Resor till Sant'Antioco Ö

Ett lugnt hörn på Sardinien

Ön, som ligger nära den sydvästra delen av Sardinien endast 90 km från Cagliari, är perfekt till en romantisk semester eller för mysiga stunder med hela familjen.

Ön Sant'Antico har en area på 108 km² och är därmed den fjärde stösta ön i Italien efter Sicilien, Sardinien och Elba. Du behöver inte ta båten till ön, då en bron förbinder den med resten av Sardinien.

När du kommit över bron, kommer du nästan direkt att märka att det här råder en något mer avslappnad och lugn stämning än på huvudön. Här kan du enkelt hamna på en stilla sidogata eller på en öde landsväg, endast omgiven av det backiga landskapets vilda olivträd och gröna buskage. 

Karta över ön Sant'Antioco

Klicka på kartan och få en överblick över ön, och se samtidigt vilka semesterbostäder vi tillhandahåller här och på Sardinien.

Okänt och charmigt

Denna ö är en av de mest okända och minst turistpräglade utflyktsmålen i närheten av Sardinien, och samtidigt är den mycket charmerig och ekonomisk tillgänglig för alla. Den sydvästra delen av Sardinien är faktiskt mycket vacker, och förutom Sant’Antioco ska du inte missa öarna Carlorforte, Nebida, Cala Domestica, Buggerru och Piscinas.

På Sant'Antico kommer du utan tvivel att vilja spendera tid på stränderna. Det finns många vackra stränder runt om ön, och det är generellt gott om plats här - framförallt om du åker till dem som inte har så många fasta faciliteter.

Arkeologiskt arv

Utöver de fina sandstränderna och den vackra naturen har Sant’Antioco också ett rikt arkeologisk arv. På ön finns flera välbevarade ‘nuraghi’, gravplatser från kartageniensisk tid. Och här finns också den så kallade Tophet och rester av en bro från Romartiden.

Är du historiskt intresserad, kan ett besök på det etnografiska museet samt Ferruccio Barreca-museet i Sant'Antico varmt rekommenderas.

Viktiga städer

De viktigaste städerna på Isola Sant'Antico är Sant’Antioco och Calasetta. Staden Sant’Antioco, som har 12.000 invånare, ligger på ruinerna av den gamla byn Solki som grundades 800 år f.Kr. av fenicierna. Detta var den första staden som fenicierna grundade på Sardinien och utvecklades så småningom till att blir deras viktigaste handelscentrum i Medelhavet.Hotell, villa eller semesterlägenhet?

Hos Escapeaway har du tillgång till fler än 1800 semesterlägenheter i Italien, däribland ett brett urval handplockade hotell, villor och semesterlägenheter på Sardinien.

Är du på jakt efter den perfekta semesterbostaden på Sant'Antico? I sökmotorn här på sidan hittar du vårt urval av handplockade hotell, villor och semesterlägenheter på ön.

Drömmer du om en semester, där du kan vara helt för dig själv och bara slappna av? Då ska du överväga att hyra en hel villa på Sardinien. Det är en perfekt lösning, om ni är en större grupp som reser tillsammans - så att ni kan mysa vid poolen, i trädgården osv. utan att dela med andra gäster. Vill du testa en annan form av semester, kan vi också rekommendera dig en semester på en agriturismo på Sardinien. Det är en chans att uppleva både öns traditionella lantbruk, naturen och små, autentiska lokalsamfund. 

Har du frågor, eller behöver hjälp med att hitta precis rätt bostad på Sardinien för dig, så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Flygplatser och lokal transport

Den närmsta flygplatsen, Cagliari flygplats (officiellt Cagliari Elmas Aeroporto), är Sardiniens viktigaste och på grund av sitt läge på södra delen av ön tar flygplatsen emot en stor del av öns semestergäster. Flygplatsen betjänas i skrivande stund av flera lågprisbolag, såsom Ryanair, easyJet och Vueling. Där finns därför goda möjligheter att hitta en billig flygresa hit - eventuellt med en mellanlandning.

Urvalet av flygbolag och rutter ändras löpande. Därför rekommenderar vi att du söker efter aktuell information om flygförbindelser till Italien i sökmaskinen här på Escapeaways hemsida. Där kan du också jämföra priser mellan alla flygbolag, som flyger till Italien.

Det finns en bussförbindelse ut till ön, bl.a. från tågstationen i Iglesias vilken du kan komma till med tåg från Cagliari. Därutöver kör det enstaka bussar från Cagliari via Carbonia till Sant'Antico. Kan du inte hitta en förbindelse som passar dig, har du natuligtvis också möjlighet att hyra en bil på flygplatsen. Du kommer snabbare fram med en bil, och är dessutom mer fri att åka på utflykter under semestern, utan att vara beroende av tidtabeller.

Restauranger och inköpsmöjligheter

Du kommer få rik möjlighet att stifta bekantskap med läckra pizzor, pastarätter och fiskrätter. I Calasetta, och framförallt i Sant'Antico, hittar du många restauranger varav många ligger idylliskt vid vattnet eller i de gamla stadskärnorna. Därutöver finns det i öns större städer supermarknader där du kan hitta det mesta du kan tänkas behöva under semestern.

Utflykter med guide

Det finns massor av historiska sevärdheter runt om på ön - många av vilka upplevs bäst med en lokal guide som kan visa dig de platser du ofta själv missar. I Sant'Antico stad är det t.ex. en oförglömlig upplevelse att gå med på en tur i de kalla katakomberna.

Önskar du att utforksa regionens sevärdheter med en lokal, certifierad guide, erbjuder vår samarbetspartner ett brett sortiment av spännande utflykter på Sardinien, vilka du med fördel kan boka online hemifrån.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell på Sant'Antioco Ö