Resor till Orgosolo

Orgosolo är kanske allra mest känd för sina ’murales’. Murales är utomhus väggmålningar, de fleste av dom från 1970-talet. Ca. 150 av byns hus är utsmyckade med murales, som till största delen berättar om byns historia och ger inblick i herdarnas vardag.

Orgosolo ligger ca. 25 km. från Nuoro i det bergrika och vackra området Barbagia, i centrala Sardinien. Byn betraktas som Barbagias mest kulturrika by och området omkring den är bergigt och vilt. Staden har ca. 4500 invånare och ligger på 620 meters höjd.

Orgosolo är kanske allra mest känd för sina ’murales’. Murales är utomhus väggmålningar, de fleste av dom från 1970-talet. Ca. 150 av byns hus är utsmyckade med murales, som till största delen berättar om byns historia och ger inblick i herdarnas vardag.

Det krävs bil för att komma till Orgosolo. Byn ligger på kort bilavstånd från Oliena (18 km.), Cala Gonone (44 km.), Orosei (54 km.) osv... I byn finner du ett litet historiskt centrum med några få butiker, restauranger och barer. Ett besök till Orgosolo bör dock primärt prioriteras på grund av den fantastiska naturen som omger byn och den fascinerande historia som ligger bakom områdets utveckling.

Namnet Barbagia härstammar från det latinska Barbaria eftersom detta område intill sen tidspunkt gjort motstånd mot den romerska koloniseringen av Sardinien. Orgosolo blev senare centrum för diverse slag och var i en längre period intill nyligen offer för den kriminella organisationen ’Anonimi Sequestri’, som var känd för att bortföra folk från välhavande familjer och utpressa dem på pengar.

Området omkring Orgoloso är känt för den imponerande naturen. Det ligger vid foten av berget Supramonte, bara 18 km. från Nuoro, en av Sardiniens viktigaste städer. Det karakteriseras genom dess orörda natur; grottor och klippor, förorsakade av floden Cedrino som rinner i denna del av ön. Den urgamla Supramonte-skogen växer i detta område. Den gror på de kalkhaltiga klipporna och är enastående på grund av sin vegetation som bland annat omfattar enbär, stenek och lagerbär. I området har den sardiska faunan de allra bästa förutsättningar. Här lever både ’mufloni’ (bergsgetter), vildsvin och örnar.

Efter vandring i denna vackra natur, är det möjligt att delta i lunchen med herdarna. De tillbereder lunchen ute i det fria. Menyn är typisk sardisk och består av ’salumi’ (skivat köttpålägg som lufttorkad skinka, salami osv.), ost, griskulting och bröd, och avnjuts med det fylliga lokala vinet ’Cannonau’. Därefter kan man som oftast njuta av den lokala grappan, ’Abbardente’, som har en alkoholprocent på mer än 50.

Nära Orgosolo kan man besöka diverse arkeologiska sevärdheter som vittnar om Sardiniens historia. Från den neolitiska perioden (8000-3000 f.Kr.) kan man beundra ’Domus de Janas’, som betyder häxhus men som i verkligheten är prehistoriska gravar, inhuggna i granitklipporna. Även de kända och välbevarade ’nuraghi’, fästningar från Bronsåldern, kan besökas i detta område. Den mest imponerande i området är ’Nuraghe Mereu’, byggd av kalksten.

För de filmintresserade kan det för övrigt upplysas att en del av Sergio Leones spaghetti-western har filmats i och omkring Orgosolo.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Orgosolo