen av vulkanen Etna i fjärran. Historiskt sett är den lilla staden Calatabiano nära knuten till borgen som har byggts ut flera gånger av skiftande folkslag under tidens lopp men som troligen etablerades här redan under antiken.

Namnet Calatabiano stammar från det arabiska ordet Kalaat-al Bian som betyder "Biano-borgen". Staden som uppstod nedanför borgen har under årens lopp tillhört en rad olika feodalherrar. Mot slutet av 1600-talet skänktes staden till den adliga familjen Gravina vilken den tillhörde fram till 1812 då feodalstyret avskaffades.

Borgen är idag stadens mest populära och iögonfallande attraktion. Utöver att beundra den storslagna panoramautsikten så kan du tillbringa en timme eller två med att utforska detta imponerande Castello där det fortfarande pågår arkeologiska undersökningar. Du kan ta en linbana dit upp och få en försmak på den vackra utsikten som i sig är turen värd. Borgen är dessutom vackert belyst på kvällen.

Äkta siciliansk landsortsstämning

För de flesta som reser till Calatabiano med Escapeaway är det dock en lika stor upplevelse att i den gamla stadsdelen nedanför Castello Di Calatabiano få uppleva stämningen av det äkta Sicilien. Även om det härifrån bara är några få kilometer ut till badorten Giardini di Naxos och kilometervis av gyllene stränder så är Calatabiano behagligt oturistiskt. Går du en tur längs de smala gatorna mellan de rustika husen så möter du nästan inga turister men däremot lokalbefolkningen i deras vardag.

Lantbruket är fortfarande en viktig inkomstkälla för staden. Här har man i generationer levt av att odla bland annat citroner, druvor och oliver. Nötdjurs samt get- och fåravel är också omfattande i dessa trakter. Den lätta tillgången till bra råvaror är till stor glädje för stadens restauranger vilka det finns ett överskådligt men fint urval av - framför allt i den gamla stadskärnan och på gatorna runt den charmiga kyrkan. Här ligger även några kaffebarer där de lokala gärna träffas under dagens lopp för att diskutera stort och smått. Det finns även tillräckligt med minimarkets och småbutiker för att täcka de flesta behov som kan tänkas uppstå på en resa till Calatabiano.

Stränder och utflyktsmål

Det finns ännu fler matställen att välja mellan om du kör de få kilometerna ut till kusten. Det är bara omkring 5 kilometer till exempel till Giardini di Naxos men också till mer fridfulla stränder. Reser du till Calatabiano på sommaren så kommer nog havet och stränderna vara i det närmaste oemotståndliga. Här är det gott om plats och det finns ställen som hyr ut solsängar och parasoller men här erbjuds även rikliga möjligheter att bara breda ut sitt badlakan på sanden.

Oavsett vilken tid på året du reser hit så erbjuds bra möjligheter att kombinera ren avkoppling med spännande sightseeing och utflykter. Omkring 8 kilometer upp längs kusten ligger till exempel den vackra och stämningsfulla staden Taormina där du utan problem kan tillbringa det mesta av en dag på kulturskatter, shopping och restaurangliv.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Calatabiano