Sevärdheter i Italien

Här kan du läsa om fem utvalda sevärdheter som du inte bör gå miste om på din resa till Italien. Du kan läsa mycket mer om sevärdheter i Italien och de olika regionerna på vår blogg om resor.

Köp utflykter online

Om du vill boka utflykter i Italien redan hemifrån så är det lätt och billigt. Du kan även boka biljetter till de större sevärdheterna och slipper på så vis stå i kö, du hittar utflykter med eller utan lokal guide.

Läs mer om utflykter i Italien

Pompeji

Den romerska staden som vid middagstid den 24 augusti år 79 efter Kristus begravdes av ett stort lager av lava, pimpsten, aska och svavelgaser från vulkanen Vesuvius - och samtidigt skakades av flera kraftiga jordskalv - utgör en av Italiens största sevärdheter. Staden ligger i den syditalienska regionen Kampanien som även hyser de grekiska ruinerna i Paestum och den antika romerska staden Herculanum. Pompeji upptäcktes 1594, men grävdes först ut 1748 och är idag ett av de viktigaste vittnesbörden från romartidens Italien.

Lucca

Lucca är inte bara en av de vackraste, historiskt sett mest intressanta och mest charmiga städerna i Toscana, utan i hela Italien. Staden som är Puccinis födelsestad och som grundades av de sagoomspunna etruskerna fullkomligt sjuder av toscansk renässansanda på det arkitektoniska planet, bland annat i form av stadens intakta och världsberömda fästningsmurar. Dessutom är staden omgiven av vackra kulturlandskap som är värda ett besök i sig.

Amalfikusten

Det finns knappast en vackrare kust i Italien än Amalfikusten; det skulle i så fall vara den liguriska kuststräckan. Men det som skiljer Amalfikusten  från många andra vackra kuststräckor i världen är inte enbart dess överväldigande skönhet utan även dess säregna kulturlandskap och dess historia som central punkt för en av de mest betydelsefulla medelålders stadsstaterna i Italien; den maritima republiken som gick under namnet Hertigdömet av Amalfi.

San Gimignano

Den lilla toscanska staden San Gimignano - med bara lite över 7000 invånare - är kanske inte den mest kända italienska sevärdheten bland svenskar men med sina unika medelålderstorn som har satt den på UNESCO´s världsarvslista, stadens vackra placering i det toscanska landskapet och dess rika historia så bör den stå med på din lista över italienska sevärdheter att besöka om du reser till Italien.

Colosseum

Den romerska amfiteatern som blev färdigbyggd år 80 efter Kristus och ursprungligen hade plats för mellan 50 000 och 80 000 åskådare är ett av de mest storslagna romerska byggnadsverken i världen. Colosseum användes bland annat till gladiatorspel, avrättningar, teaterföreställningar (baserade på den klassiska romerska mytologin), jakt på djur och återuppförande av berömda krigsslag. I dag är den skådeplats för mer fredliga tilldragelser i form av de många besökande turisterna från när och fjärran.

Se alla blogginlägg om sevärdheter