Resor till Agrigento

Semester vid den unika tempeldalen på Sicilien

Agrigento på Siciliens södra kust, är en av öns äldsta städer men framstår dock idag som en relativt modern stad.

Trots att staden är någorlunda anonym, kan du här fördjupa dig i en spännande historia som går tillbaka till slutet av det 4 århundradet f.Kr. Här byggde grekerna en fantastisk tempeldal, Valle dei Templi, som idag fortfarande står som en av de bäst bevarade grekiska monumenten från den tiden.

Agrigento har sedan sin födsel haft fyra olika namn, allt beroene på vem som härskade i området - araberna, grekerna, romarna eller normanderna. År 1929 fastslog man dock att staden skulle namnges efter det normanska namnet Grigento, och Agrigento blev därmed det officiella namnet. 

Karta över Agrigento

Genom att klicka på kartan över Agrigento här nedan får du tillgång till mer information om området, och du kan också se var våra olika semesterlägenheter, hotell och villor ligger. Du hittar också avstånd till olika sevärdheter, andra städer i närheten, samt till olika städer i Skandinaven.Hotell, villa eller semesterlägenhet?

Är du på jakt efter den perfekta semesterbostaden i Agrigento? I sökmaskinen här på sidan hittar du vårt urval av handplockade hotell, villor och semesterlägenheter i och omkring den populära semesterstaden.

Det finns generellt ett brett urval av hotell på Sicilien, och du kan t.ex. välja att bo på flera olika om du vill uppleva mer av ön, som inte är så liten inte...

Reser du som del i en större grupp, kan vi också rekommendera dig att överväga möjligheten att hyra en villa på Sicilien. En fördel om ni vill ha gott om plats, samt pool och trädgård för er själva.

Du behöver endast ange datum och antal personer, för att få en översikt över tillgängliga semesterbostäder under din valda period - sedan kan du boka din bostad direkt här på sidan.

Har du frågor, eller behöver hjälp med att hitta precis rätt bostad på Sicilien för dig, så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Transport

Sicilien har flera internationella flygplatser och vill du resa med flyg till ön, är Trapani flygplats den som ligger närmast Agrigento. Det är dock inte mycket längre till Catania flygplats - som också är öns mest nyttjade på grund av ett stort utbud rutter till Europeiska städer.

Det finns en tågstation i Agrigento vid Piazza Marconi. Härifrån finns de regelbundna förbindelser med Palermo - en resa som tar cirka 2 timmar. Det kör också tåg till Catania, men detta är en långsammare förbindelse med färre avgångar.

Många av våra resenärer väljer att beställa en hyrbil till semestern på Sicilien. En bil gör det i de flesta fall inte bara lättare att komma fram till semesterbostaden, utan den ger också en större grad av frihet till att åka ut på utflykter i eget tempo, utan att vara beroende på offentlig transport.

Väldigt få väljer att köra hela vägen från Sverige till Sicilien på grund av det långa avståndet. Vill du ändå avverka den drygt 3000 km långa resan, kan du komma över med bilen till ön via Reggio Calabria eller Villa San Giovanni.

Restauranger och shopping

Urvalet av restauranger är stort i staden, med både enklare och finare restauranger, caféer, pizzerior och barer - framförallt på Via Atenea i den gamla stadsdelen, som är den främsta shoppinggatan.

Det är också på Via Atenea som du, liksom de lokala, kan göra de dagliga inköpen om du själv vill laga måltiderna under semestern.

Utflykter och sevärdheter

När du är i staden, ska du helt klart besöka Tempeldalen, som är så speciell i det att den är så välbevarad. Concord-templet är ett av de bäst bevarade grekiska tempeln i världen. Det är från ca. 440 år f. Kr. och står nästan helt intakt än idag, dock utan tak och dekorationer. År 597 gjorde man om templet till en kristen kyrka och den fungerade som sådan fram till in på 1600-talet.

I dalen ligger också resterna av Juno Lacinia-templet, Herakles-templet, Asclepius-templet, Dioscuri-templet, Vulkan-templet och Theron-templet. Av Zeus-templet är det inte mycket mer kvar än de gigantiska Telamon-figurerna som en gång prydde templet.

Tempeldalen är upptagen på UNESCOs världsarvslista.

En bit bort från templen ligger också resterna av ett romerst-hellenistiskt kvarter, San Biagio-kyrkan, San Nicola-kyrkan och ett mycket imponerande arkeologiskt museum. Museet byggdes år 1967 och här hittar du alla de arkeologiska fynd, som man har gjort sedan utgrävningarna startade efter andra världskriget och fram tills idag. Museet är öppet tisdag-fredag mellan klockan 09:00-19:30, samt helger och måndagar mellan klockan 09:00-13:30.

Du kan således lugnt avsätta en hel dag, eller två, till att bara utforska stadens egna sevärdheter. Men om du även vill upptäcka resten av Sicilien, har du här en perfekt utgångspunkt för att ge dig iväg på spännande utflykter.

Lokale länkar

Du hittar den officiella hemsidan för Tempeldalen härResor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Agrigento