Resor till Tempio Pausania

Mycket av den gamla stadskärnan i Tempio Pausania är byggt av gråa, rustika granitblock. Denna byggnadsstil från i huvudsak 1600- och 1700-talet kan man även se i många städer på södra Korsika som ju också ligger på ett relativt kort avstånd härifrån. Reser du till Tempio Pausania kan du se fram emot att gå på upptäcktsfärd på de smala, stämningsfulla gatorna i centrum. Här döljer sig många historiska sevärdheter och mysiga piazzor. Slå dig ner på en bänk eller på någon av de inbjudande trottoarserveringarna  för att njuta av stämningen och betrakta stadens lugna liv.

Granit och kork

Långt tillbaka i historien var Tempio Pausania en viktig knutpunkt för denna norra del av Sardinien. Skiftande folkslag har därför genom tidens gång tagit herradöme över staden allt sedan romarna anlade staden redan 200 år före Kristus till dess att furstehuset Savoyen gav stadskärnan sitt nuvarande granituttryck.

Runt omkring Tempio Pausania finns stora skogar av korkek varifrån en stor del av den kork stammar som Sardinien förser resten av Italien med. Produktionen av kork har varit och är fortfarande viktig för staden där du i åtskilliga butiker kan köpa saker tillverkade av kork. Det finns till och med ett korkmuseum där du kan se olika tiders utrustning från produktionen.

I dag har Tempio Pausania som av lokalbefolkningen ofta bara kallas Tempio omkring 14 000 invånare. Det är med andra ord inte direkt tal om någon storstad i jämförelse med till exempel Sassari som bara ligger knappa 70 kilometer väster ut. Tempio är emellertid mer än en liten landsort men även om det alltid är liv och rörelse på gatorna så har Tempio Pausania en behaglig tillbakalutad atmosfär.

Omgivet av kultur och natur

Packa ner ett par förnuftiga skor när du reser till Tempio Pausania så du bekvämt kan utforska de stenbelagda gatorna. Därutöver inbjuder de omkringliggande bergen och skogarna också till vandring. Med din bas i Tempio Pausania har du därför rikliga möjligheter att ha en aktiv semester på Sardinien. Framför allt området med de stora granitklipporna omkring Monte Limbara cirka 17 kilometer åt sydost är värda att besöka. Här faller det ofta snö på vintern och på sommaren är det ofta markant mycket svalare här uppe än nere vid kusten. Föredrar du lite lugnare nöjen kan du eventuellt köra det mesta av vägen upp mot toppen eller hitta en plats med vacker utsikt för en picknick.

Det finns många andra spännande utflyktsmål nära staden. Bara ett par kilometer norr om Tempio hittar du ett fint exempel på öns kägelformade torn; Nuraghe Maiori. Ta även gärna vägen förbi grannstaden Aggius som är känd för sina väverier. Prioriterar du kulturella upplevelser kan det även rekommenderas att besöka någon av områdets vingårdar. Vinkännare vet att vinproduktionen på Sardinien ännu inte har uppnått samma status som övriga Italiens vinregioner men potentialen finns där. Även när det gäller vinerna skiljer sig Sardinien markant från det italienska fastlandet. De druvor man odlar i Toscana och Lazio, vilka är de två regionerna närmast Sardinien, hittar man mycket sällan här på ön.

Vi ser fram emot att få hälsa dig välkommen hos Escapeaway Resor som gäst på ett av de hotell som vi noga har valt ut för vårt program i Tempio Pausania.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Tempio Pausania