Argimusco

Upptäck megalitiska monument i Nebrodibergen

Den bedjande klippan står i stillhet och blickar mot havet. Vi står i samma stora stillhet och funderar på om det är, eller inte är, ett verk skapat av människan. Och om det faktiskt är skapat av människan, så måste det ändå också vara gudomligt.

Välkommen till en av de mest mystiska och imponerade utflykter du kan göra på Sicilien.

Argimusco megalitiska monument ligger vid Montalbano Elicona, en vacker medeltida stad nära Siciliens nordkust. Megaliterna ligger på en privat grund, som du dock lätt kan ta dig in på via vägen. Än så länge (juli 2017) kostar det inget att besöka stället, och du behöver inte heller betala för en guide. Vad du däremot bör vara uppmärksam på, är att du befinner dig bland herdar och dess djur, och att det därför anses vara en självklarhet att du stänger den mycket sneda grinden i nät och träverk när du går in på grunden.

Bara panoramautsikten är värd utflykten

Från Argimuscos högslätt har du utsikt till cirka en tredjedel av Sicilien och över havet kan du också se de Eoliska öarna. Vi befinner oss på 1200 meters höjd, men det är ingen brant och lång vandring du ska ta dig genom för att nå utsiktsplatsen vid Argimusco. Du kan ta med barnen på utflykten - bara packa vatten och en macka, och slå dig ner för att beundra klipporna medan du försöker känna igen de namn som de lokala invånarna har gett dem.

Finns det någon som känner till historien?

Argimusco högslätt jämförs ofta med Stonhenge i England. Den lokala befolkningen och de traditionella historierna berättar om ett verk som borde ha skapats av antika civilisationer - det är mytologiska berättelser om gigantiska människor, Cykloperna, som ska ha bebott ön och skapat detta verk. Men det är mycket osannolikt, att dessa giganter - trots deras storlek - ska ha varit i stånd att flytta dessa enorma megaliter.

De få undersökningar som har gjorts om Argimusco tecknar en historia, som börjar på bronsåldern (1500-1200 f.Kr.) och fortsätter till Medeltiden (1400 e.Kr.). Dessa undersökningar menar att det handlar om klippor, vars form framförallt är skapade av en erosion från framförallt regn och vind. Om något skulle vara skapat av människan, är det med 100% säkerhet det kar på 1,5x0,45meter, som står på toppen av Vattnets Klippa (Rocca dell'Acqua), vars profil, som liknar en bedjande kvinna, vänder mot havet. Klippornas position är troligen också skapat av människan, och det har använts till att forma ett naturligt astronomiskt observatorium. Men trots att människor har kommit hit i över 2000 år, för att beundra stjärnor och utföra religösa ritualer, har inget förändrat klippornas form.

Det är just denna osäkerhet, om vad som är naturligt skapat, och vilka förändringar som människan har utfört, som gör Argimusco högslätt så magnetisk och inspirerande. Kom ihåg att ta med en flaska vin för att skåla i solnedgången - och en vindjacka och en tröja, för det blir kallt och fuktigt när natten smyger sig på.