Res med Escapeaway på Aktiv semester till Sicilien

Upplevelserna står i kö vid en aktiv semester på Sicilien

Vill man vara aktiv under sin resa till Sicilien så är möjligheterna många. För även om stränderna och vinet smakar bra så kan det vara skönt att få komma ut i den exotiska naturen i denna spännande region. Oavsett om du föredrar att vandra, cykla eller rida så är möjligheterna många överallt. Nebrodibergen, vulkanen Etna eller de Eoliska Öarna inbjuder alla till en aktiv semester.

I det västra hörnet av Sicilien finner man det exotiska naturreservatet Lo Zingaro som är ett utmärkt val om man vill kombinera en aktiv semester med sol och bad. För att inte tala om barokstäderna i Siciliens sydvästra hörn som är en upplevelse för livet. Här finner man även det okända men imponerande naturreservatet Cavagrande del Cassibile.

Det sägs att man ska strunta i jorden-runt-resan och bara åka till Sicilien istället. Här får du nämligen allt: vackra stränder, en spännande historia, en unik kultur, berg, vild och oförstörd natur och intressanta arkeologiska minnesplatser.

Sicilien är ett Paradis för dig som vill åka på en aktiv semester

Vill du vara aktiv på din semester på Sicilien, så är möjligheterna många. För även om stränderna är vackra, och vinerna smakrika, så kan det också vara kul att komma ut i den exotiska naturen. Oavsett om du föredrar att utöva vattensport, vandra, cykla eller rida, så finns det gott om möjligheter över hela ön. Nobrodi-bergen, vulkanen Etna eller de Eoliska öarna inbjuder alla till en aktiv semester.

I Siciliens västra hörn hittar du det exotiska naturreservatet Lo Zingaro, som är ett utmärkt val, om du vill kombinera en aktiv semester med sol, strand och avslappning. Den södra delen av ön bjuder också på stora upplevelser i form av unika barockstäder, och det okända med imponerade naturreservatet Cavagrande del Cassibile.

Vill du vara omgiven av exotisk natur där du kan bada, snorkla och besöka vackra kulturstäder? Så håll din semester i naturreservatet Lo Zingaro i den nordvästra delen av Sicilien. Lo Zingaro är mycket sevärt och ligger mellan landsbyn Scopello och badorten San Vito lo Capo på det nordvästra Sicilien.

Hur upplever du bäst Lo Zingaro på din aktiva semester?

Till lands
Naturreservatet bjuder på en rad imponerande grottor på höjderna bakom kusten, och området är buvuxet av den typiska medelhavsvegetationen med små gröna buskar och träd. På våren är här underskönt, när blommorna pryder landskapet.

Till havs
Sommaren är härlig, när du kombinerar en utflyk till reservatet med badning i havet. Badning är också den primära orsaken till att många besöker Lo Zingaro. Havet omkring Lo Zingaro är nämigen ytterst inbjudande, kristallklart och fullt av upplevelser. Om du tycker om att dyka, eller snorkla, kan du få några härliga upplevelser genom ett besök till Lo Zingaro.

Kom ihåg solkrämen
Stränderna består primärt av småsten och små klippformationer, om man ska komma ihåg solkrämen, när man besöker Lo Zingaro, för här finns inte mycket skugga - och småstenen blir varm, så kom även ihåg badskorna. Du kan också besöka det lilla lokala tonfiskmuseet, som vittnar om områdets tidigare betydelse för fiskeriet.

>>> Läs mer om naturreservatet Lo Zingaro här.

Vandringssemeter på Sicilien

Det är inte ont om vackra platser här på Medelhavets mest spännande ö, där du kan vandra och komma nära inpå natur och sevärdheter i ditt eget tempo. Lo Zingaro, som vi beskrivit här ovan, är ett perfekt ställe att uppleva till fots, medan du njuter av solen och de vackra panoramautsikterna över ksuten och det ovanligt klara vattnet.

Etna
Vill du ha en lite större utmaning och har ett par bra kängor, en vandringsstav, solkräm och massor av vatten, så är vulkanen Etna en njutning att bestiga. Det är inte utan grund, som den temperamentsfulla vulkanen är en av favoriterna hos många som åker på vandringssemester till Sicilien. Utsikten från kratern på toppen är nämligen spektakulär, och lämnar ett djup intryck hos de flesta.

Ta linbanan och bussen upp till 2.800 meters höjd, och gå de sista 500 meterna till de översta kratrarna. Att gå från 1.800 meters-basen är också en möjlighet, men det kan vara monotont, då landskapet under vägen inte skiftar så mycket. Kort sagt, är det tal om ett svart månlandskap, som kan vara fascinerande, men kanske bäst upplevs på en kortare tur, som den som startar på 2.800 meters höjd.

Etnas svarta mystik med kratrar och sten som knastrar under dina fötter när du går, kan verkligen sägas vara antitesen till det vi normalt kopplar ihop med Sicilien - nämligen vackra stränder och barockstäder. Men det är också orsaken till att vulkanen i hög grad lär sina besökare om den enorma variation i Siciliens natur som finns att upptäcka.

>>> Läs mer och hitta ett hotell eller semesterbostad vid vulkanen Etna.

