Resor till Oristano

Trots att den är ganska liten bjuder den gamla stadsdelen i Oristano på autentisk medeltidsstämning med sina smala, stenbelagda gator, pastellfärgade hus och mysiga torg. Boka din resa till Oristano med Escapeaway i dag!

Oristano är med sina knappa 32 000 invånare huvudstad på den västliga centrala delen av Sardinien. Staden ligger en bit in i landet, men med bil tar det inte mer än en kvart att köra ner till den populära stranden Torre Grande. Tornet som den långa sandstranden är uppkallad efter är nästan 20 meter i diameter vid bottnen och därmed det näst största i sitt slag på Sardinien. Fyren är bara en av många intressanta kulturhistoriska sevärdheter som du kan uppleva inom kort avstånd från Oristano.

Välkommen till Sardinien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Oristano och andra resmål på ön där du bor på noga utvalda hotell under din resa.

Medeltida stämning och fredad natur

I själva Oristano finns det också flera intressanta sevärdheter som det är värt att utforska. Den gamla stadsdelen är i och för sig inte så stor men bjuder trots det på en äkta medeltidsstämning med sina smala, stenbelagda gator, pastellfärgade hus och trevliga små torg. Stadens ursprung går officiellt tillbaka till 1070, men det har funnits bosättningar i området sedan mycket längre tillbaka. Vill du lära dig mer om staden och områdets historia så rekommenderar jag ett besök på stadens arkeologiska museum, där du kan se nuraghiska och romerska fynd. Om du är historiskt intresserad bör du även köra en tur ut till en av Sardernas viktigaste kulturskatter - ruinerna vid Tharros, vilka ligger mindre än en halv timmes körning från Oristano.

Avsätt även gott om tid till att bara flanera runt ett tag på Oristanos gator för att uppleva vardagslivet så som det utspelar sig här. På den runda Piazza Roma kan du slå dig ner på en av stans många trottoarserveringar och betrakta folklivet på torget omkring den stora stadsporten Torre di San Christoforo från 1290.

Om du härifrån följer handelsstråket, Via Umberto, söder ut ett par hundra meter kommer du till ett annat av stadens viktiga torg, Piazza Eleonora d'Arborea. Mitt på torget står en staty av Sardiniens mest berömda hjältinna som från 1383 fram till hennes död i pesten 1404 regerade i provinsen. Det var Eleonora d'Arborea som införde lagsamlingen Carta de Logu, vilken bland annat gav fler rättigheter till kvinnor och säkrade skyddandet av naturområden. 

Oristano-provinsen är utöver historiska sevärdheter därför även kännetecknad av att rymma stora skyddade naturområden så som Monte Arci Regionalpark och Sinis-halvön, som inkludera Stagno di Cabras - en av de bäst bevarade våtmarkerna i Europa, vilken hyser mängder av sällsynta vattenfåglar och ett rikt fiskliv. Det närliggande lagunområdet Stagno di Mistras är dessutom känt som ett häckningsområde för flamingos. 

Många utflyktsmål och kulinariska upplevelser

Efter en dag med upplevelserika utflykter till sevärdheter eller de läckra stränderna som du har många av inom räckhåll, kan du njuta av det faktum att Oristano är berömt för sitt kök och goda mat. Det är därför inte svårt att hitta restauranger där menyn erbjuder traditionella rätter som i huvudsak fokuserar på fisk, skaldjur och läckra pizzor. Kvällen behöver heller inte sluta tidigt i Oristano, eftersom det ofta är liv och rörelse på stadens caféer till sent på kvällen.

Med andra ord är Oristano ett bra resmål för dig som vill ha en bra placerad bas för att utforska västra Sardinien. Det finns bussförbindelser från Oristano till andra större städer som Cagliari och Bosa, och det finns även en tågstation i stadens östra utkanter. Med tåg kan du även ta dig till städer som Olbia och Sassari. Vill du helst slippa att vara beroende av tidtabeller och de tidvis långsamma allmänna transporterna kan det starkt rekommenderas att boka en hyrbil till semestern på Sardinien. Med en bil har du dessutom bättre möjligheter att ta dig runt till stränder och sevärdheter som ofta kan vara svåra att nå på annat sätt.

Boka din resa till Oristano här

Använd sökmotorn för att söka bland våra handplockade hotell i Oristano och på resten av Sardinien. Kombinera med en flygbiljett med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, komplettera eventuellt med en hyrbil och få det hela satt samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti. Så fungerar en semester Escapeaway.

>> Läs även om resor till Pula på Sardinien
>> Läs även om avbudsresor till Sardinien

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Oristano