Semester i Italien

Det är inte alls konstigt att Italien är fast förankrad på listan över svenskarnas favoritresmål i Europa. Här kan du spendera din semester med att utforska historiska sevärdheter, lata dig på sköna stränder, uppleva storslagen natur och inte minst njuta av läckerheterna från det berömda italienska köket och det goda vinet. 

Klimatet, den speciella, lugna italienska livsstilen och den kulturella mångfalden är naturligtvis också avgörande för att resenärer från hela världen återvänder hit på semester år efter år. Du kommer upptäcka att oavsett vilken region eller stad du besöker under din semester har den sin egen historia och speciella tradition. Det kommer till exempel till uttryck i gastronomi, arkitektur och levnadssätt.

Italien är hemvist för en rad av världens mest berömda och besökta sevärdheter men samtidigt är en semester här rik på möjligheter att lämna turistströmmen och bege sig ut på egna äventyr - där du hittar mer personliga upplevelser som du sent ska glömma.

Är det unika upplevelser och det äkta Italien du söker under din semester är våra handplockade hotell och semesterboenden det perfekta valet. Vi har personligen valt ut dessa "gömställen" där du utöver personlig service får chans att uppleva den äkta italienska livsstilen.

>> Läs mer om resor till Italien här

På vilket sätt vill du semestra i Italien?

Italien är ett avlångt land - det är mer än 1500 kilometer från Alperna till Sicilien. Klimatet varierar därför från de svala bergen i Norditalien till det varma Syditalien där vintern är ett kortvarigt fenomen. Italien har varit ett fast resmål för de första turisterna från romarriket men även innan landet besöktes av många pilgrimer som gick - eller red - från norr till Rom – och ofta därifrån till Brindisi i Apulien för att till slut avsluta sin resa i Jerusalem.

Idag har det blivit lättare att komma till Italien: Det bilande folket kör ofta via Danmark genom Tyskland i ett streck (ofta över natten) eller med en övernattning för att sedan få njuta av morgonsolens första strålar efter Brennerpasset. Från Sydsverige kan man på ett dygn i bil nå ner till Toscana på ett dygn.

Det senaste decenniet har det blivit lättare (och mycket billigare) att flyga till Italien från Sverige, Danmark och Norge. Det finns inte längre någon region som är svår att ta sig till. Den tiden då man tog sig snabbare till Thailand än till vulkanön Sicilien är tack och lov förbi. Från flera flygplatser i Sverige och i Danmark går det på sommaren direktflyg till flera italienska flygplatser och de flesta delarna av Italien kan nås med enbart ett stopp på vägen i antingen Tyskland eller Holland. Hos Escapeaway säljer vi inte enbart flygbiljetter men vi ger dig gärna råd om hur du snabbast och bäst tar dig till din destination.

Italien för hela familjen

Familjer med barn reser som regel på barnens villkor. I Italien är barn välkomna överallt och detta gäller överallt från de finaste restaurangerna till de bästa teaterföreställningarna. Ska familjesemestern handla om att vara tillsammans och ha en trevlig vistelse så rekommenderar vi att ni överväger antingen en vistelse på en agriturismo, vilket är ett lantställe med gott om plats för barn och utmärkta egenproducerande produkter (till exempel grisar, grönsaker, kött, vin, olivolja med mera) för de vuxna. Ni kan även semestra med sol och strand i fokus längs den mer än 7 450 kilometer långa kust som Italien erbjuder.

Är ni flera generationer som reser tillsammans och därmed behöver ett hem där man själv bestämmer över poolens öppettider eller tidpunkt för kvällsmat, då rekommenderar vi att ni hyr en villa som faktiskt ofta är billigare än att välja ett motsvarande antal lägenheter. På så vis får ni också möjlighet att själva laga mat när det passar er.

Är barnen större och resan sker utanför de varma sommarmånaderna så ger det stor mening i att se på storstadssemester i Italien där shopping och kultur med allt från stora varuhus i förorterna till gatumarknader i de gamla antika stadskärnorna: En vistelse i bland annat Rom, Neapel, Venedig, Florens eller Milano kan vara lika fascinerande för såväl stora som små i familjen. Fråga oss gärna om tips och råd för att hitta det helt rätta hotellet eller semesterhuset som passar era behov och önskemål.

>> Läs mer om familjesemester i Italien här

Semester för par

Reser du med din bättre hälft så har Italien fantastiskt mycket att erbjuda. Egentligen nästan alldeles för mycket, det är därför en god idé att fokusera på specifika områden istället för att köra kors och tvärs i landet och tillbringar merparten av tiden på vägen eller i tåget. Önskan om att resa till det genuina Italien där man har en känsla av att vara bland de första besökarna bör vägas mot behovet av att det pratas bra engelska och moderna bekvämligheter.

