Resor till Santu Lussurgiu

Stämningsfull medeltida stad på slocknad vulkan

Santu Lussurgiu ligger uppe i bergen bakom Oristano på Montiferrus östra sluttningar - en gammal slocknad vulkan, vars spår ännu är synliga.

Läget på cirka 500 metershöjd, med berg åt ena håller och havet åt det andra, samt en god tillgång till källvatten har historiskt sätt gett staden ett bra strategisk position. Området har också varit bebott sedan före Kristu födelse.

Själva staden Santu Lussurgiu på Sardinien, som idag har cirka 2500 invånare, blev etaberad på medeltiden. Man har lyckats bevara den gamla stadskärnan, som med sin asmala kullerstensgator och rustika stenhus är bland det mest autentiska man kan finna på Sardinien. Stadens ekonomi baseras primärt på lantbruk, med bland annat fåruppfödning och olivodling.

I närheten av stadskärnan kan du fortfarande se kanten av den stora vulkankrater som nu har varit inaktiv i cirka 1,5 miljoner år.

Karta över Santu Lussurgiu

Klicka på kartan för att få en överblick över staden samt för att se vilka semesterbostäder vi tillhandahåller i området.

Hästkapplöpning

Runt karnevaltiden blir gatan Via Roma förvandlad till kapplöpningsbana för den historiska och spännande hästkapplöpningen Carrela ‘e nanti, som är byns största fest. Därutöver kan du också njuta av en värld av små stånd, som bjuder på lokala, läckra delikatesser. Är du här i början av juni, kan du också uppleva den stora hästfestibalen, Fiera Regionale del Cavallo.

Interationellt erkännande

Byn är idag känd för Sas Benas speciella hotell, som har gett byn sin internationella prägel, tack vare musikern Antonio Diego Ares arbete. Här bor du nämligen i autentiska omgivningar och har möjlighet att gå på upptäcksfärd på själva Montiferrus sluttning eller längs den vackra - till och med för att vara på Sardinien - och ovanliga kuststräcka vid Oristano.Hotell, villa eller semesterlägenhet?

Hos Escapeaway har du tillgång till fler än 1800 semesterlägenheter i Italien, däribland ett brett urval handplockade hotell, villor och semesterlägenheter på Sardinien.

Är du på jakt efter den perfekta semesterbostaden vid Santu Lussurgiu? I sökmotorn här på sidan hittar du vårt urval av handplockade hotell, villor och semesterlägenheter i och omkring semesterorten.

Drömmer du om en semester, där du kan vara helt för dig själv och bara slappna av? Då ska du överväga att hyra en hel villa på Sardinien. Det är en perfekt lösning, om ni är en större grupp som reser tillsammans - så att ni kan mysa vid poolen, i trädgården osv. utan att dela med andra gäster. Vill du testa en annan form av semester, kan vi också rekommendera dig en semester på en agriturismo på Sardinien. Det är en chans att uppleva både öns traditionella lantbruk, naturen och små, autentiska lokalsamfund. 

Har du frågor, eller behöver hjälp med att hitta precis rätt bostad på Sardinien för dig, så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Flygplats och lokal transport

Sardinien har flera internationella flygplatser, varav flera har förbindelse med Sverige och Danmark. Ska du spendera semestern i Santu Lussurgiu, är den flygplats som ligger närmast Alghero flygplats men inom räckvidd ligger också Sardiniens viktigaste inkörsport, Cagliari flygplats.. Flygplatsena betjänas i skrivande stund av flera lågprisbolag, såsom Ryanair, easyJet och Vueling. Där finns därför goda möjligheter att hitta en billig flygresa hit - eventuellt med en mellanlandning.

Urvalet av flygbolag och rutter ändras löpande. Därför rekommenderar vi att du söker efter aktuell information om flygförbindelser till Italien i sökmaskinen här på Escapeaways hemsida. Där kan du också jämföra priser mellan alla flygbolag, som flyger till Italien.

Det finns en bussförbindelse till Santu Lussurgiu från bland annat Abbasanta och Oristano, varifrån det går tåg och bussar till resterande delar av ön. Observera dock att det ofta endast finns några få avgångar om dagen att välja emellan, och att det därför är att rekommendera att istället hyra en bil till semetern. 

Beställ din resa till Sardinien som ett samlat paket 

På Escapeaway har du möjlighet att beställa endast en semesterbostad, eller ett helt paket som inkluderar flyg, inkvartering och eventuell hyrbil. Fördelarna med en paketresa är att du täcks av Resegarantifonden, paketreselagen och den utvidgade ansvarsförsäkring som Escapeaway har tecknat hos Gouda Rejseforsikring. Du bestämmer naturligtvis själv, hur många dagar du vill resa, och du kan flyga från de flesta större flygplatser i Sverige och Danmark.

Mer information om paketresor till Sardinien hittar du här

Utflykter

I staden huserar ett palazzo från 1700-talet en stor samling redskap och ting med anknytning till lantbrukslivet i området - Museo della Tecnologia Contadina. Alltihop är saker som lokala familjer har donerat genom tiderna.

Det finns många intressanta, historiska sevärdheter i närheten av staden. Det är t.ex. värt att besöka ett av Nuraghe-komplexen, från 1400- och 1500-talen f.Kr. Det är omöjligt att inte känna historiens vingslag när man står framför dessa imponerande byggnadsverk, vars funktion arkeologerna ännu inte med säkerhet har slagit fast. Det kan också rekommenderas att lägga vägen förbi Tombe dei Giganti (Giganternas gravar) som också härstammar från Nuraghe-tiden.

Sist, men inte minst, bör historiskt intresserade också ta en tur till staden Cabras på Sinis-halvöns södra spets, för att besöka ruinerna av Tharros, som ursprungligen grundades av fenicierna som lastplats på rutten till Frankrike. Kom också ihåg badkäderna, då detta område är fullt av fina badstränder.

Lokala länkar

Stadens officiella hemsida hittar du här (på italienska)

Hemsida för hästkapplöpningen: www.sacarrelaenanti.it

Hemsida för stadens museum: www.museotecnologiacontadina.it

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Santu Lussurgiu