Resor till Palau

Palau på Sardinien uppfyller många drömmar om den perfekta sol- och badorten i Europa. Här hittar du den världsberömda kuststräckan Costa Smeralda med kritvita sandstränder, kristallklart vatten och en härlig semesterstämning. Boka din resa till Palau med Escapeaway i dag!

Drömmer du om en avkopplande badsemester i natursköna omgivningar? Då bör du ställa in siktet mot Palau på nordöstra Sardinien. Från Palau har du utsikt över skärgården vid Maddalena, och du har nära till en rad av Sardiniens mest populära semesterorter. Den lilla kuststaden med omkring 4 200 fasta invånare ligger nära det kända området Costa Smeralda.

Även om du nog kommer spendera en stor del av din semester på stränderna närmast Palau, så har du även massor av andra härliga badstränder och aktivitetsmöjligheter inom kort räckvidd. När den sista glimten av kvällssolen försvunnit vid horisonten, fortsätter livet på stadens restauranger och barer.

Använd dig av sökmotorn högst upp på sidan för att söka bland handplockade och noga utvalda hotell i Palau som samtliga fått bra recensioner. Kombinera hotellet med en billig flygbiljett med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, komplettera eventuellt med en hyrbil och få det hela satt samman till en paketresa som är säkrad av Resegaranti. Enkelt och flexibelt - så är det när man bokar semester med Escapeaway.

>> Läs även om resor till Olbia
>> Läs om våra flexibla paketresor till Sardinien här

Hotell i Palau

Sevärdheter och utflykter

Här nedan har jag kort beskrivit några av de många upplevelser som väntar dig på en resa till Palau. Om du vill läsa om de många andra sevärdheterna på Sardinien så rekommenderar jag att du besöker vår reseblogg, där hittar du många intressanta artiklar om denna vackra Medelhavsö. Stort nöje och trevlig resa!

Stränder nära Palau

Huvudattraktionen för de flesta som reser till Palau är strandlivet vid det klara, turkosblå havet. Kusten omkring Palau är även känd för sina många familjevänliga badstränder som ligger mellan klippor som havet genom årtusenden har slipat runda och mjuka.

Få minuter från centrum längst in i en bukt hittar du till exempel den vackra La Sciumara stranden med nästan 600 meter gyllene sand och långgrunt vatten som utgör ett bra val om du reser med barn eller vill snorkla. Vill du vara lite mer aktiv så tar det inte mer än 10 minuter att köra till Porto Pollo stranden. Denna strand lockar nämligen inte bara till sig solbadare utan är även känd för att vara ett bra ställe att prova krafterna på med wind- och kitesurfing. 

Palau är tack vare sitt läge nära Maddalena skärgården även en bra utgångspunkt för en dyksemester på Sardinien. Använd dig av någon av de lokala dykföretagen som arrangerar turer till de omkring 40 olika dykställena omkring Madalena-öarna. Här väntar dig närmast garanterat oförglömliga undervattenupplevelser.

La Maddalena

Från hamnen i Palau tar det bara ca 20 minuter med båt till La Maddalena, den allra största av skärgårdens sju största öar som ligger precis utanför kusten. Den lilla ögruppen som har status som nationalpark är framför allt känd för sina ofördärvade stränder, så glöm inte badkläderna! Det finns enbart en stad på La Maddalena, den grundlades 1770 och har ett stort urval av restauranger, caféer och butiker. Är det mer en dag på stranden som lockar? Då kan du eventuellt göra en båtutflykt från La Maddalena till några av de mer öde öarna som till exempel Budelli, som har åtskilliga fina och fridfulla badstränder. En av de vackraste är Spiaggia Rosa som, precis som namnet antyder, är känd för sin rosa sand. Ett annat utflyktsmål med båt som kan rekommenderas är Razzoli, den nordvästraste ön i ögruppen. Denna ö är känd för ett rikt fågelliv och sina idylliska stränder som ligger insprängda mellan höga klippor.

Utsiktspunkter

Även om Palau inte är känt för sina historiska sevärdheter så bör du ta dig tid till att gå upp till Fortezza di Monte Altura. Fästningen som är från mitten av 1800-talet, är i sig själv ganska imponerande, men det är dock panoramautsikten som gör turen upp för de 170 trappstegen värd mödan. På en fin dag kan du inte bara se ut över staden och Maddalena-öarna, utan ända bort till Korsika. Det går även att få en guidad rundvisning av fästningen om du vill veta mer om dess historia och arkitektur.

En annan populär utsiktspunkt vid Palau hittar du på toppen av Capo d’Orso omkring 10 minuters körning öste ut. Roccia dell'Orso är en särpräglad klippformation, som med lite god vilja liknar en björn. Björnklippan som utsågs till nationalmonument 1993, har på grund av sitt unika utseende och framträdande position ansetts fungera som ett landmärke för sjöfarare i årtusenden. När du står alldeles intill klippan, är det kanske inte så lätt att se likheten med en björn, men i gengäld är utsikten här på 122 meters höjd helt fantastik och väl värd den blygsamma entré avgiften.

Trenino Verde (Det lillla gröna tåget)

Tycker du att den perfekta semestern är en semester där man tar sig tid att utforska omgivningarna i lugn och ro? Då bör du ta en tur med veterantåget Trenino Verde, som går från Palau och söder ut och in i öns gröna, bergiga inre. Det finns en handfull av dessa tåglinjer runt omkring på ön men av en eller annan orsak så är de lite förbisedda. Bor du i Palau och vill ha ett litet avbrott från strandlivet så är det perfekt att åka en tur med tåget som går längs sträckan Sassari-Tempio-Palau. Fråga eventuellt på stans turistkontor om den aktuella tidtabellen för tåget. 

