Resor till Acireale

Semester vid foten av Etna, i vacker kuststad

Acireale ligger längs med kusten, vid foten av Etna. Det är en mindre stad med cirka 50 000 invånare. Närmsta större stad är Catania, som ligger 16 km bort.

Acireale grundades för 3.000 år sedan på bredderna av de små bifloder till floden Aci. År 1.000 f.Kr. fungerade staden som betydelsefull handelsplats och 300 år senare blev den koloniserad av grekerna som gav staden namnet Xiphonia (svärd), möjligen på grund av det närliggande bergets skepnad. Romarna kallade senare staden för Aci efter Akis, ett ord som har samma betydelse som Xiphonia.

Drömmer du om en semester i en av Siciliens vackraste kuststäder, omgiven av storslagen natur, är Acireale det rätta resmålet. Staden är en populär utgångspunkt för turer upp för den berömda vulkanen, men därutöver hittar du en värld av kulturhistoriska sevärdheter, där katedralen på det vackra torget Piazza del Fuomo är mest känd.

Därtill kommer ett levande kulturliv, där staden framförallt är känd för sin färgrika karneval, som sägs vara den vackraste på hela Sicilien. Läs mer om denna traditionsrika karneval på den offiiella hemsidan här

Kusten nedanför Acireale bjuder också på en vacker natur i Riserva Naturale Orientata La Timpa. Här hittar du också en liten strand genom att följa stigen till den lilla gransstaden Santa Maria la Scala. 

Karta över Acireale 

Genom att klicka på kartan över Acireale här nedan får du tillgång till mer information om området, och du kan också se var våra olika semesterlägenheter, hotell och villor ligger. Du hittar också avstånd till olika sevärdheter, andra städer i närheten, samt till olika städer i Skandinaven.

Stadens historia och dess monument

Acireale grundades för 3.000 år sedan på bredderna av de små bifloder till floden Aci. År 1.000 f.Kr. fungerade staden som betydelsefull handelsplats och 300 år senare blev den koloniserad av grekerna som gav staden namnet Xiphonia (svärd), möjligen på grund av det närliggande bergets skepnad. Romarna kallade senare staden för Aci efter Akis, ett ord som har samma betydelse som Xiphonia. Stadens historia är full av segrar och ödeläggelse. Inte bara av människor utan även vulkanen Etna. Idag ligger Acireale på en naturlig terrass ovanför ett fantastiskt hav och med det utseende som staden fick efter jordskalvet 1693. Förutom element från den byzantinska och arabiska tiden som överlevde jordskalvet finner man ett flertal barokbyggnader. Det viktigaste monument är domkyrkan som byggdes omkring år 1600. Den har en gotisk fasad ritad av Giovan Battista Basile.Hotell, villa eller semesterlägenhet?

Är du på jakt efter den perfekta semesterbostaden i Acireale? I sökmaskinen här på sidan hittar du vårt urval av handplockade hotell, villor och semesterlägenheter i och omkring den populära semesterstaden. Det finns generellt ett brett urval av hotell på Sicilien, och du kan t.ex. välja att bo på flera olika om du vill uppleva mer av ön, som inte är så liten inte... Reser du som del i en större grupp, kan vi också rekommendera dig att överväga möjligheten att hyra en villa på Sicilien. En fördel om ni vill ha gott om plats, samt pool och trädgård för er själva. Du behöver endast ange datum och antal personer, för att få en översikt över tillgängliga semesterbostäder under din valda period - sedan kan du boka din bostad direkt här på sidan. Har du frågor, eller behöver hjälp med att hitta precis rätt bostad på Sicilien för dig, så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Transport

Vill du resa med flyg till Sicilien, är Catania flygplats - som också är öns mest nyttjade på grund av ett stort utbud rutter till Europeiska städer - som ligger närmast. Det finns ett vitt förgrenat tågnät på ön, och Acireale har en egen tågstation på linjen Messina-Siracusa. Det finns också bussförbindelser hit från grannstäderna och mer fjärran destinationer. Många av våra resenärer väljer att beställa en hyrbil till semestern. En bil gör det i de flesta fall inte bara lättare att komma fram till semesterbostaden, utan den ger också en större grad av frihet till att åka ut på utflykter i eget tempo, utan att vara beroende på offentlig transport. Väldigt få väljer att köra hela vägen från Sverige till Sicilien på grund av det långa avståndet. Vill du ändå avverka den drygt 3000 km långa resan, kan du komma över med bilen till ön via Reggio Calabria eller Villa San Giovanni.

Restauranger och shopping

Med undantag för karnevalsperioden, är det väldigt lugnt om kvällarna i Acireale, som dock har ett ganska stort urval restauranger och barer. Tillgången till havet innebär att du kan se fram emot menyer fulla med fiskrätter. Du behöver inte köra långt för att hitta ännu fler alternativ i grannstäderna, liksom det naturligtvis finns en massa restauranger och butiker i Catania i söder.

Utflykter från Acireale

Spenderar du semestern här, kan du inte undvika att ta en eller flera, turer upp mot vulkanen Etna. För oss svenskar, som inte är vana vid att uppleva den sortens vilda naturfenomen, är det en fantastisk upplevelse att komma så nära inpå Europas största aktiva vulkan. Både de guidade turerna upp på själva kratern, och vandringsturerna i det omkringliggande naturreservatet kommer garanterat vara några av de mest minnesvärda upplevelserna du tar med dig hem från semestern. Läs mer om vandring på vulkanen Etna här. Ta också en titt under fliken "utflykter" här ovan, där du hittar mer inspiration till upplevelser på semestern. Som du kan se, finns det, utöver enastående natur, också en mängd charmiga städer att besöka i förhållandevis kort avstånd till Acireale. Vill du utforska öns sevärdheter i sällskap med en lokal, certifierad guide, erbjuder vår samarbetspartner Viator en massa välorganiserade turer, som du med fördel kan boka online hemifrån. Läs mer om möjligheterna och boka spännande utflykter i Italien här.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Acireale