Resor till San Pietro Ö (Carloforte)

Isola di San Pietro kallas även Carloforte av de lokala på ön. Carloforte (Carloforte är också namnet på den enda by som finns på ön) är en ö utanför Sardiniens sydvästliga kust. Ön är bebodd hela året runt med cirka 6500 invånare var de flesta bor i Carloforte.

I motsats till grannön Sant Antioco som har förbindelse via en bro till huvudön Sardinen, kan man bara nå Isola di San Pietro med båt. Det finns färgförbindelse mellan ön och byn Portovesme (80 km från Cagliari) och båtturen varar cirka 30 minuter. Det är möjligt att ta med bilen på färjan, så man kan komma runt och se den resterande delen av ön vars areal är på 50 km².

Ön är känd från den feniciska tiden och det finns rester av nuraghi på ön. Namnet San Pietro härstammar från Sankt Peter. En legend säger att det var här Sankt Peter gick i land på sin väg till Rom. I mitten av 1700-talet blev ön koloniserad av några fiskare som utvandrat från området omkring Genova, och på deras väg till ön Tabarka vid Tunisiens kust, gjorde de en paus på San Pietro. Öns befolkning talar fortsättningsvis en gammal ligurisk dialekt och inte sardisk. Språket kallas ”Tabarchino”, efter den tunisiska ön Tabarka.

I 1736 blev byn Carloforte grundad och uppkallad efter kungen, Carlo Emanuele III. Befolkningen livnärde sig tidigare genom fiskeri, speciellt tonfisk; man kan på den norra änden av ön ännu se en nedlagd tonfiskeri station (le tonnare).

Byn Carloforte är trevlig och har sin helt egna särprägel. Den påminner egentligen mer om en ligurisk by än en sardisk. I byns smala och charmerande gator finns det små butiker och många restauranger, var man kan äta de traditionella lokala rätterna som består mest av fisk. Här blir tonfisk serverad på alla möjliga sätt. En specialitet från Carloforte är ” bottarga di tonno” som är lufttorkad tonfiskrom.

Den norra kusten är den mest orörda och vilda. Längs kusten finns det några imponerande fina klipplandskaper och grottor. Klipporna, som går precis lodrätt ner i havet , kan vara upp tlil 150 m. höga. Speciellt för området är de stora klippformationerna, som heter ”Le colonne” ( som betyder ”pelare”). Ett av de bästa sätt att njuta av det vackra landskapet är att ta med på en utflyktsbåt. På östkusten, vid några konstgjorda sjöar som har använts för att utvinna salt från havsvattnet, ses många flamingo.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell på San Pietro Ö (Carloforte)