Resor till Alia

Stillsam stad i natursköna omgivningar

Detta är en klassisk liten by ca 42 km från öns norra kust, ett perfekt läge för dig som vill kombinera sol och bad med kultur och natur.

Alia är, som så många andra byar på Sicilien, trevlig och genuin och mycket pittoresk i sitt utseende, både i byggstilen och lokalbefolkningen.

Byn ligger uppe på en höjd, ca. 734 m.ö.h., med en del nivåskillnader inne i byn, omgiven av Siciliens vackra gröna landskap.

Romarna har varit här och du bör inte missa en del byggnader inne i staden som t ex Chiesa Madre, Chiesa di Santa Rosalia, Chiesa di Sant'Anna, Palazzo di Veterinari som ägdes av Guccione familjen och Palazzo Guccione.

Karta över Alia

Klicka på kartan här under för mer information om hotell och andra semesterbostäder i byn samt en översikt över avstånd till flygplatser och städer i Nordeuropa.Hotell, villa eller semesterlägenhet?

Hos Escapeaway erbjuder vi drygt 1.500 semesterbostäder i Italien - häribland ett stort urval av handplockade villor, lantställe, lägenheter och hotell til din semester på Sicilien

Klicka in 'Alia' och datum i sökmaskinen här på sidan för att se en översikt över lediga boende i området.
 
Ska du resa til Sicilien med hela stora familjen eller en grupp vänner kan vi också rekommendera att boka en egen villa på Sicilien. Så får ni pool, trädgård osv helt för er själva under semestern. I området erbjuder vi flera prisvärdiga hus med vacker utsikt.

Har du frågor eller önskar förslag från oss är du välkommen att ringa eller mejla till oss för en vidare kontakt. Vår rådgivning är gratis och våra resekonsulenter sitter redo att hjälpa dig.

Vill du gärna uppleva flera delar av Sicilien kan du med fördel boka en rundresa och bo på olika ställe. Sicilien är en stor ö och genom att bo på olika ställe slipper du köra så mycket fram och tillbaka, samtidigt som du hinner uppleva mer.

Transport

Söker du en flygresa till Sicilien ligger Palermos flygplats, officiellt Aeroporto di Palermo Falcone e Borcellino - närmast Alia. Inom överkomligt köravstånd finner du dock både Trapanis flygplats samt Catanias flygplats.

Det finns ett förhållandevis välfungerande tågnät på Siciliens norra och östra kust, men dock inga direkta linjer till Alia. Då ska du ta tåget till Roccapalumba-Alia som ligger omkring 5 km väster om själva staden. Härifrån ska du sedan vidare med buss eller taxi.

Så trots möjligheterna för offentlig transport (ev. i kombination med taxi) väljer majoriteten av våra resenärer att boka en hyrbil under hela semestern. Inte minst då det är en prisvärd lösning och hela upplevelsen av semestern blir mycket större. Du förbokar din hyrbil till bäst pris och hämtar samt lämnar den på flygplatsen. På så vis reser du smidigt fram och tillbaka till flygplatsen och kan göra utflykter i ditt eget tempo.

Restauranger och shopping

I Alia bor det endast 4000 invånare och utbudet av butiker mm är därför inte så stort. Men du finner en och annan bar/café, mataffärer, en bagare, postkontor, apotek, bank, bensinmack och andra småbutiker. 

Har du en bil till förfogande under semestern finns det också goda möjligheter att utnyttja friheten att utforska restauranger mm i grannstäderna. 

Utflykter och sevärdheter

I Alia anses Palazzo Guccione vara ett av de bästa exempel på en Art Nouveau byggnad på Sicilien. Bland stadens övriga gamla byggnadsverk är kyrkan Santuario - Parrocchia Maria SS. delle Grazie från 1639 en av de mest intressanta sevärdheter.

I närheten av staden ligger Grotte della Gulfa. Dessa sex människobyggda grottor i två nivåer är huggda ut av sandsten har fått dess namn från det arabiska "gurfah", som betyder "rum".

Staden ligger nära den fina naturparken Riserva Naturale Orientata Bosco di San Pietro, där du kan ta sköna promenader och cykelturer. För att komma ut till havet, vid Termini Imerese tar det ca. 1 timme med bil (42 km) och till charmiga Cefalù, som du inte bör missa är det 70 km. Känner du för lite mer puls, liv och rörelse då bör du besöka storstaden Palermo som ligger ca. 78 km bort.

Fattas du idéer till utflykter och upplevelser erbjuder vår samarbetspartner Viator ett hav av spännande turer som du med fördel kan boka hemifrån. Läs mer om möjligheter för guidade utflykter på Sicilien.

Du kan finner Alias officiella hemsida här

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Alia

Vad tycker gästerna om i Alia?

8,2
Samlade gästomdömen
Baserat på 28 recensioner