Resor till Alcamo

Vinstaden vid foten av berget

Alcamo ligger fint vid foten av Monte Bonifato omgiven av vinmarker och olivträd. Staden är även känd som en av Siciliens viktigaste vinstäder.

Det är här man producerar det berömda vinet Alcamo DOC som är ett vitt vin. Invånarnas ekonomi är inte endast beroende av vinframställning utan även djuravel som te.x. gris samt områdets utsökta vattenmeloner.

I området odlas även apelsiner och fikon som du kan smaka på din semester.

Alcamo ligger omkring 250 meter över havet som kan ses från några platsen i staden. Den långa sandstranden vid Alcamo Marina ett par kilometer från staden lockar nog flest besökare, men den charmiga gamla stadsdelen i själva Alcamo är också väl värd ett besök.

Manzil Alkamah är det ursprungliga arabiska namnet för denna stad. Manzil Alkamah betyder frodig lermark. Staden ligger fint beläget på en höjd med utsikt över en vackert landskap som präglas av vinmarker och olivträd. Vid klart väder kan man ana havet från staden. Alcamo har även en strategisk placering mellan de större städerna Trapani och Palermo.

Karta över Alcamo 

Klicka på kartan nedanför för mer information om hotell och andra semesterboende i staden samt avstånd till närmaste flygplatser.Semesterboende i Alcamo

Hos Escapeaway har vi mer än 1.500 hotell och semesterboende i hela Italien - här ibland ett stort urval av handplockade hotell, hus och semesterlägenheter på Sicilien. 

Du finner dem alla i sökmaskinen här på sidan. Du ska endast ange 'Alcamo' och datum för resan för att få en översikt över de bästa semesterboende i och runt staden.

Drömmer du om en semester i äkta lantlig idyll? Så bör du överväga möjligheten att bo på en agriturismo på Sicilien, där du får en oförglömlig semester nära djur, lokalt producerade råvaror och inte minst den genuint trevliga lokalbefolkningen. Kort sagt ett upplagt val om du vill uppleva det äkta Sicilien.

Har du frågor eller gärna vill ha hjälp till att hitta rätt boende, är du välkommen att ringa eller mejla oss för tips och råd. Vår personal har lång erfarenhet och rest Sicilien runt på kors och tvärs.

Det är generellt ett brett urval av semesterboende på Sicilien, och du kan till exempel också välja att bo på olika ställe likt en rundresa för att på så vis uppleva mer av ön som har så mycket att bjuda på.

Transport

Flyger du till Sicilien är Palermo Flygplats den närmaste i förhållande till Alcamo. Det är dock inte mycket längre till Trapanis flygplats. Klicka på kartan ovanför för avstånd till öns alla flygplatser.

Det är omkring 4 km från Alcamo till A29-motorvägen mot väster som har förbindelse till bland annat Palermo och Mazara del Vallo. Dessutom ligger staden på huvudvägen till Castelvetrano och Trapani.  Det finns bussförbindelser men ingen tågstation i själva staden, då järnvägen löper runt om. Närmaste tågstationer är därför vid kusten i Alcamo Marina samt vid påfarten till motorvägen mot väster.

De goda vägförbindelserna betyder att det är enkelt att ta sig till och från staden med bil. Många av våra resenärer väljer därför att hyra en bil från flygplatsen - bilhyra på Sicilien är inte så dyrt som hemma. Med egen bil till förfogande kan du enkelt komma runt och se alla sevärdheter, inklusive de små pärlor som ligger lite avsides. 

Att bila ner till Sicilien gör inte många då avståndet är lite väl långt. Vill du ta den drygt 3.000 km långa turen är det dock möjligt att ta bilen med på färjan antingen från hamnstaden Genova i Ligurien i norr, eller nede från Reggio Calabria eller Villa San Giovanni i Kalabrien.

Restauranger och butiker

Du finner ett stort urval av restauranger, caféer och pizzerior i Alcamo. Lägg dessutom till flera matställe i grannstäderna få km bort. 

Det finns även flera inköpsmöjligheter och supermarket i staden, med det du har behov för under semestern. Vill du njuta av områdets produkter och råvaror kan du även besöka de många marknader. Det är samtidigt en chans för att uppleva det traditionella vardagslivet på Sicilien.

Utflykter och sevärdheter

Stadens historiska monument härstammar från barokken och ränesansen. De flesta konstverk kan idag ses i Chiesa Madre (domkyrkan) och i staden finner man även borgen Conti di Modica medan man på klipporna vid Bonifatoberget finner ruiner av en medeltidsborg som tillhörde Ventimiglia familjen.

Tar du en tur upp i naturreservatet på Mounte Bonifato, Riserva Naturale Bosco D'Alcamo kan du njuta av en vandringstur i den vackra skogen och eventuellt besöka kyrkan från 1700-talet - Santuario della Madonna dell'Alto. 

Alcano är dessutom en fin bas för utflykter till några av Siciliens mest intressanta och trevliga städer. Det är till exempel få km till stämningsfulla Castellammare del Golfo, som har en fin sandstrand och charmigt centrum samt till Segesta med det gamla grekiska tempel som är ett måste att se för historieintresserade.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Alcamo