En tur med det lilla gröna tåget ger en möjlighet att få se landskap och städer som du troligtvis inte annars skulle få uppleva under din semester. Tåget kör lagom långsamt så du har gott om tid att få syn på djur och njuta av det vackra landskapet. Det är dessutom en upplevelse i sig själv att åka med det gamla tåget. Det är även en perfekt chans att ge barnen ett unikt semesterminne och en inblick i tiden innan det fans något som hette höghastighetståg. Vill ni inte åka med längs hela sträckan går det som regel att arrangera turer där man kan kliva av längs vägen och äta lunch för att sedan eventuellt ta en buss tillbaka.

Information och fakta

Här får du lite nyttig information om Palau, som förhoppningsvis kan fungera som inspiration till din semester. Informationen är enbart tänkt som inspiration och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill ha ytterligare tips inför din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar många intressanta artiklar om denna delen av Sardinien. Stort nöje och trevlig resa!

Avkopplande semester vid havet

Det var först i slutet på 1800-talet som Palau blev en egentlig stad och har än idag enbart omkring 4 200 fasta invånare. Det har emellertid bott folk i området långt tidigare än när lokala herdar bestämde sig för att slå sig ner här. Ett bevis på detta kan du se efter ungefär en kvarts körning i sydvästlig riktning vid Tombe dei Giganti Li Mizzani. Det återstår i och för sig bara ruiner men för den historiskt intresserade är det ändå fascinerande att stå vid detta monument, som liksom de tusentals av nuragher runt omkring på ön är bortåt 4 000 år gammalt.

Efter att Nuragherkulturen försvann från Sardinien, sökte befolkningen på Sardinien sig in i landet för att undslippa de regelbundna piratangreppen ute längs kusten. Palau var därför obebott fram till omkring år 1700, då herdar på deras årliga vintervandring från öns inre delar ner mot den milda kusten började ta hela sina familjer med sig. Från slutet av 1700-talet och början av 1800-talet präglades Palaus utveckling av områdets militärt strategiska betydelse. Under denna period försökte Napoleon förgäves att invadera och Amiral Nelsons flotta låg i perioder för ankar i den skyddade bukten.

I dag är det inte längre krigsfartyg som drar nytta av Palaus fina läge utan semesterresenärer som vill ha en bra bas och utgångspunkt för att uppleva ett av de vackraste områdena på Sardinien. Utöver den populära marinan med plats för 400 lustbåtar är Palau nu en modern semesterort med alla de faciliteter och erbjudanden du har behov av under din semester. Under sommarmånaderna växer befolkningen till 35 000 och det ger en bild av vilken avgörande betydelse turismen har för den lokala ekonomin. 

Restauranger och butiker

Det finns mängder av restauranger och pizzerior i Palau samt i de närmaste grannstäderna. På dessa ställen kan du stifta bekantskap med den bästa maten regionens kök kan erbjuda. Inte helt överraskande så är Palau och resten av Gallura-regionen framför allt känd för att utnyttja havets frukter som tillsammans med de karakteristiska medelhavskryddorna förvandlas till läckerheter för hela familjen. Historiskt sett är fisk och skaldjur dock en nyare utökning till menyerna på Sardinien. Befolkningen levde under många hundra år huvudsakligast av lantbruk inne i landet medan kusterna var sparsamt befolkade. Därför är olika former av kötträtter, ricotta och ostar också en del av det traditionella köket på Sardinien. Det är ju även ett bra alternativ om du inte är någon vän av fisk.

Den nordöstra delen av Sardiniens kust, vilken är känd som Costa Smeralda, är även känd för att vara jetsetets favorit semesterparadis. Det finns därför åtskilliga restauranger av hög internationell klass inom kort räckhåll när du semestrar i Palau. Är det spännande kulinariska upplevelser du önskar kan det dock även rekommenderas att söka sig in i inlandet. Här finns många okända pärlor bland matställena där du kan få okomplicerad, genuin mat och vin sådan som lokalbefolkningen själv äter och dricker.

Det finns bra inköpsmöjligheter i Palau, om du själv vill stå för en del av matlagningen under semestern. Det finns fler supermarkets och småaffärer än man normalt förväntar sig av en stad på Palaus storlek. Det finns därutöver även ett litet urval av butiker med bland annat souvenirer och strandutrustning. Vill du ha ytterligare shopping så är det inte långt till några av områdets större semesterorter.

Väder och klimat

Palau har ett typiskt medelhavsklimat där vintern är mild med en genomsnittstemperatur på omkring 10 grader i januari och behagligt varma sommarmånader med temperaturer som vanligtvis ligger runt 24-26 grader. Årets nederbörd (i genomsnitt 610 m.m.) faller huvudsakligast lite inne i landet och under perioden mellan oktober och mars.

Transport 

Olbia Costa Smeralda flygplats ligger bara 43 kilometer sydost om Palau. Många flygbolag flyger hit från det mesta av Europa under sommarsäsongen - häribland från Stockholm och Köpenhamn. Hyr du en bil på flygplatsen, vilket kan rekommenderas i förhållande till de andra transportmöjligheterna så kommer du snabbast till Palau genom att köra Strada Statale 125. Med bil tar turen vanligtvis omkring 45 minuter. Det är ungefär 300 kilometer från Palau till öns andra flygplats vid Cagliari.

Det går bussförbindelser mellan Palau och områdets övriga städer. På samma sätt går det bussar till Olbia Costa Smeralda flygplatsen under sommarsäsongen. Vill du slippa att vara beroende av tidtabeller så rekommenderar jag att du hyr en bil under semestern. Det gör det klart lättare att komma runt och ger dig en långt större frihet till att göra spontanutflykter och bestämma ditt eget tempo.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Vad tycker gästerna om i Palau?

9,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 17 recensioner