Alcantara-klyftan
Sicilien är en verklig skattkammare, då det kommer till vild och vacker natur. Etnas svarta månlandskap står i kontrast till det livsgivande, kyliga vattnet som löper i Alcantara-floden inte långt från vulkanen. En flod, som på sina ställen är omgiven av unika, oregelbundna klippformtioner och spännande grottor. En svalkande (eller kanske kylig!) simtur här, mellan Alcantara-klyftans stenväggar gör dig gott på en varm sommardag - och av dem finns det många på Sicilien. Det osedvanliga landskapet omkring dig kommer att fascinera och det finns många möjigheter att utforska klippan till fots.

>>> Här kan du läsa mer om Alcantara-klyftan

Ett Paradis vid Sicilien: de Eoliska Öarna

Från Milazzo på norra Sicilien avgår en båt till de Eoliska öarna, och här startar en aktiv semester för alla. De består av sju bildsköna vulkanöar mitt i Medelhavet - var och en med sin egen särskilda prägel och karaktär: vulkanön Stromboli, som sticker upp ur havet som en kägla och har ett utbrott var 18 minut, kan bestigas med en lokal guide, och Vulcano, där det finns möjlighet till svavelhaltiga gyttjebad, kan bestigas på egen hand.

Salina är den frodiga ön med hela två slocknade vulkaner på nästan 1000 meters höjd, varifrån resten av de Eoliska öarna visuellt ligger vid dina fötter. Bestif antingen Bregneberget med dess gigantiska örnnästen nere i kratern, eller Porreberget, som i botten av kratern ut mot kusten gömmer på Italiens mest pittoreska lokalitet, Pollara. De Eoliska öarna är verkligen ett mål för en aktiv semester.

Från ö till ö
Lipari är den mest aktiva och dominerande av öarna, med flest invånare. Många av de färjor som kommer från Milazzo på Sicilien lägger först till här, och ön utgör därför en sorts centralpunkt. varifrån du kan ta färjor till de andra öarna. Också Vulcano, Stromboli och Panarea har många övernattningsmöjligheter. Färjorna seglar ofta i högsäsongen och även i lågsäsongen är det frekventa avgångar. Det är fantastiskt att ö-luffa mellan de Eoliska öarna, för avstånden är korta och utsikten enastående. Addera därtill att Lipari har en gammal borg och charmiga små gator att utforska.

>>> Läs mer här om resor till de Eoliska öarna.

Cykelsemester på Sicilien

Om du har läst ända hit, har du nog redan fått det klart för dig, att det inte finns många platser som är så bra lämpade att hålla en aktiv semester på, som Sicilien. Det gäller också dig, som gärna vill ta med cykeln på semestern, eller som överväger att hyra eller låna en på semesterstället.

Det finns många vackra, och spännande, cykelrutter på Sicilien, både inne i landet och vid kusterna. Kustrutterna är på många plastera panoramiska, och leder dig genom charmiga fiskebyar. Inne i landet finns det utmaningar till dem som inte har något emot ett varierande landskap med berg, backar och dalar.

Är du intresserad av arkeologi och historiska minnesmärken, kommer du att överväldigas av det rika arv Sicilien bär på i det avseendet. Det ligger ställen av historisk och kulturellt intresse utspritt över hela ön, till exempel alla de barockstäderna som ön är känd för - så ett bra tema för din cykelsemester på Sicilien skulle t.ex. kunna vara att ta dig runt till några av de mest spännande av dessa städer. Här ägnar sig cykeln som förträffligt transportmedel, då du kan komma närmre på de historiska minnesmärkena, än om du skulle åka i bil - och du behöver dessutom aldrig fundera på var du kan parkera. Samtidigt, kommer du snabbare och längre runt, än om du skulle utforska Sicilien till fots.

En intressant liten rundtur för den historieintresserade cyklisten kan vara rutten runt till de arkeologiska sevärdheterna i Tempel-dalen nära Agrigento på Siciliens västra kust. En något längre, och mycket naturskön cykelrutt går genom det relativt oberörda naturreservatet Vendicari på öns södra kust, som kan inkludera ett besök i den berömda barockstaden Noto.

Det finns flera platser på Sicilien, som ägnar sig till en cykelsemester för hela familjen, och några av de semesterbostäder vi samarbetar med på Escapeaway har cyklar till sina gästers förfogan. Många av dessa ligger i städer, eller landsorter där du kan hitta professionella cykeluthyrare. Att cykla är ett roligt och motionsgivande sätt att utforska närområdet på.

Matlagningskurs på Sicilien

Vill du lära dig mer om det unika sicilianska köket, och själv kunna trolla fram några av dess läckra rätter, så finns det möjligheter att ta matlagningsektioner bland annat i ön huvudstad, Palermo samt i Taormina. Kontakta Escapeaway om du vill har mer information.

Dyksemester på Sicilien

Det kristallklara vattnet omkring Medelhavets största ö, bjuder in till såväl snorkling som dykning. Det ligger flera dykskolor och dyk-resorter på ön, speciellt i Taormina. Ett populärt och spännande ställe att hoppa i våtdräkten och utforska världen under ytan, är Aci Trezza. Lite utanför kusten hittar du tre segelformade öar, som heter Ciclopi-klipporna. Enligt legenden var det dem, som cylopen Polyfemus kastade efter havshjälten Ulysses. Här kan du uppleve imponerande klippformationer och se skeppsvrak sedan romartiden, samt andra världskriget.

>>> Se alla hotell som vi erbjuder på Sicilien här.

>> Läs mer om aktiv semester