Vi har satt samman några semesterförslag som du kan inspireras av för att avgöra var i Italien resan ska gå till. Reser ni på semester till Italien för att skämma bort varandra och om ledordet är romantik, så har Romeo & Julias hemland mycket att erbjuda.

Inte bara i form av attraktiva boende och oförglömliga vyer, utan även för dem som vill tillbringa sina kvällar med gourmet-upplevelser eller på operahus. För att inte tala om de många hotell som erbjuder wellness center / SPA samt avkopplande lounger.

Italiens natur är perfekt för aktiv semester

Söker du suveräna möjligheter för att vandra, spela golf, cykla, åka skidor, prova på forsränning eller surfing, då har Italien en geografi och ett klimat - rättare sagt flera klimat - som gör varje fritidsaktivitet möjligt. Vissa semesterhus och hotell har även specialiserat sig på resenärer som besöker Italien med just detta syfte. Du hittar under kategorin "Aktiv semester" alla möjligheter vi erbjuder för särskilda reseaktiviteter.

Vi arrangerar vistelser för såväl individuella grupper (oavsett de är stora familjer, företag eller grupper av vänner) som vill resa till Italien. Som grupp kan ni välja att hyra en villa eller hitta det hotell som bäst motsvarar era behov. Det är vår styrka att lyssna på era önskemål, behov och budget, samt hitta destinationer och den semesterbostad som passar er och era medresenärer bäst.

Bakgrund om Italien

Italien är idag en republik, som har haft sin nuvarande form sedan åren efter andra världskriget då de nuvarande gränserna blev fastställda och då den italienska kungen lämnade landet och gick i exil. Generellt sätt har Italien sedan dess varit etablerat som en fast del i de stora, internationella organisationerna som FN, EF/EU och NATO, precis som man var en del av den lilla gruppen industrialiserade länderna som etablerade samarbetet G6 år 1975 (nu G8).

Det moderna Italien utformades dock i stora drag redan år 1861, när en rad mindre stater (som idag till största delen fortfarande existerar som regioner i landet) gick samman för att etablera ett kungadöme som samlade det italienska folket. Trots att de yttre gränserna utgörs av en enorm kustlinje ut till Medelhavet delar Italien också landgräns med både Frankrike, Schweiz, Österrike och Slovenien, liksom Vatikanen och San Marino vilka är två självständiga stater som är helt omgivna av Italien.

Så här är italienarna som folk

Det italienska folket är sammansatt av en otrolig mängd DNA från många länder och flera kontinenter. Den centrala placeringen i Europa, och den varierande historian, har gjort Italien attraktiv för invandrande stammar och folk från Afrika, Centraleuropa, Mellanöstern och den Iberiska halvön. Du kommer därför att möta många olika ansikten.

Det bor cirka 60 miljoner invånare i Italien - och många miljoner etniska italienare är dessutom bosatta i länder runt om i världen, framförallt i USA och Argentina som har varit mål för stora migrationsvågor i föregående århundranden. Det talas naturligtvis först och främst italienska i landet, men också tyska i Sydtyrolen, slovenska i Friuli och en rad lokala språk och dialekter, till exempel på Sardinien och Sicilien.

Hos Escapeaway hittar du hotell, semesterlägenheter, semestervillor och semesterbostäder i hela Italien. Du kan läsa mer om de olika områdena genom att använda sökfältet uppe till höger på denna sida, eller genom att klicka på våra snabblänkar till populära destinationer

Läs mer om hotellen och semesterhusen

I Italien försiggår en stor del av dagen utomhus - också på vintern - och det präglas kulturen av. Här spenderar man inte lika mycket tid och pengar på inredning och design, då en stor del av livet spenderas utanför hemmet, på den lokala pizzerian, vid havet eller på scootern. Därför ska du inte förvänta dig att ett hotell eller ett semesterhus i Italien är utrustat med den nyaste elektroniken och komforten - italiensk inkvartering är oftast spartansk. Till gengäld är det garanti för charm och autencitet oavsett destination.

Du hittar alltid massor av specifik information om områdena omkring de olika semesterbostäderna när du klickar in på det enskilda stället. Vi har själva besökt alla hotell och lägenheter i vårt program, och tillsammans med våra italienska samarbetspartners sätter vi en ära i att vara objektiva och rättvisande i vår information, så att du vet vad du får.

För en som bor i Sydsverige är det lätt att ta bilen till Italien och till exempel övernatta på något av de många Bed & Breakfast där du har friheten att planlägga din dag fritt men samtidigt få dig serverad en stadig frukost för dagens alla upplevelser.

>> Läs även om hotell i Italien här

>> Läs mer om semester

Karta över Italien

Populära hotell i Italien

Italien, Norra Italien, Ligurien, Bocca di Magra
  • Närmaste flygplats: 76 km
  • Pool
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Toscana, Venturina
  • Närmaste flygplats: 96 km
  • Pool
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Toscana, Casciana Terme
  • Närmaste flygplats: 39 km
  • Pool
  • Internet/Wi-Fi